https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

VITAMIN B12, DEMENS & KVICKSILVER!

Hjälp! Nån har snott min gamla B12 artikel, lagt ut den på nätet & glömt nämna mitt namn!! 

Vitamin B12-brist kan orsaka Alzheimers’ visar en nylig svensk-finsk studie. Hjärnan åldras fortare. (b12-skydd-mot-alzheimer/svd)
Forskarna, som har fokuserat på matens betydelse, har missat kvicksilvrets möjliga roll samt vikten av att inta vitamin B12-tillskott i rätt form.  

År 1995 skrev jag artikeln ”Vitamin B12 – mercury disturbs transport” (Vitamin B12 – kvicksilver stör transporten)Den som nu ursprungslös ligger och skvalpar på en brittisk anti-åldrande sida.  http://www.antiaging-magazine.com/news/news_18.html och med bibehållet ursprung har spritt sig till psykiatri-, fitness-, vegan- och kronisk trötthets- med flera-sidor (Kul !). Här är en:
http://www.dailystrength.org/c/Chronic_Fatigue_Syndrome/forum/4647615-do-b12-shots-help-you
Kronisk B-12 brist
Själv blir jag också trött och glömmer saker, ofta p g a stress. Om jag inte tar mina B12 blir det värre.  Jag lider, precis som min mamma och morbror gjorde, av kronisk B12-brist. Att äta rätt hjälper föga. Brist på ett ämne i magsaften (IF) försvårar upptaget, ett problem som kan öka när man blir äldre.  http://www.1177.se/artikel.asp?CategoryID=25512 
Alzheimers’-fyllningar!
Många som har eller har haft amalgam i munnen lider av B12-brist i nervsystemet och hjärnan (vilket är svårt att upptäcka med de testmetoder som vanligtvis används i vården*). En orsak är att tungmetallen kvicksilver (som frisätts från amalgam) försvårar upptaget av B12 i hjärnan.  På våra äldreboenden kryllar det av dementa med Alzheimers’-fyllningar i munnen…
Fel sorts B12
B12-tabletter och injektioner ges ofta i en form som inte ger maximalt upptag (cyanocobalamin eller hydroxycobalamin). Anledningen är att vitaminet måste omvandlas i kroppen till en form som den kan ta upp (använda), något som en del människor kan ha problem med. 
Metylcobalamin
En form* av B12 som kroppen lättare tillgodogör sig är metylcobalamin. Upptaget underlättas ytterligare om vitaminet tas i sprutform eller sublingualt (tablett som läggs under tungan). Båda varianterna finns nu i Sverige. Men det har inte alltid varit så. 
Läkares kamp!
Min artikeln skrevs delvis i samarbete med den framlidna läkaren Brit Ahlroth-Westerlund som tillsammans med en annan läkare, Tatiana Drachman, kämpade länge för att vi skulle få tillgång till metylcobalamin i injektionsform i Sverige (och slippa beställa det från Portugal).
http://www.kemikaliedetektiven.se/hmb/engelska/artiklar/b12.htm (min originalartikel utan bilder)
Ökad efterfrågan ledde till att man i mitten på 1990-talet började tillverka metylcobalamin på huvudapoteket i Umeå. Dock krävs det recept för att man ska få det. Men det gör det inte för att köpa det näst bästa (som räcker för de flesta); ovannämnda sublinguala ”sugtabletter”. Finns som metylcobalamin i vissa hälsokostbutiker men inte på Apoteket.
Många sjukdomar
B12 tillskott används framgångsrikt i behandlingen av många olika sjukdomstillstånd, inklusive Multipel Scleros. www.brunes.se
Andra kemikalier
Andra tungmetaller, såsom kadmium och bly och vissa lösningsmedel kan också försvåra upptaget av B12. Om detta skrev överläkaren Bo Nilsson i Uddevalla år 2001.
http://www.iaomt.se/images/BoNilssonB12_red.pdf. Kanske gäller det fler syntetiska kemikalier?
Här är ytterligare en ”urgammal” och en ny artikel på temat. http://www.tf.nu/artiklar/alzheimers-demens/
http://www.tf.nu/nyhet/homocystein-kan-ge-ytterligare-en-bit-till-demenspusslet/
P.s. Tro nu för all del inte att det är OK att sno andras artiklar – det är det inte. Men det går jättebra att citera och länka!
* Ett ryggmärgstest (i likvor) ger bättre utslag, men det är komplicerat och i de flesta fall onödigt. Man märker oftast om man har brist genom att man mår bättre när man provar ett bra tillskott.
** Det finns ytterligare en upptagsvänlig form av vitaminet. Den heter adenosylcobalamin. Även den finns numera i pillerform, men jag vet ingen som har provat.
o nnka!

