https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BPA-FÖRBUD I FÖRPACKNING?

Förbjuds bisfenol A i matförpackningar i USA?

Hälsovårdsmyndigheten i USA (FDA) överväger ett förbud mot plastkemikalien bisfenol A i livsmedelsförpackningar. Beslut fattas idag.  Vissa hävdar att BPA måste komma in i blodet för att det ska bli bioaktivt, vilket man menar att det inte alltid gör, i varje fall inte i tillräckligt stor mängd, samt att apor omsätter bisfenol A snabbare än råttor (som man ofta studerat i sammanhanget), och att vi följdaktligen borde kunna göra oss av med BPA ur kroppen minst lika snabbt som våra kusiner. Hm..
Är det en mängdfråga?
Andra menar att hormonstörande kemikaliers skadliga påverkan inte är en mängdfråga (se nytt inlägg!) Hur som helst så har många förpackningstillverkare redan gått över till andra material, som enligt bif. länk är mindre utredda än BPA:  how-much-bpa-exposure-is-dangerous
Svenskt BPA-förbud?
Den 8 mars fick miljöminister Lena Ek en skriftlig fråga från en S-politiker om ett svenskt förbud för bisfenol-A-i-matförpackningar. ←Läs hennes svar! 
P.s. Förpackningar som kan innehålla BPA är bl a flaskor i polykarbonat, konserver, läskburkar (se inlägg), burklock, flaskkorkar, flasklock. 
P.s. Undrar om det var via blod som BPA från fyllningar ev. påverkade mig. Fet av tandplast BLOGGPOST permalink BPA-förbud i förpackning?

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “BPA-FÖRBUD I FÖRPACKNING?”

 1. admin skriver:

  Inget besked från omröstningen ännu.
  http://www.myfoxtwincities.com/dpp/news/fda-bpa-ban-decision-mar-30-2012

  Nu har det kommit ett besked – myndigheten har beslutat att inte gå med på kravet från konsumentorganisationen Consumers’ Union att förbjuda bisfenol A i matförpackningar pga hälsorisker:
  http://consumerist.com/2012/03/fda-decides-against-banning-bpa-in-food-beverage-containers.html
  http://www.npr.org/blogs/thesalt/2012/03/30/149683556/feds-to-decide-on-banning-bpa-from-food-and-other-products
  http://philadelphia.cbslocal.com/2012/03/30/health-fda-is-not-banning-bpa/
  Många är besvikna…

Subscribe to RSS Feed