https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

MÖRDANDE MODE – nej tack!

Giftiga brallor borde kosta skjortan!!!

I början av 1970-talet kunde man köpa ett par manchesterjeans på rea för 49:75. Det var billigt. Men även idag kan man få ett par reabyxor för ca 50:- trots att folk ofta tjänar 10-13 gånger mer nu. (2.200:- i månaden var en inte ovanlig lönenivå 1973 – se kommentar). Är det rimligt?
Långa transporter & miljögifter!
Då kom byxorna från Algots i Borås, Finland eller Portugal (textilkris), nu kommer de från Kina eller Bangladesh där arbetare dör i fabriksolyckor eller av cancer. Där oskyddade barn hjälper till. Där skor behandlas med det förbjudna antimögelmedlet dimetylfumarat (DMF) (se upp med de små vita påsarna i kartongen!). Där tungmetaller ger en glansig yta, natriumhydroxid gör kläder mjuka och giftiga klorkemikalier bleker dem.  70 procent av arbetarna i H&Ms stora lager i Tyskland har hälsoproblem eller hörde jag fel när jag såg filmen Modets_offer i Svt? Även konsumenter drabbas. (Läs mer i ”kemikalieboken” – klicka ovan)
Ovanligt med äkta ekologiskt
Livsfarlig sandblästring ger den moderna nötta looken på jeans (som jag inte fattar vitsen med). Är mina eko-jeans från Lindex (reapris 198:-) med blekare knäparti - som avger nån mystisk kemikalie även efter 5 tvättar - kemikalieblästrade eller är de inte ens av ekologisk bomull? Sånt händer. Endast 1 procent av kläder är helt ekologiska. För den som gillar svart är det tråkigt att det knappt lär finnas nån helt giftfri svart färg (?).  Även exklusiva märkestillverkare för kunderna bakom ljuset genom att inte ange ursprungsland.
Tidlös och okatalytisk!
Jag vill vara tidlös, ha giftfria hållbara kläder som jag tål. 
Katalytiska plagg som renar luften avstår jag ifrån (catalytic-clothing) liksom silver mot svett! Men klimatsmart klädvård  tänker jag fortsätta med och hellre 1 dyr tröja än 10 mördande billiga. Fast kemikaliemord borde inte vara så billigt. Inte heller långa transporter. När ska klädernas miljö- och hälsopris återspeglas på prislappen? Då kanske eko-mode blir jämförelsevis billigt. P.s. Några nätkommentarer till Modets offer: sabina annaps naturligareliv BLOGGPOST permalink Mördande mode – nej tack!

Both comments and pings are currently closed.

6 Kommentarer to “MÖRDANDE MODE – nej tack!”

 1. admin skriver:

  Hittade några länkar om hur kostnadsandelen för olika konsumtionsvaror har förändrats på 40 år!
  1950 kostade ett par byxor 42:- en kjol drygt 24:- och en arbetare tjänade 18,08:- per dag!
  1970 kostade en kostym 361,25:- kronor och en arbetare kunde tjäna 60 kronor för ett dagsverke.
  Det säger sig själv att man inte köpte nytt efter nån vecka!

  http://www.sfhm.se/upload/Flyg/Barn%20och%20skola/Flygvapnet%2080%20%C3%A5r/Flygvapnet%2080%20%C3%A5r.Pdf

  http://www.swedbank.se/idc/groups/public/@i/@sc/@all/@gs/@corpaff/@pubaff/documents/article/cid_357090.pdf

 2. Sofie skriver:

  Mycket intressant inlägg.

  Jag har under de senaste dagarna funderat över materialet i kläder. Vet du t ex vad flece innehåller? Är ju i grunden plast så plaggen borde väl innehålla samma slags mjukgörare som finns i vanlig plast, eller är jag fel ute? Nylon? Samma sak?

 3. Kemikaliedetektiven skriver:

  Det stämmer att eventuella giftiga och hormonstörande ämnen kan följa med till återvunna material. Ibland tillverkas fleece av plast från PET-flaskor som innehåller mjukgörare som inte ska vara hormonstörande. Men det finns nån studie som visar att det kan avges hormonpåverkande ämnen, typ bisfenol A, från PET-flaskor. Ofta framställs fleece av nytillverkad polyesterplast i fjärran östern. Fleece-material är lättantäHndliga och kan innehålla giftiga flamskyddsmedel. http://en.wikipedia.org/wiki/Polar_fleece.
  Återvunna material ses som miljövänliga och förses ofta med gröna lappar i butikerna (ex. H&M:s Conscious kollektion som i de butiker jag besökt så gott som enbart bestått av återvunnen syntet eller ull, men på den här sidan ser jag att även hampa och ekologisk bomull ska ingå – http://www.nitrolicious.com/blog/2011/09/02/hm-conscious-collection-fall-2011-product-preview/ )
  Nylon är en slitstark plastfiber (polyamid66) som i en del fall kan innehålla flamdämpande kemikalier.
  I kapitlet ”Plufsig av plast” i boken Impotensmadrassen kan du läsa mer om plast.

 4. [...] även kunde tvättas loss från Calvin Kleins m.fl. kläder. (Flamsäkert lakan Mördande mode.)  Varför inte köpa giftfritt? Utbudet på ekologiska kläder tycks ha krympt! Varför? På [...]

 5. [...] mellanrum i medierna (senast hms-bikinimodell gp.se svt), men ”giftiga” modeller med mördande mode på sig är det sällan nån som opponerar sig emot, trots att journalistkåren beskylls för [...]

 6. [...] giftanvändning (för planeten alltså), därför är det de billiga kläderna som är dyra  (Mördande mode) och ekologiska kläder billiga. Även Ministrar vill ha nya kläder och Gröna Kvinnor anordnar [...]

Subscribe to RSS Feed