Both comments and pings are currently closed.

15 Kommentarer to “VITAMIN B12, DEMENS & KVICKSILVER!”

 1. Detektiven skriver:

  Den här kommentaren fick jag via mail:
  ”Stressa ska vi ju akta oss för har jag förstått efter att ha läst
  din blogg om stress, demens och B12. Intressant.
  Amalgam på hemmet! Ja där finns det gott om kvicksilver.
  Det är därför vi pensionärer kallas för silvergenerationen. Det har
  ingenting med vår hårfärg att göra om nu ngn trodde det.
  Silverpilen heter för resten bussbolaget som kör mellan
  Borgholm och Stockholm.”
  Kanske borde döpa om den till Amalgambussen.”

 2. Dani skriver:

  Hur är det om man tar methylkobalamin sublingualt och har amalgamfyllningar?

  http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/chin.199420301/abstract

  http://twitpic.com/5etwnh/full

  Från:http://en.wikipedia.org/wiki/Methylcobalamin

  Role in biomethylation

  Methylcobalamin plays an important role in the environment. It is produced preferentially by some bacteria. In the environment, it is responsible for the biomethylation of certain heavy metals. For example, the highly toxic methylmercury is produced in this way.[2] In this role, methylcobalamin serves as a source ”CH3+”. In the Wood-Ljungdahl pathway, methylcobalamin provides the methyl group that couples to carbon monoxide to afford acetyl-CoA.[3]

 3. Kemikaliedetektiven skriver:

  Det är en fråga som har debatterats mycket. Visserligen bildas det giftigt metylkvicksilver av kvicksilver + metylgrupper (som t ex skulle kunna komma från B12 i form av metylkobalamin), men intrycket jag har efter alla år i branschen är att oorganiskt kvicksilver, den form som finns i amalgam och som avgår från amalgam, kan vara minst lika giftigt som metylkvicksilver om inte giftigare (trots att motsatsen ofta hävdas). Detta bekräftas av Mats Hanson, vetenskaplig rådgivare hos Tandvårdsskadeförbundet. Så här skriver han:

  Oorganiskt Hg, speciellt som åmga, är giftigare än metyl-Hg – 10ggr giftigare enligt Maths Berlin. Det var också uppfattningen hos Sören Jensen som var en dem som upptäckte att Hg metylerades”.

  P.s Prof. Maths Berlin är den oberoende forskare som anlitades av myndigheterna för att utreda amalgamfrågan (Dentalmaterialutredningen) och som innan han började samla fakta inte var övertygad om amalgamets giftighet.

 4. Dani skriver:

  Är cyanokobalamin att föredra i.s.f? Man har väl hört lite negativt om detta med.

  Cyanokobalamin är i grunden en cyanid molekyl kopplad till en B12 molekyl.

  Jag har för mig att doser upp till 5g eller 5000mcg kobalamin är att föredra vid neorologiska besvär, det finns få kosttillskott som erbjuder b-12 i så hög dos.

  Sen undrar jag givetvis hur det blir med cyanidmängden när man har ett så stort intag?

