https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

RUTTNA ROTRESTER!

Riskabel rotfyllning, brutal tandutdragning eller elegant kirurgi? 

Igår rotade nån i min hjärna. Så känns det i varje fall idag. 
Jag hade hellre velat gå till en kirurg (en som angriper problemet med lite mer finess), eftersom jag läst att utdragning kan skada tänderna intill, men det skulle enligt tandläkaren vara löjligt, eftersom tanden var infekterad och satt rätt löst, (längst in i överkäken -7:an) så jag sa: kör till!
Men löst?-Knappast! - han bände och vred och drog och sen sa det knak, krak och plopp! Illavarslande med kraket – hade en del av rotspetsen blivit kvar? Det hade den, men tandläkaren gav sig inte utan rotade med stor möda bort även den. Sen skrapade han rent!

Min mamma hade inte samma tur! Kvarglömda infekterade rotrester i underkäken besvärade henne i många år, och när de avlägsnades kirurgiskt senare i livet dog hon inom en vecka. Anledningen kan vara att bakterier spreds ännu mer vid ingreppet… 
Luktande rotfyllningar!
Den luktar ju inte ens, sa jag när den blodiga, slemmiga saken (och delar av min hjärna?) låg på brickan.
-Det är mest rotfyllda tänder som luktar, svarade tandläkaren.
Såna ska man undvika eftersom det inte går att få rötter helt rena, med den påföljden att lömska bakterier och annat kan kapslas in och orsaka problem i andra delar av kroppen. Det hävdade i varje fall Weston_Price i början av förra seklet och senare rotfyllnadsexperten Georg Meinig. (root-canals). Det hela blir inte bättre av att rotfyllnadsmaterial kan innehålla giftiga kemikalier, t ex paraformaldehyd. (se även kap 1 i boken)
10 dagar efter det att en rotfyllning gjorts om fick min pappa en hjärtattack och dog. En slump?
En lycklig slump var det i varje fall när gamla rotrester och geggamoja i mitt käkben upptäcktes och avlägsnades år 2002 av en tandläkare i Tyskland. Sen mådde jag som en prinsessa. Tills det började hända andra oväntade saker i mitt liv.. Mer om rötter: tf.nu/rotfylln/ bravara/tandhalsa

Both comments and pings are currently closed.

En kommentar to “RUTTNA ROTRESTER!”

  1. [...] borstar tänderna har färre rotfyllningar? Känsliga människor bör undvika dem. Läs om mina ruttna rotrester (varning-för-rotmaterial)  *) Big Root-Canal-Cover  BLOGGPOSTA permalänk Demens från roten? [...]

Subscribe to RSS Feed