https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

KADMIUM I SMYCKEN!

Barn kan utsättas för halter av kadmium som ligger 100 gånger över gränsvärdet! 

Strängare lagstiftning för användning av bly i Kina har, enligt amerikanska nyhetskanalen ABC, lett till ökad användning av den ännu giftigare tungmetallen kadmium som bl a kan skada njurarna. Barn kan utsättas för höga halter, visar en studie. Det är främst när smyckena repas,  barnen har dem i munnen eller råkar svälja en del av dem som exponeringen kan bli hög.: childrens-jewelry
Sänkning av gränsvärde
Gränsvärdet för kadmium i leksaker bör sänkas, så att endast spår finns kvar. Vi tål nämligen mindre än man tidigare trott, skriver Kemikalieinspektionen. Regeringen ska fokusera på leksaker i sin nya 100 miljoners kemikalie-satsning. (Regering) (kemi)
Bly i hundleksaker
Man ska se upp med bly i leksaker och elektronik, varnar kemi.se. (Leksaker som piper, låter och rör sig innehåller elektronik i någon form.) Att hundar exponeras för höga halter bly från sina leksaker framgår av en videosnutt i första länken ovan. Obs: Smyckena på fotografierna är från H&M & jag vet inte vad de innehåller!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed