https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

TOXISKT I THAILAND!

Dog turisterna av insektsmedel mot vägglöss?

Sverige är inte längre bäst på_att_skydda_miljön. Vi använder mer bekämpningsmedel än förut. Men knappast lika mycket som i Thailand där 7 turister misstänks ha dött av insektsmedlet klorpyrifos i turistorten Chiang Mai, enligt det nyzeeländska tv-programmet ”60-Minutes”. Medlet, som är förbjudet i EU, hade använts (förmodligen i hög dos) för att utrota vägglöss på ett hotell. Men thailändska myndigheter förnekar att bl a 23-åriga Sarah Carter dog av klorpyrifos. bedbugville a-drummond
Det går framåt…
68 % av Thailands befolkning lever på jordbruk. Det är inte ovanligt att bönder förgiftas* vid oskyddad användning av klorpyrifos vid risodling. cphs 
-Man använder allt från DDT, svarar Ulf Rick vid Kemikalieinspektionen på frågan om vilka insektsmedel som används. Men har inte ni möjlighet att påverka med tanke på att så många svenskar åker till Thailand, undrar jag.
-Det pågår en del arbete och det går framåt, säger Ulf Rick. Det finns lagstiftning, men den följs inte. I Burma, t ex, kan man bara åka över gränsen till Kina och köpa det man vill ha.
Ja, dom har i alla fall demokrati på den fronten, säger jag. Vem som helst får köpa vad som helst.
Finns det nåt ekologiskt?
Men om man vill köpa ekologiskt då? Ekologisk odling är både nåt nytt och nåt gammalt i Thailand. organic-farming-in-thailand thaiorganiclife.  ”Framtiden inom odling ligger i moderna metoder som arbetar med naturen istället för mot den”, skriver miljöorganisationen Greenpeace (agrochem).
Svartlistad thaibasilika
Även konsumenternas hälsa påverkas negativt av intag av vatten och mat med rester av bekämpningsmedel, läser jag. Om man inte kräks upp den ja, som jag gjorde efter att ha ätit på krogen Lao Wai i Stockholm. Kanske var orsaken thaibasilikan, för det här var långt innan den hamnade på ”Svarta-listan”, efter att bekämpningsmedel långt över gränsvärdena, hittats i den, bl a klorpyrifos. (Underlig underkast) slv/2008 slv.2011/2009 flashback 
*) svettningar, ökad salivbildning, kräkningar, suddig syn, neurologiska problem och tryck över bröstet är vanliga symptom! Läs mer i kap. Löss & människor i ”kemikalieboken” – klicka ovan!
P.s. Snabb-spridning-av-resistent-malaria är en annan riskfaktor i gränstrakterna mot Burma! (svt/spridn) I bl a Mexiko används grönare vapen än DDT i kampen mot parasiten: greener_weapons in battle against malaria? BLOGGPOSTA permalänk Toxiskt i Thailand!

Both comments and pings are currently closed.

3 Kommentarer to “TOXISKT I THAILAND!”

 1. admin skriver:

  Lika farligt att utsättas för bekämpningsmedel under graviditeten som cigarettrök. För fostret alltså. http://www.huffingtonpost.com/2012/04/05/pesticides-pregnancy-babies-health_n_1406468.html

 2. Irma skriver:

  Man bör veta att Klorpyrifos saknar doft.Det är också alltid fråga om hur stor koncentrationen är. År 2005 blev jag påverkad av klorpyrifos i liten mängd. Till att börja med så märkte jag inte att jag var påverkad av medlet.Dagen efter det att jag utsattes av klorpyrifos blev jag mycket torr i halsen och därefter blev jag långvarigt förkyld. Så småningom blev jag också hes. Stämbanden blev påverkade. Det verkar bli en livslång påverkan.

  En arbetsmiljöutredning gjordes av Karolinska Institutet som med stor sannolikhet fastställde att det var klorpyrifos som påverkat mig.

  Jag är glad att medlet är förbjudet inom EU. Ni som reser till länder utanför EU bör vara medvetna om de risker ni utsätter er för och era barn.

 3. [...] Och Kina främjar ju faktiskt demokrati i sydostasien på ett område – kemikalier: Toxiskt i Thailand! Man kan ta över världen på flera sätt; militärt, ekonomiskt eller kulturellt [...]

Subscribe to RSS Feed