https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

DOFTKÄNSLIGAS DAG!??

Idag är det internationella astmadagen. Och de astma-liknandes – i varje fall de doftöverkänsligas som vill ha parfymfritt. (För att inte tala om min namnsdag.) 

Vi ska respektera och vara rädda om allergiker och överkänsliga för de är som känsliga instrument, något som vanligtvis värderas högt i samhället, skrev Gunnar Lindgren i boken Arvet 1993.
Men medan vanlig allergi mest är till besvär finns det vissa fördelar med (astma-liknande) kemikaliekänslighet . (Fast många drabbade nog ser det som skit.) -Man kanske kan ha det typ i CV:n när man söker jobb, funderar Maya. -Vi ser ju sånt som dom i miljösvängen inte ser.

Astma & Allergiförbundet (A&A) ser den här typen av känslighet som ett individuellt problem. Knappt ens det. I varje fall av de sexton annonssidor i tidningen Metro att döma, där doftkänslighet bara nämns i två luddiga meningar som nåt sär-skilt från vanlig allergi som drabbar var 10:e person. Ordet kemikalie nämns inte alls. Inte heller metallallergi - fast det orsakade kanel-allergi hos mig. Ja, det är sant. Men det kan naturligtvis orsaka mycket annat också. Mer om det senare.   

Nollställda tycker Lena E.  om A&A:s artiklar om doft- och kemikaliekänslighet i tidningen Allergia. Man struntar i underliggande orsakssammanhang, menar hon.  Men de kanske behöver lite tid på sig. Det var ju alldeles nyligen (2009)som  Doft- och Kemikalieöverkänsligas lilla nätverk införlivades med det stora Astma & Allergiförbundet. Det är första gången i världshistorien som en sådan fusion äger rum. (Andra liknande nätverk och föreningar är fristående enheter.) Ska bli spännande att se vad som händer härnäst.

-2010 ska bli doftåret, berättar Lena Munkhammar, nyinförlivad A&A-medlem, optimistiskt. Och mycket riktigt på astmadagen meddelas att man vill ha parfymfritt.  Jättebra! Men kemikalieaspekterna, då? Vart tog de vägen?  Hm, man får väl ha tålamod. En sak i taget. 
Läs om skillnaden mellan allergi och kemikaliekänslighet, astma och astmaliknande  i kapitlet Kemikallergisk i  Impotensmadrassen. http://www.nyhetskanalen.se/1.1620450/2010/04/30/doftoverkansliga_kraver_parfymfritt
http://www.astmaoallergiforbundet.se/download/Pressmeddelande%20Astmadagen%202010.pdf
www.melisa.org (Metallallergitest) Nätverket Doft-och Kemikaliekänsliga finns på Facebook.

Both comments and pings are currently closed.

2 Kommentarer to “DOFTKÄNSLIGAS DAG!??”

  1. [...] Värre lär det bli med ämnet bisfenol A. Läs om det i boken och i senare inlägg. (inlägg om doftkänslighet mm) P.s. När musen inte jobbar kan man leka med den! http://www.fotoakuten.se Inlagd i Okategoriserade | [...]

  2. [...] Tidigare har man erkänt sjukahus-sjukan. (Mer om MCS i kap. Kemikallergisk i boken ) (Inlägg doftkänslighet). Läs om FN:s kvicksilverkonferens i Stockholm 2010, wordpress och i Chiba, Japan, 2011, [...]

Subscribe to RSS Feed