https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

MILJÖVÄNLIG MADRASS!

Det kommer många frågor om sängar & madrasser och många intressanta tips!

Nyligen skrev Johanna Ståhl på livsstilsmagasinet Camino på sin blogg: ”Att det här med kemikalier i sängar var stort har jag förstått först på senaste tiden, och efter att i helgen ha pratat med Monica Kauppi, författare till boken Impotensmadrassen, förstår jag att det är ett allvarligt problem.”  caminomagasin.se/johanna-stal/nytt-ekokluster
Hon är långt ifrån ensam om att ha fattat. Sedan boken publicerades förra året har det kommit en strid ström med frågor och synpunkter från presumtiva miljövänliga sängköpare som insett vikten av att ha rätt material i den möbel där man tillbringar en så stor del av dygnet.
Barnmadrasser!
En av dem, Malin, ville hitta en hälsovänlig barnmadrass. Av sängtillverkaren Hästens fick hon samma märkliga besked som jag fick för flera år sen – att de kemikalier man behandlar sina Svanenmärkta madrasser med är lika ofarliga som koksalt. Det är de definitivt inte!
Grön Interiör har ”koksalt”-fria sängar i naturmaterial. groninterior.se/
Dock får man vara beredd på att t ex kokosgummi (se bild) kan ha en något annorlunda doft än den syntetlukt som många numera har vant sig vid. Ska snart gå dit och lukta.
Säng-artikel i nya Camino!
Under några dagar blev jag pumpad på sänginformation av Caroline som var den som skrev den s.k. plockartikeln. Hon upptäckte att Ikea inte längre kallar sina madrasser i naturmaterial för ekologiska (som de gjorde förut) samt att en tidigare mycket motvilligt miljövänlig sängtillverkare som jag hade kontakt med nu tycks slagit på stort (?). Jag kommer att kunna länka till artikeln.
Återkommer med mer madrass-info. P.s. Boken handlar om många olika produkter. Provläs:
http://www.adlibris.com/bookbrowser/default.aspx?culture=SV-SE&isbn=9163342375&shop=1

Both comments and pings are currently closed.

3 Kommentarer to “MILJÖVÄNLIG MADRASS!”

  1. Kemikaliedetektiven skriver:

    Nu har jag läst Camino. Bra och positiv tidning!
    När det gäller skumplast/skumgummi har Caroline tolkat mitt uttalande lite väl positivt: ”Enligt Monica Kauppi råder debatt om kemikalierna och tillsatserna kan läcka ut och skada hälsan”.
    Här är en mer verklighetsbaserad tolkning: Tillsatser i skumplast, t ex hormonstörande flamskyddsmedel, kan lätt ta sig ut, det är bara när det gäller vissa giftiga grundkemikalier som man debatterar vid vilken temperatur de kan läcka. En (enda) studie visar att det kan ske redan vid rumstemperatur…

  2. [...] Tidigare inl.: Miljövänlig madrass BLOGGPOSTA permalänk Impotensmadrass! Inlagd i Okategoriserade | Tags: damm, giftfri, madrass, [...]

  3. [...] ofta. Särskilt som inte ens svenska s.k. ekologiska pensionat, typ Växhuset i Söderhamn, har miljövänliga madrasser. Man har inte förstått hur viktigt* det är. Det har man i [...]

Subscribe to RSS Feed