https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

HORMONKLÖS…GRRRR!!!!

Bisfenol A i skulpterade naglar & arbetsmiljö!

Bloggaren Blondinbella fotograferar sina tånaglar. Jag fotograferar förpackningar.  Och bussar! Vilket som är mest intressant är en smakfråga. Men våra bilder är inte så väsensskilda som man skulle kunna tro. Det handlar om plast & typ plast. I förpackningar, transportmedel och i  naglar. Nåja kanske inte tånaglar, för inte ens B-bella låter väl förlänga sina tånaglar med akrylatplast (även om man skulle kunnat tro det när man såg henne i Let´s Dance).

Nej, det handlar om fingernaglar. Långa, läckra, tycker en del. Läskiga, tycker jag.  Tills jag – HJÄLP -råkar få syn på några väldigt estetiskt tilltalande på nätet – och HJÄLP - nästan börjar tycka att de är snygga och SEXIGA! Men finns det hälsorisker?    

Det tror till och med min utseendefixerade väninna Mia. I alla fall under själva tillverkningsprocessen som hon bevittnade när hon jobbade en tid på en skönhetssalong på Nybrogatan. Det luktade, sa hon. Kemiskt. Ingen ventilation. Inga skydd. Mia fick ont i huvet, men inte killen som satt hela dagarna och skulpterade ohärdade gifter.

Lagen kräver punktutsug mm samt läkarundersökning en gång om året om man använder mer än 500 gram/år. Nagelskultörerna vet inte vad de håller på med, skriver Arbetsmiljöverket 2008. Även luktfri gel och öppnandet och stängandet av burkar med ingredienser är riskabelt och övrig personal (läs Mia) kan exponeras för skadliga luftföroreningar (se kapitlet Plufsig av plast i Impotensmadrassen).  Samma skyddsföreskrifter torde (?) gälla i tandvården där man härdar i princip samma typ av ämnen.  

Vad innehåller lösklorna, kan man undra. Och det gjorde jag. Och jag inte bara undrade, jag slog upp det på nätet och fick mina värsta farhågor bekräftade. Efter en timmes träget sökande.
Hormonstöringen bisfenol-A så klart! Den som miljöministern vill förbjuda. Fast bara i nappflaskor.
Undrar hur han har det med klöset och potensen, nagelkillen! Natural White, Turquise Twinkle och Disco Nights – är det sånt han använder? Med hormonbonding (härdas med UV-lampa) och cancer&diabetes-penselrengöring. Inget för gravida i en viss vecka – läs mer i kapitlet ”HBT-måsar & Translaxar”.  
Undrar om B-Bella vet att det är riskabelt att slipa eller slicka på lösnaglar. Och att ta bort dem med aceton. 

Tyskarna är noggranna – allt står deklarerat på Delamira Naildesign. Bland akrylaterna återfinns också en förfärlig massa uretaner.  Den som läst boken Impotensmadrassen vet vilka risker det kan innebära och vad bisfenol-A kan bidra till. Typ bröstcancer. 

Mia penslar sina naglar med genomskinlig (bisfenol?)lack medan hon står på balkongen !!!???
Man kan bli röd på halsen av sånt där, säger jag. Få allergi på konstiga ställen. Det står  på 1,6 millioners klubbens hemsida.
-Det gör dom blanka, säger Mia lugnt.
Varför måste dom va blanka, undrar jag som har fått jättefina, alldeles naturligt halvlånga naglar sedan jag kom på vad som fattades i vitaminväg. Kanske rentav läge att fotografera dem….

P.s. Snart kan man kanske odla tilläggsnaglar i ett laboratorium. Precis som man kan med kött – i alla fall enligt en nylig presentation på  Vetanskapsmässan. Tills dess kan man väl vårda dem med  potatismjöl eller bivax och färga dem med henna eller eko-rosor, som man gjorde förr -Vadå - inte lika sexigt? Det är väl en smaksak, eller hur!?
P.s. Hur mycket bisfenol-A som avgår från färdigskulpterade naglar är inte känt, men det lär vara mer i början..

www.delamire.de   (produkter för nageldesign)
http://www.delamira.de/files/produktinformation_02_10_200http://citynails.se/ klösnaglar9_doris__2__1.pdf  
http://www.nagelskolan.se/BEAUTY_LINE_2008_sve_low.pdf   (företag som säljer skyddsutrustning)
http://www.av.se/dokument/publikationer/rapporter/RAP2008_05.pdf  (Rapport Arbetsmiljöverket 2008)
http://www.1.6miljonerklubben.com/nyheter/artiklar/visa/index.asp?id=53
http://www.shenet.se/recept/nagelpolityr.html (om nagelvård historiskt)
http://en.wikipedia.org/wiki/Nail_polish
http://inventors.about.com/od/bstartinventions/a/beauty.htm 
Foto: T&T Nail Design

Both comments and pings are currently closed.

6 Kommentarer to “HORMONKLÖS…GRRRR!!!!”

  1. [...] vad bokstaven A står för så är det aceton). Vi börjar med tidigare inlägg om lösnaglar: http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/?p=166 och tandfyllnadsmaterial (det nämns inte vid namn, men det är bisfenol-A som åsyftas i samband [...]

  2. [...] Blåmarkerade ämnen i stycket ovan påverkar hormoner. Det gör även ftalater och bisfenol A (naglar), men de bryts ner snabbare än DDT som förbjöds i USA 1972 men vars  nedbrytningsprodukter [...]

  3. [...] vit krita och ögonskugga (?). Har nån provat? Se tidigare inlägg om klösnaglar med bisfenol A: kemikaliedetektiven *) toluen och ftalater finns i ett flertal skönhets- och doftprodukter. Läs mer [...]

  4. [...] och tändvätska, färg, hår- och nagelvård). (stockholm/miljo). Och hur mycket kommer från klösnagelskulptörer och typ Åhléns, undrar jag – se kommande inlägg! P.s. Göteborgs nya kemikalieplan [...]

  5. [...] om allergier och astma utan även om hormonpåverkan, något som tas upp i det tidigare inlägget Hormonklös! BLOGGPOSTA permalänk Bisfenol i lösnaglar! Inlagd i Okategoriserade | Tags: akrylater, [...]

  6. [...] så kunniga, ofta luktar det ohärdade akrylater långt ut på gatan från lokalerna, läs mer i Hormonklös. BLOGGPOST permalänk Bisfenol A i naglar! Inlagd i Okategoriserade | Tags: bisfenol A, [...]

Subscribe to RSS Feed