https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

RADIOAKTIVA REDSKAP!?

Dina köksprylar kan innehålla radioaktivt skrot!

Äntligen! Det här har jag väntat på sen den där dan i Säffle för 10 år sen när jag läste några norska artiklar om hur radioaktiva metaller blandas ut med icke radioaktiva och sedan återanvänds i bruksföremål.
Bequerel i köket?
När jag då och då har råkat på en kastrull, ett diskställ eller en bestickkorg, som den jag köpte på Åhlèns för några år sen som ingav mig en stark (inbillad?) obehagkänsla, har jag funderat över om det förekommer även här.  
Bestickkorgen stod på balkongen i ett år för att sedan hamna i grovsoprummet där nån tyckte den var ett fynd,  och där jag några dagar senare hittade en annan ”lugnare” bestickkorg av metall.
3000 ton per år!
Att det i högsta grad även är ett svenskt problem framgår av P1:s Klotet. (sverigesradio.klotet) (di.se) Studsvik tar hand om 3000 radioaktivt skrot per år, och genom att bearbeta det får man ner radioaktiviteten till under 1 bequerel*, men kan man lita på det? Reportrarna har inte lyckats få reda på var metallerna hamnar och har nu överklagat avslaget till Högsta Förvaltningsdomstolen. Tycker att vi som konsumenter ska kräva ursprungsmärkning på metallprylar! 
* Mått på aktiviteten hos ett radioaktivt material. 1 bequerel innebär ett atomsönderfall per sekund. När det gäller radon i bostäder är gränsvärdet 200 beq/kubikmeter luft. (corren.se/bostad) Är det jämförbart?

Both comments and pings are currently closed.

6 Kommentarer to “RADIOAKTIVA REDSKAP!?”

 1. ATOMKRAFT ÄR VINST-VAMPYRERNAS TEKNIK, INTE FOLKETS. EL-SPARA!
  Skrämmande att domstol och strålskyddsmyndighet vill skydda strålspridningen från folket! Man kan ej jämföra strålning från avlägset urberg med sån som drabbar kroppen nära. Barnmatsburkars lock har redan varit radioaktiva.
  Våra efterkommande kanske ej kan köpa nåt av metall utan ”tillåten”, påstått ofarliga radioaktivitetsnivå, uppfylld av hänsynslös kommers: bestick, klocka, mobil… Sverige, som ej rimligt löst egen atomavfall, ska ej avlasta Kanadas miljö-usla energiväg. Om Sverige, av EU, ej får vägra ta andras atomavfall, bör vi gå. Atomindustrin har ett otal lobbyister, som låtsas vara ”civila” i bloggar mm. Heder åt Fälldin! Ingvar Carlson konstaterade: ”Kärnkraften hör inte hemma i ett civiliserat samhälle”. Skam åt Maud Olofsson, som på skattebekostnad, med Bildt, 2009 åkte till Virginia, för att under tysthetslöfte åt rikemännen, frotteras med atomlobbyns kärna, kleptokrat-klubben Bilderberg. Efter resan vred hon om ett helt parti, till att tillåta 10 nya, 4 gånger större atomreaktorer. Hon gick mot folkomröstningsmajoritetens avvecklingskrav senast 2010, och den välgärning Fälldin, Olof Johansson och centern gjort Världen. Naturligtvis skulle alternativ energi fått mer pengar om inte nya plöjs in i gårdagens dödsteknik.

 2. j-o gustavsson skriver:

  Direkt efter 9/11 så forslades oerhörda mängder förvridet stålskrot från Ground Zero med trailers till en amerikansk flottbas inte långt från New York och skeppades med fartyg till Kina (via Panamakanalen) för nedsmältning och sedermera produktion av kommersiellt gods. För flera år sedan slog en del författare larm på Internet och varnade för att dessa produkter kunde vara riskabla till följd av kontamineringen med radioaktivitet.
  Åtskilliga rapporter har också publicerats om de människor från Östeuropa och Asien som fick skapligt betalt för att skära ner och lasta balkar och annat metallskrot på Ground Zero f v b Kina. I samband därmed rapporterades att ett stort antal av dessa arbetare hade fått svåra besvär med olika kroppsfunktioner, vilket ansågs vara följden av den toxiska exponeringen.
  M v h Jan-Ola Gustafsson

 3. [...] av  blykranar och föreslå varudeklaration på allt så vi slipper sånt här framöver? * Radioaktiva redskap ** När jag hade kvicksilver - en annan giftig tungmetall – i munnen var jag ofta förkyld, [...]

 4. [...] annat i grönsaker och i dricksvattnet,  meddelas idag. (aftonbladet) (svt.se)  Får vi fler radioaktiva redskap nu? Bomber & kvicksilver Två atombomber, kvicksilverkatastrofer (läs [...]

 5. [...] Undrar om tallriken kan mäta radioaktivitet i typ bestick (Radioakiva redskap) fotoakuten BLOGGPOSTA permalänk Strålande sushi!? Inlagd i Okategoriserade | Tags: [...]

 6. [...] zon!  P.s. Leder slutförvar av kärnkraft (Klotet) till bättre blåbär och färre radioaktiva redskap? BLOGGPOST permalink Blåbärsbluffen!? Inlagd i Okategoriserade | Tags: blåbär « DIDP [...]

Subscribe to RSS Feed