https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

VÅDLIGA VINTERVIKEN!

Bly, arsenik & kvicksilver i promenadstråket!

Häromdan besökte jag vackra Vinterviken. Det har jag gjort tusentals gånger förut eftersom jag under en lång tid bodde i dess närhet. Nu uppmärksammas åter föroreningarna! Det var ju här som Alfred Nobel härjade med sin dynamit, ibland så att många dog och det hördes över hela stan.
Nobelpris för miljörening?
En del av hans pengar borde ha använts till att rena området, kan man tycka. Eller till ett särskilt nobelpris för dylika ändamål! Utmed vattnet finns speciella spränggårdar, ett slags grottor, där man testade ämnena. Historiska bilder.
Jag har ofta tänkt på tungmetallerna och när mitt promenadsällskap plockade en läkeört intill en av huvudbyggnaderna ringde varningsklockor. ”Inga förhöjda värden i jorden”, enligt mätningar skriver kolonilottsforeningen. Ska man tro på det? Av Miljöbarometern framgår att det även finns kadmium, koppar och zink i Vinterviken, men hur är det med värstingen kvicksilver?
Hur säkert är området?
S.k. knallkvicksilver*, som antänds med en mekanisk stöt, utvecklades på 1800-talet och användes av Nobel i en särskild tändhatt för dynamit (”nobeltändaren”, ”gurdynamit”): Dynamit teknm matpool skytte. Hur mycket finns kvar i området? Räcker det med grusövertäckning eller bör Vinterviken-spärras-av? Är det pga tungmetallerna som jag numera mår bättre i en del andra områden? ) Om kvicksilver i damm &  i tänder
*) kvicksilverfulminat Hg(ONC)2) BLOGGP. permalänk Vådliga Vinterviken!

Both comments and pings are currently closed.

5 Kommentarer to “VÅDLIGA VINTERVIKEN!”

 1. Kemikaliedetektiven skriver:

  Pinfärskt studie visar att barn som utsattes för tungmetallen bly samtidigt som de exponerades för höga halter mangan fick förvärrad neurodegenerativ påverkan av bly.
  http://ehp03.niehs.nih.gov/article/info%3Adoi%2F10.1289%2Fehp.1003300

  Eftersom vi i verkligheten utsätts för fler kemikalier samtidigt och inte bara en i taget bör flerfaldig exponering studeras är slutsatsen, vilket också är min fundering i kommentar till inlägg om Bisfenol & beteende nedan (31/10), där du också hittar länk till hur barn riskerar att utsättas för mangan.
  Kvicksilver i vaccin
  Om det mörkade sambandet mellan kvicksilver i vaccin och autism skriver Sasserson:
  http://torbjornsassersson.com/2011/10/vaccin-med-kvicksilver-kan-ge-autism-inger-atterstam-och-karin-bojs-forvillade-lasarna/

 2. Lars skriver:

  Nobel gjorde två ekonomiskt betydelsefulla uppfinningar: dynamit och tändhatten. Utan tändhatten hade dynamiten varit värdelös, eftersom man behövde tändhatten för att starta explosionen. Tändhatten var fylld med knallkvicksilver (fulminat), som är MYCKET explosionsbenäget och orsakade många explosioner runt om i världen. Fulminatfabriken på Karlsborg flyttades efter en explosion så långt från övriga hus som det var möjligt. Fulminattillverkningen i Sverige upphörde 1959. I Vietnamkriget användes fortfarande fulminat i tändhattarna. Kinesiska fyrverkerier hade fulminat i tändhattarna till för ett decennium sedan. Mer info i bifogad fil. Notera Hg-spiken under VKII från fulminat (skjuta folk) och sublimat (för att desinfektera såren med Hg-klorid).
  Hylander,Meili_Hg500y_CREST_1-36_-05

  Mvh!
  Lars

 3. admin skriver:

  Dessa kommentarer har kommit in via mail.

  Betty skriver:
  ”Hej!
  Lite kuriosa i sammanhanget: Jag har en låda efter pappa som det står ” NITROGLYCERINAKTIEBOLAGET STOCKHOLM ” på.
  Ja, han brukade spränga, det gjorde väl alla gubbar förut?
  Diskuterade den på ett ”antik- och kuriosaforum” och fick tips om en härlig sida, där jag har studerat verksamheten.
  Så spännande med viss historia, fast detta var ju ett elände på sitt sätt…
  Och extremt spännande av vissa anledningar…
  Så kul att du brukar promenera där, jag lärde liksom känna platsen bra genom denna sida:
  http://www.vinterviken-nobel.se/sid1.html
  Helt fantastiskt jobb!”

  Marja skriver:

  ”Detta med sprängmedel och kvicksilver har jag sett effekterna av sedan länge. Vi hade i min mans släkt ett antal bergsprängare som så småningom utvecklade symtom av kvicksilvret. En medlem i Tandvårdsskadeförbundet ( http://www.tf.nu ), en gammal sprängarbas, var mycket sjuk och blev så småningom klar över kopplingen arbetet och sina lagningar. Han blev inte så gammal, avled några år före sin pensionering.
  När jag tänker efter hade jag under mina år på arbetsförmedlingen, ett antal av dessa gamla sprängare. De var alltid oftast mycket märkta av sitt arbete trots att de inte hade synliga skador av bortskjutna fingrar eller annat. Hörseln var det som hade tagit mest stryk, men då jag egentligen inte blev medveten om kvicksilverriskerna förrän senare.
  Samtidigt var det under lång tid så att jag själv alltid blev mycket sämre vid stora fyrverkerier utan att inse att det var tungmetallerna, nu kollar jag helst inomhus. Marja.

  Mats skriver:

  ”Kvicksilvret i tändhattarna försvinner ju inte eller brinner upp utan förgasas och andas in av arbetarna, tillsammans med stendamm.”

 4. [...] var det inte tal om förbud för lågenergi i EU? Kommer återvinningsstationerna att bli som Vinterviken. Läs om den Mystiska kvicksilvertussen! BLOGGPOST permalänk Kvicksilver-energi! Inlagd i [...]

 5. [...] Halvmetallen arsenik har för övrigt även återfunnits i bilbarnstolar, barnmat, Vinterviken samt i mina läsglasögon, men det tar vi sen. BLOGGPOST permalink Arsenik i cigaretter! [...]

Subscribe to RSS Feed