https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

OGIFTIGA KEMIKALIER?

Skadliga effekter begränsas 2020!?

Det finns en global kemikaliestrategi som kallas SAICM vars målsättning är att ”kemikalier år 2020 ska produceras och användas på ett sådant sätt att skadliga effekter på människors hälsa och miljön blir så begränsade som möjligt”. Bra, men vem avgör vad som är möjligt? (Och varför blev ett möjligt giftfritt tandlagningsmaterial plötsligt omöjligt och otillgängligt?)
Ny vägledning!
För att underlätta arbetet med SAICM har FN publicerat en vägledning-för-kemikaliekontroll främst avsedd för länder som ska utveckla en dylik strategi, t ex Nigeria och Uruguay, där vägledningen nu testas. Frågan om ansvarsfördelning mellan myndigheterna och industrin är central. 
Konsumentens roll?
Men har inte konsumenterna också ett ansvar för att begränsa skadliga effekter? Det skulle förstås förutsätta märkning av kemikalieinnehållet, vilket inte verkar vara inom synhåll, men däremot inom hörhåll, för i skrivande stund hör jag i radion att produkter med antibakteriella ämnen ska märkas, t ex tangentbord och köksbänkar med triclosan. (Läs om triclosan på mobilen) Det är ju bra, men räcker det? (-Dom vill nog ha oss lite dumma, sa Carina i Ronneby som jag pratade med häromdan.) F.ö. mörkar miljömyndigheten i USA industriutsläppsdata: epas-toxics-rel-invent-doesnt-offer-full-picture BLOGGPOSTA permalänk Ogiftiga kemikalier?

Both comments and pings are currently closed.

4 Kommentarer to “OGIFTIGA KEMIKALIER?”

 1. sofie skriver:

  Hej!

  Oerhört bra initiativ denna sida!

  Fråga -hur kommer man i kontakt med dig/er?

 2. admin skriver:

  Tack för de positiva orden!
  Kontakt får du genom att skicka ett mail till info@kemikaliedetektiven.se

 3. [...] emot nästa aktion! Foto: Matilda Andrén. (tid. inlägg Mammas mjukgörare Barncancer ökar Ogiftiga kemikalier) BLOGGPOST permalink Bebisar mot gifter! Inlagd i Okategoriserade | Tags: aktion, bebis « [...]

 4. [...] från lite kemikaliehemlisar (läs) och vi bidrar ju faktiskt till internationell vägledning: Ogiftiga kemikalier.  BLOGGPOSTA permalänk Kalifornien i framkant? Inlagd i Okategoriserade | Tags: [...]

Subscribe to RSS Feed