https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

KLIMATVÄNLIG KLÄDVÅRD!

Gubben tvärs över gården hänger ut sin tvätt utanför fönstret!

Men hur skulle det se ut om alla gjorde så, tänker nog många. – Som i sydeuropa, säger min gamla väninna Inger. -Då tycker vi minsann att det är pittoreskt.

Det tyckte inte mina grannar när jag flyttade in och började mitt stora vädra-garderoben-projekt på den egna balkongen. -Det ser ju ut som ett zigenarläger, klagade en polska. -Du kan hänga dem inne på balkongen men inte över räcket, sa en annan.

Skiter jag i, tänkte jag, som kände mig som den enda klimatsmarta och mest missförstådda männskan på gården. Tills jag såg gubben mittemot! Och de få som faktiskt använder vädringsbalkongerna till det de är avsedda för – att vädra kläder och mattor.
Oftast tvättar man och tvättar och tumlar och tumlar och det stinker parfymerat tvättmedel och giftigt skölj- och mjukmedel över hela gården*. När det ibland faktiskt kan räcka med att vädra kläderna en stund och spraya på lite ättika så slipper man tvätta. Det rekommenderar klädvårdsexperten Monica Nordlund som väckte stort intresse när hon pratade i radions P1 (tyvärr inte bland mina grannar!). Hon tycker man kan ha även nya kläder i åratal utan att tvätta dem. Det tycker inte jag som måste tvätta bort alla frakt- och butikskemikalier först och sen snabbtorka (gärna på balkongen).
Onödiga kemikalier…
–Kalsonger och handdukar blir hårda utan mjukmedel, säger Stefan, 39. Det blir inte mina, säger jag. Du kanske sköljer för lite eller använder för mycket tvättmedel.  
Kanske  rent av FEL medel! Kan det finnas styvmedel i vissa tvättmedel så att man ska tvingas använda mjukmedel?

Skölj- och mjukmedlen utvecklades på 6o-talet när det dök upp allt fler helsyntetiska material, t ex nylonskjortor, som blev elekriska efter tvätt. Nu för tiden finns det få helsyntetiska kläder (ofta blandningar), men folk använder medlen slentrianmässigt på ALL TVÄTT, t o m handdukar och lakan i bomull.
Berit B:s grannar i Bromma är inget undantag. Du kan ju alltid plocka lite basfakta ur boken (Impotensmadrassen), svarade jag när hon undrade hur hon skulle informera dem om riskerna.  
Riskfritt lär det vara att använda tvättnötter, men ät de bra? Har inte provat än… 
*) hushållens bidrag till luftföroreningarna i Stockholm är långt ifrån försumbart. Se kommande inlägg!
www.kemikaliedetektiven.se (länkar till Impotensmadrassen)
http://magasinetking.nu/Nyheter/Tvatta-mindre-och-vadra-mer/
www.kladvard.se/
http://www.alternativ.nu/index.php?topic=56773.0  (tvättmötter)

Both comments and pings are currently closed.

3 Kommentarer to “KLIMATVÄNLIG KLÄDVÅRD!”

  1. [...] Citronerna på bilderna är ekologiska, så klart! Tidigare inlägg om klimatvänlig klädvård: http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=2979 Inlagd i Okategoriserade | « LÄTTROSTADE TESTIKLAR AV LAPTOP (2) Du kan lämna en [...]

  2. [...] plagg som renar luften avstår jag från (catalytic-clothing) liksom silver mot svett! Men klimatsmart klädvård  tänker jag fortsätta med och hellre 1 dyr tröja än 10 ”mördande” billiga. Fast [...]

  3. [...] som är för små att byta med. Bilder från klädbytardagen 2011  FilmYoutube (Länkar till Klimatvänlig klädvård) BLOGGPOSTA permalänk Klädbytardagen 2012 Inlagd i Okategoriserade | Tags: Klädbytardagen 2012 [...]

Subscribe to RSS Feed