https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

FÖRBJUDNA FYRVERKERIER?!

När hormonraketer med hexaklorbensen och tungmetaller sprakar förbi tänker jag på cancer, astma, adhd och klimatpåverkan!

Vilken negativ tråkmåns, tycker nog en del, men jag har precis läst om ”hur allt gick åt helvete med positivt tänkande”. http://www.leopardforlag.se/

Redan på 1990-talet frågade jag mig om en stunds visuell förströelse är värd all denna miljöpåverkan.
 Då handlade det mest om tungmetaller (illa nog!). HJÄLP, tänkte jag häromdan när jag hittade ytterligare en misstänkt ingrediens, det sedan 30 år förbjudna giftet hexaklorbensen (HCB) som tidigare flitigt användes i  tillverkningen och noterade att HCB öppet marknadsförs på nätet. Måste kontakta medierna, tänkte jag. Då såg jag att man hittat ämnet i fyrverkerier i Danmark, Finland och Österrike samt att några svenska tidningar nyligen skrivit om det: aftonbladet gp.se dn.se
Dålig importkontroll!
Redan för två år sedan upptäcktes HCB i en fjärdedel av danska fyrverkerier – från Kina, där luft & bröstmjölk innehåller mer HCB än i andra länder. read more Kemikalieinspektionen misstänker att ämnet finns även här, så varför har man inte vidtagit åtgärder tidigare? kemi.se 
Som en föga stilfull avslutning på Miljöhuvudstadsåret kommer det förbjudna giftet med stor sannolikhet att spridas över den stockholmska natthimlen, men det får vi veta först efter nyår när analysresultaten är klara (och gravida har råkat andas in ”hormonerna”) trots att HCB inte ens får finnas som minsta beståndsdel i produkter. Det får egentligen inte heller tungmetallen kvicksilver sverigesradio och vad sägs om radioaktivt grönt barium, blå cancer-dioxiner som skadar sköldkörteln read more och strontium read more - är det värt det? fireworks-harm
Globalt problem!
1996 gjordes analyser av innehållet i luftföroreningarna efter fyrverkerier i samband med Vattenfestivalen i Stockholm. Det beräknades att 3 ton bly skulle spridas över landet inom loppet av en timme vid milleniumskiftet. nyteknik.se Dags att agera, tänkte jag. Tillsammans med ”blygruppen” (Lead Group) i Australien science/prettyskies och en tysk miljöorganisation safer-world.org inleddes en internationell kampanj mot giftiga fyrverkerier som väckte en hel del uppmärksamhet, fireworkspollution vilket inte hindrade  att 275 kg fördummande bly spreds över Stockholm vid milleniumskiftet (trots att bly ersatts med vismuth i västtillverkade fyrverkerier). Därtill uppmättes kraftigt förhöjda halter av andra metaller, t ex kadmium. Läs mer Enligt tidningen The Ecologist spreds giftiga moln över hela jorden vid nämnda storfirande. Nya studier bekräftar partikelmolnens omfattande spridning.
Astma & känslighet
Partiklar är inte så bra  – särskilt inte för hjärt- och lungsjuka (som riskerar livet) battreluft.nu 
”American Lung Association” på Hawaii påbörjade 1999 sitt projekt Save Haven 2000 för att stoppa fyrverkerierna och debattens vågor har gått höga sedan dess bl a i honoluluadvertiser Föroreningarna är inte heller poppis bland kemikaliekänsliga, varav en del får symptom i flera veckor efter ett fyrverkeri. skadade människor  Även organisationer för kemikaliekänsliga har protesterat mot fyrverkerier. I några amerikanska delstater har det införts restriktioner och licenskrav usfireworks . Fyrverkeriförbud råder i vissa  tyska städer pga brandrisken. In-diesen-Staedten-herrscht-Feuerwerk-Verbot Skippa smällen ”Ban the Bang” uppmanar britter som vill skydda framför allt vilda djur. (Var håller svenska djurrättsaktivister hus på nyårsafton?)
Klimatpåverkan
HCB hör till de svårnedbrytbara ämnen som skapar starkare växthusgaser än koldioxid 
http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=7049 (mer senare). ”Varför fira med föroreningar?” frågar man sig på en sida. Fyrverkerier är resurs- och transportkrävande, gifterna hamnar i vatten, luft och mark. cheap thrills with toxic consequences
Miljövänlig lasershow!
Medan en del propagerar för mer miljövänliga fyrverkerier naturskyddsfore förspråkas miljövänliga lasershower bland annat i USA world-wire.com/news/ och PVC (?) som möjligt alternativt tillverkningsmaterial av Danielsson på Kemikalieinspektionen uppsala/forbjudet-gift 
Men i Falun är det visst fyrverkerifritt i år dt.se/nyheter liksom i en liten del av Stockholm fyrverkerifritt-vid-slussen, så det finns väl hopp, eller?   Foto: www.fotoakuten.se

Both comments and pings are currently closed.

7 Kommentarer to “FÖRBJUDNA FYRVERKERIER?!”

 1. Carina skriver:

  Hej!

  Måste bara säga; så utomordentligt sammanfattat! Blir verkligen glad när jag ser att någon verkligen tänker till och får ut info om detta.

  Tack!

  Hälsningar
  Carina

 2. [...] (förmodligen även dioxiner) som vi för vårt höga nöjes skull spred på nyårsafton? Förbjudna fyrverkerier  HJÄLP – nu ser jag att det kan bildas extremt giftiga dioxiner av annat än klor. Mer [...]

 3. [...] är så svåra att bli av med? (Nedfall-kalla-till-dioxiner-i-Ostersjon)) Kommer en del från giftiga fyrverkerier? Läs mer om dioxiner och hur de bildas i Dålig hy av dioxin. Vad kan vi göra? Vad görs för [...]

 4. [...] Hur blir det i år? Läs om hälsoeffekter mm i inlägg Förbjudna fyrverkerier! och om dioxiner i hav och fisk.  Så hur blir det nästa nyårsaften Miljöministern? Ska vi vara [...]

 5. [...] en bok om hur allt gick åt helvete med positivt tänkande. Se länk överist i det jag skrev då om farliga fyrverkerier!  För övrigt måste man väl vara sjukligt optimistisk om man blir glad av bifenol-kvitton, [...]

 6. [...] vi slipper onödiga bränder och dioxiner (som ramlar ner i Östersjön) och tungmetaller, mm -se Förbjudna fyrverkerier! BLOGGPOSTA permalänk Riskabla raketer – igen! Inlagd i Okategoriserade | Tags: förbjud, [...]

 7. [...] pjäser beslagtagits: sr.se. Snart kommer jorden att bäddas in i en toxisk dimma (läs mer: Förbjudna fyrverkerier. Ca 200 personer kommer att skadas (sr.se) och 150 bränder uppstå helt i onödan. Själv [...]

Subscribe to RSS Feed