https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

MYSTISKT MJÖLKPAKET!

Kan man verkligen bli Elopaköverkänslig?

Det är överskott-pä-ekomjölk, läser jag idag. Är det för att jag har slutat dricka den?
-Det är första gången jag ser dig köpa mjölk som inte är ekologisk, säger kassörskan i Coop Nära.
Ja, svarar jag, det var nog typ 20 år sen sist, men jag tål inte längre eko-mjölken! Hon ser förvånad ut och jag är inte mindre förvånad själv. 
Tvättmedelslukt på paket!
Det började i höstas när ett paket gammaldags mjölk luktade så starkt av tvättmedel med en touch av spillolja att jag inte ens ville ha det i kylen. Säkert en tillfällighet, tänkte jag. Det händer ju att varor tar åt sig lukt i frakten eller i butiken.
Även mjölken luktade
Så jag köpte fler paket, såväl röd ekologisk som gammaldags mjölk, men oavsett var de inhand-lades blev resultatet detsamma. Fast någ-ra luktade lite mindre, och då jag hoppades att lukten bara satt i själva förpackningen gjorde jag latte på mjölk från ett av dem och fick ont i magen. När jag sniffade på själva mjölken så luktade även den  kemiskt. Samma lukt som från paketet fast svagare. Detsamma gällde Änglamarksmjölken sóm säljs av Coop! 
En gemensam nämnare!
Vad har de olika mjölkvarianterna gemensamt? Svar: Den höga förpackningen från norska Elopak. Den tegelformade (med ex. icke eko-mjölk och ekologisk yogurt) är från Tetrapak. (Tillverkarens namn framgår av paketet.) Båda har en beläggning av polyeten (en jämförelsevis snäll plast) på insidan. Detta fick jag veta av Kristina på Arla forum. F.ö. var svenska Tetrapak först med att tillverka en mjölkförpackning av papp på 60-talet. Dessförinnan såldes mjölk i glasflaska som återlämnades till butik. 
Inget har ändrats!
Kanske är det nåt som funnits i paketen länge men som jag först nu uppmärksammat och blivit känslig emot, eller har man förändrat något?
-Inget har ändrats i vår beställning, sa Arla-Kristina, det är samma mjölk i samma förpackningar, och man får inte använda återvunnet material för livsmedel*. Hon lovade undersöka saken, och medan jag väntade undersökte jag själv insidan på två mjölkpaket. Den ena var brun, den andra vit (Elopak) och något tjockare. Hm. Tänk om man behandlat ytan med nåt extra otrevligt!! (perfluorerat smör)
SNART kan du läsa FORTSÄTTNINGEN HÄR!   (svt/overskott_pa_ekomjolk)
*) Gäller nog inte alla livsmedel? Förfärliga flingor BLOGGPOST permalink Mystiskt mjölkpaket

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “MYSTISKT MJÖLKPAKET!”

  1. Kemikaliedetektiven skriver:

    Har i efterhand lagt in en länk till återvinningssymboler för plastförpackningar i texten. Här är den (informationen ska utökas senare). http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?page_id=30855
    Notera att beläggning på insidan av mjölkpaket är av PE, polyeten, som är förhållandevis snäll, förutsatt att den inte är ytbehandlad med något giftigt.

Subscribe to RSS Feed