 5. Detektiven skriver:

  Nej, cyanokobalamin är inte att föredra bl a för att det tycks ge sämre upptag, och det måste ändå omvandlas till metylkobalamin i kroppen.
  10 mg metylkobalamin finns i injektionsform (receptbelagt), men de sugtabletter jag känner till innehåller 1 mg.

 6. Dani skriver:

  Läkare är väldigt kinkiga när det gäller B-12 i injektionsform, jag känner enbart till hydroxykobalamin dock. Du vet inte om det finns methylkobalamin- tabletter som man sväljer istället?

  F.ö så vill jag tacka för en väldigt informativ sida, den är guld värd. Tack!

 7. Kemikaliedetektiven skriver:

  Det blir allt vanligare att allmänläkare vid vårdcentraler skriver ut metylkobalamin i injektionsform vid behov. Vet inte om det finns metylkobalamin-tabletter att svälja, men man kan kanske prova med att svälja en sugtablett? Kul att du uppskattar sidan.

 8. Lasse skriver:

  @ Dani: Jag känner väl till att somliga ”läkare” är ”väldigt kinkiga”, men de ska inte tillåtas att styra ditt liv till hundra procent. Du själv är din egen kropp närmast och känner den bäst, en läkare ska vara hjälp, inte ”stjälp”.

  Om din läkare vidhåller att intramuskulära injektioner av B-12 inte skulle gagna dig tror jag att du bör byta läkare. Det finns läkare som skriver ut Mekobalamin utan protester och du kan lugnt påtala att stora doser Mekobalamin är ofarliga, vilket Birger Grahn påvisat. En god och mottaglig läkare är en god läkare.

  Önskar dig allt gott.

  http://home.swipnet.se/raccarls/amalgam/lankar.htm
  http://kamanor.se/undervisning/amalgam_2_3018483062.pdf

  Lasse

 9. Dani skriver:

  Jag har hittat Methylkobalamin som munspraylösning, nu innebär inte detta att man kan förbigå amalgamet! Så vid närmare efterforskningae så har jag funniit Methylkobalamin i nässpray form. Dock från USA men det är alltid något.

  Vad tror ni om detta, kan man förbigå amalgamet på detta sätt eller blir det bara värre?

  Läkare är affärsmän, det är dyrt med Methylkobalamin i injektionsform! Det är väl där skon klämmer.

 10. [...] (mer senare).  Brist på vitamin B12 är vanligt och kan göra att hjärnan åldras fortare! Vitamin B12, kvicksilver & demens  BLOGGPOSTA permalänk Viktigt vitamin B12! Inlagd i Okategoriserade | Tags: B12, demens, [...]

 11. [...] först ska jag gå en prommis!  Läs gärna om varför man kan behöva ta kosttillskott i form av B12.  BLOGGPOST permalänk Konstig av koppar! Inlagd i Okategoriserade | Tags: koppar, multivitamin [...]

 12. [...] Kvicksilver tycks även kunna orsaka/förvärra vitamin B12-brist. (B12, demens & kvicksilver). För övrigt vore det väl konstigt om kärlen i hjärnan skulle vara helt opåverkade om man har [...]

 13. admin skriver:

  Fick ett glädjande mail i maj 2012:

  ”Jag ville bara tacka för ditt råd angående B12. Efter mailet läste jag på
  och skaffade B12 i tuggformat (metylcobalamin) redan efter ett kort
  användande märkte jag resultat. Mina depressionskänslor är nu i princip
  borta, jag mår mycket bra psykiskt och fysiskt, sover bättre, vaknar pigg
  tidigt osv. Jag känner mig återigen som mitt normala jag. Jag fortsätter
  att ta tillskotten iaf tills jag har råd/möjlighet att ta bort mina
  amalgamfyllningar.
  Så återigen, stort tack!!
  Jag önskar dig en härlig sommar utan tillsatser :)

 14. [...] kvicksilver, vilket i sin tur kan vara av betydelser för utvecklingen av Alzheimer. (B12, kvicksilver & demens)  Tre varianter av apoE! Om man har en viss variant av apoE proteinet kan man [...]

Subscribe to RSS Feed