https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

UTHÅLLIG EKOBYGGMÄSSA!

Den första ekobyggmässan i Sverige hölls i Håga by utanför Uppsala 25-26/9 2010.  

Låd- och liggcyklar, jordfärg och min absoluta favorit – hampa, den hållbara växten som kan bli allt från spagetti till rep, kläder och isolering. Borde få odlas även i Sverige!
Kalkbeläggning med vattenavvisande yta av oliv väckte mitt intresse. Man kan t o m ha den i badrum. foto
Hållbar livsstil!
Lera som byggmaterial stod i fokus – det finns flera bostadshus av lera i Uppland. Men kommunala Uppsalahem, som hade en monter på mässan, tänker inte bygga några lerhus (inte än i varje fall), man fokuserar på att minska energiförbrukningen. Uthålligt nog,  menar man.
-Det räcker inte med uthålligt byggande, menade professor Per G. Berg från SLU i sitt invigningstal (som baserades på sju punkter i FNs Habitat-deklaration 1996*) -Vi måste ändra livstil på gräsrotsnivå!
Något man gjort i en del av de integrerade eko-byar och -städer i Euroa  som ekoarkitekten Varis Bokalders visade exempel på i sin föreläsning. Själv visade jag på effekterna av en icke uthållig kemikalielivstil i min.   
Hållbar tant!
Mässans mest uthålliga outfit fanns på en 80-årig dam - en beigefärgad poplinkappa som hon köpt begagnad – 1948! Uthållig lerkonst, jättegod eko-mat och mycket mer! Hoppas på fler liknande mässor i framtiden. http://www.ekobyggmassan.se/default.asp?sc=page&sid=1
*) http://www.regeringen.se/content/1/c4/17/43/3568350a.pdf  http://www.unhabitat.org/
www.ekobyggportalen.se  (det mesta inom eko-bygg)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed