https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

LÅG DOS – STOR EFFEKT!

Internationell miljöpolis jagar hormonkapare?

Många viktiga processer i kroppen styrs av hormonsystemet. Därför vill man inte gärna att det ska kapas av främmande agenter, i.e. hormonhärmande kemikalier, ett hot som varit känt rätt länge och som också utgör en röd tråd i boken Impotensmadrassen (se ”kemikaliebok” ovan). 
800 vetenskapliga studier!
Nu har 12 av världens ledande forskare inom området gått igenom 800 relaterade studier och dragit slutsatsen att det är “uppseendeväckande vanligt” att pyttedoser av hormonstörande kemikalier har stor påverkan på den mänskliga hälsan, något som utmanar den grundläggande tesen inom toxikologin (läran om gifter) att ”det är dosen som gör giftet”.
Hormonstörande kemikalier beter sig inte nödvändigtvis på det sättet, menar forskarna, ibland påverkar de i låga doser, men inte i höga (i varje fall inte på samma sätt). endoj/2012/03/14 
Kommer miljöpolisen att ingripa? 
Kommer rapporten att leda till förändringar i lagstiftningen? Amerikanska beslutsfattare tycks i varje fall inte ha tagit intryck av den, inte när det gäller förra veckans uteblivna förbud mot BPA i förpackningar
Men kanske kan FN göra nåt? Förutsatt att det nya miljöorganet blir verklighet och blir lika mäktigt som Världshälsoorganisationen (WHO) som stänger flygplatser när det finns risk för farlig smitta? Fast egentligen borde väl även kemikaliefrågan vara en angelägenhet för WHO? Och vad hände med den häromåret föreslagna kemikaliepanelen-i-FN? Skulle en sån göra att man kände sig mindre maktlös inför nya hormonlarm? För man blir ju inte direkt glad om man säger så. Men vissa ämnen blir ”gladare” ju mer de är tillsammans, se Giftiga giftermål! (fotoakut) miljöorgan BLOGGPOST permalänk Låg dos – stor effekt!

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “LÅG DOS – STOR EFFEKT!”

  1. [...] gränsvärdet: eur-lex **) Finns här: Slv/Bekamp.rester/2009 (eur-lex)  ***) Se länk från Låg dos – stor effekt! BLOGGPOSTA permalänk Toxiskt teparty i Taiwan! Inlagd i Okategoriserade | Tags: [...]

  2. [...] ha gränsvärden som bygger på att ‘mycket’ är farligare än ‘lite’ (Låg dos -stor effekt) för hormonstörande ämnen** där det kan vara tvärtom. Inte tar det väl 12.000 år? Med den [...]

Subscribe to RSS Feed