https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

KONSTIG AV KONTRAST!?

Brandsläckningsmedel i munnen?

-Det är helt ofarligt, försäkrar tandläkaren, när jag med sugslang i munnen oroligt pekar på den lilla sprayflaskan i hans lyfta hand. -Det är kontrastvätska, så att man kan ta bilder innan man tillverkar keramikinlägget, förklarar han. Man torkar bort det sen. 
Jag tar ut slangen och säger: När jag fick såna här inlägg förra gången (1998) så tog man gipsavtryck.
-Det var på stenåldern*, säger tandläkarn. Det här är mycket smidigare.
Smidigt och smidigt!? Fotograferingen misslyckas gång på gång och det börjar smaka riktigt illa i munnen. Jag sköljer och sköljer. Till slut lyckas han, jag sköljer igen, går sen ut och dricker morotsjuice medan inlägget bakas i Cerec-maskinen.
Bihåleinflammation
Det känns skönt att få det på plats. Tills nån dag efteråt då jag känner mig fet, ful och förstoppad och inte har lust med nånting. Nästäppan utvecklas till bihåleinflammation, hjärnan är luddig och luktsinnet pinsamt dåligt för en detektiv.
Skeptisk mot mina biverkningar
När jag beklagar mig säger vännen P. 
-Men det var ju bara kortvarigt som du utsattes! 
Ja, men jag har fått långvariga biverkningar, svarar jag. Precis som du efter att du cyklade för fort och sprang för länge på löpbandet för en vecka sen och fortfarande har ont i knät.
Nerver, hud och fiskar
Undrar hur länge fiskarna har ont av Optispray, som medlet heter.”Farlig för vattenlevande organismer”, läser jag. Påverkar centrala nervsystemet. Extremt brandfarlig. Innehåller heptafluoropropan och n-pentan. (Optispray-Contrast-Medium-for-CEREC) Det förstnämda används i brandsläckningsmedel för båtar. Får inte hamna på hud eller skor. (Släcksyst) (kidde) (fishsci/msds). Hm, det har alltså varit nån slags brandövning i min mun utan att jag märkt nåt. Eldslukeri fast utan eld typ?
P.s. En annan variant av kontrastmedel för oralt bruk innehåller bl a titandioxid (TiO2) som många har problem med (IPS-Contrast). Och hur problemfritt är det att bita i Metalbite
*) Senare får jag veta att stenåldersmetoden används fortfarande, men att den tar lite längre tid.
BLOGGPOSTA permalänk Konstig av kontrast!?

Both comments and pings are currently closed.

6 Kommentarer to “KONSTIG AV KONTRAST!?”

 1. admin skriver:

  Nu efter att det regnat halva dan kan jag andas lite lättare. Vi får se hur det går när nästa inlägg ska sättas in med ”stenåldersmetoden!”. Tänkte lägga ut några länkar till information om keramer här så fort jag hinner. Här är en som dock inte är purfärsk:
  VAD ÄR DENTALA KERAMER?
  http://www.kemikaliedetektiven.se/hmb/svenska/ker_sten.htm
  Klicka på Tandvård överst för att läsa mer om tänder.

 2. Lisa skriver:

  Låter inget trevligt! Har du fler texter om just kontrastvätska? Det har liksom varit en frågeställning där folk hamnat i akutsituationer och tackat nej till undersökningar pga att man inte vet om man klarar kontrastvätskan eller inte.

 3. admin skriver:

  Ja, jag har lite mer. Det kommer en text till snart.

 4. [...] jod: rontgenveckan. Läs om det kontrastmedel som användes i min mun i förra veckan: Konstig av konstrast. Kemikaliekänsliga bör läsa innehållsförteckningar noga. P.s. Vid magnetröntgen utsätts man [...]

 5. [...] inklusive digital. Och brandsläckningsmedel som fotokontrast utsätter jag mig inte för alls. (Konstig av kontrast) Om jag skulle våga mig på magnetröntgen är tveksamt: Ruggig röntgenkontrast BLOGGPOSTA [...]

 6. Berit N skriver:

  ”Får inte hamna på hud eller skor.” Men i munnen går bra, som med diverse annat skrot. Usch, jag blir gråtfärdig! :-(

Subscribe to RSS Feed