https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

HÅLLBAR HOTELLSÄNG?

Giftig madrass på eko-pensionat?

-I vår ska jag åka till Riga, Dalarna och Grekland, säger en reslysten vän!
Jaha, kul för dig, säger jag lite avundsjukt!
För mig är det inte lika lätt att resa. En hotellvistelse kräver noggrann planering. Allt från inredning och golvmaterial till rengöringsmedel måste kollas upp i förväg! Därför avstår jag ofta. Särskilt som inte ens svenska s.k. ekologiska pensionat, typ Växhuset i Söderhamn, har miljövänliga madrasser. Man har inte förstått hur viktigt* det är. Det har man i Tyskland. gardotorp/sovgott 
Fler hållbara hotell på kontinenten!
En gång bodde jag på ekologiska ”Gasthaus Rose” uppe i bergen nära Stuttgart, med rosor och kossor som råmade utanför. Underbart klimatsmart o. lågenenergifritt. Men var sophanteringen hållbar? 
Luddiga ord – vad gäller?
Ordet hållbar i sängsammanhang betyder inte bara att den ska hålla för diverse aktiviteter – den ska vara en del i en hållbar utveckling mot en fossilfri framtid. Då är det naturmaterial som gäller. Ordet ekologisk (som brukar betyda att något är giftfritt framställt) tycks ha fått en utökad betydelse. En caféägare på Djurgården påstod t ex att hans bullar var ekologiska för att de bakats två kilometer bort, de var alltså ”bara” närproducerade ! (wiki/Ekologi). 
Man får se upp när ett hotell marknadsför sig med ord som ”grön”, ”eko”, ”hållbart” o.d. läser jag i dagens utmärkta Svd-artikel ”Klimatsmart-miljöbov! Det finns en djungel av hundratals olika ekomärkningar, så det hela verkar rätt godtyckligt. I kriterierna för Svanenmärkta Hotell finns t ex inget krav på miljömärkta madrasser, men det ger poäng, får jag veta via mail.
*) Nej, man dör inte av en natt på en plastmadrass (om man inte är känslig). De är ju inte som miljöfarliga soptippar direkt (bara nästan), och det kan skilja rätt mycket från madrass till madrass! (Vad som finns i dammtussar under sängen kan ju också vara intressant).  
P.s. Undrar om man har hållbara ”potensmadrasser” på de här s.k. ekoställena och vad man gör rent med. Havro, StrombackTingvall-Eko-Hotell Dalafloda-värdsh Mundekulla. Nån som vet?
Foto säng: groninterior ros: fotoakuten  BLOGGPOSTA permalänk Hållbar hotellsäng?

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “HÅLLBAR HOTELLSÄNG?”

  1. Kemikaliedetektiven skriver:

    Jag får många frågor om madrasser via mail, särskilt om barnmadrasser, och ska vid tillfälle sammanställa dem tillsammans med svaren.

  2. [...] igår om varför deras natursäng (se foto) inte längre kallas ekologisk (mer senare). Läs om ekologiska hotellsänger samt mer om sängdjungeln mm i Impotensmadrassen (se ”kemikaliebok” [...]

Subscribe to RSS Feed