https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

GIFTIGA BARNVAGNAR!?

Hormonstörande ftalater, flamskyddsmedel och PAH i barnvagnar i Tyskland. Hur ser det ut här?

Där skulle jag inte vilja ligga, tänker jag ibland när jag råkar på en illaluktande barnvagn på stan!

Alla 14 innehöll gifter!
Tyska föräldrar chockades i september 2009 när samtliga 14 testade barnvagnar visade sig innehålla miljö-gifter* (kinderwagen/test). En av de tre värst belastade vagnarna, Maxi-Cosi Mura 4, säljs även här.
Finns gifterna kvar 2011? Något motsvarande test tycks inte ha gjorts i Sverige, men Kemikalieinspektionen som gör stickprovskontroller på olika produkter begärde 2010 att Emmaljunga och Brio barnvagnar skulle redovisa att kemikalieinnehållet i två modeller inte överskrider gräns-värdet.  (sverigesradio.se) Vilka kemikalier handlade det om och vad har hänt sen dess? Jag väntar på svar!
Kandidatlistan!
Man kan med fördel använda Kandidatförteckningen (eu_lista) när man ska handla vagn. Då får man bl a veta om värstingftalater/mjukgörare finns i vagnen (såna som är förbjudna i barnprodukter (kemi.se) ). Hänvisa gärna till det tyska testet och fråga om det finns nån vagn utan ovan listade gifter. Notera att ingen vagn fick godkänt i Konsumentverkets mekaniska säkerhetstest 2010! Uselt-resultat-i-barnvagnstest

* Fortplantningsstörande mjukgörare och cancerframkallande PAHer (som även finns i rök och i gravida) samt flamskyddsmedel* (som även finns i bussar), formaldehyd och klorparaffiner fanns i handtag, bälten, klädsel och regnskydd och var inte nödvändiga ur teknisk synpunkt. Även sitt- och liggdelarna lämnade en del i övrigt att önska. Modellerna Gesslein Future I loop och Quinny Speedi SX hörde till de giftigaste.

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “GIFTIGA BARNVAGNAR!?”

  1. Kemikaliedetektiven skriver:

    Nu har Kemikalieinspektionen undersökt klart! Man hittade inga gifter över gränsvärden i testade vagnar:
    http://www.kemi.se/templates/News____6501.aspx

  2. [...] några giftiga kemikalier!  Hm, undrar om Kemikalieinspektionen (som nyligen kollade upp barnvagnar) vet nåt mer. -Nej, säger Frida Ramström, det är inget man undersökt (ännu), men  [...]

Subscribe to RSS Feed