https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

STOCKHOLM SOPHUVUDSTAD 2010!

BigBags och andra plastsäckar blockerar stans trottoarer. Vem bär ansvaret?

Jag är inte bara kemikaliedetektiv – jag är sopdeckare också. Så här ser det ut på min gata i stan. Sen två månader.  -Det är inte vårt ansvar, säger Elsa Lindberg på Trafikkontoret! -Det här är ett jätteproblem i hela innerstan. Folk renoverar och slänger sitt skräp i BigBags och dylikt och ställer överallt. Vi hämtar inte. Det är bostadsrättsföreningarnas ansvar om det står framför deras hus. 

-Vi tar inte hand om nåt som vi inte ställt dit, säger ordföranden i grannföreningen (vid vars tomt soporna huvudsakligen står och där man nu lagt ut råttgift…). -Det är en principfråga. BigBag borde ta sitt ansvar. Det är nåt fel på deras affärsidé!

”Det smarta alternativet” eller ”Ni fyller – vi hämtar”, står det på säckarna. ”Ställ säcken vid trottoarkanten”.
-Vi har inget ansvar, säger Dimitri på BigBag. -Vi bara säljer påsar. Precis som Ikea och Coop. -Man kan göra vad man vill med dem. Men vi hämtar gärna om man betalar. 
Hämtning kostar ca 700 kronor per säck!

Stockholm är miljöhuvudstad 2010.  BigBags och dylikt är ingen vacker syn. Dessutom en sanitär olägenhet. Och en miljöfara. En av säckarna nära min port innehåller elektronik. (Vad ska bröllopsbesökare och andra turister som tvingas kryssa bland sopor tänka?) Högen stinker – folk slänger saker när de går förbi. Allt från simfötter till bananskal. När lokaltidningen kommer för att fota ser vi att det sticker upp ett lysrör i högen. KVICKSILVERvarning! Miljoner lampor slängs på fel ställe, skriver tidningen Ny Teknik. Själv fiskade jag upp 6 lysrör ur hushållssopsäckarna i mitt förra hus (som tur var hade de inte gått sönder).
Nu väntar jag på besked från kommunen om vem som har det ultimata ansvaret för trottoarskräp. Säcksäljarna, fastighetsägarna eller skattebetalarna via fimpkontot?
P.s ett lysrör innehåller ca en tiondel av det kvicksilver (ca 1 gram) som finns i en amalgamfyllning. Cigaretter innehåller en annan supergiftig tungmetall – kadmium!
http://www.kemi.se/templates/Page____5266.aspx (hur man hanterar trasiga kvicksilverlampor)http://gd.se/konsument/1.510043-lagenergilampan-kan-forvandlas-till-en-giftbomb
http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/miljo/article641327.ece  (miljoner lampor försvinner…)

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed