https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

OLE, DOLE, MÖGELDOFT…

Molekylförändrade antimögelgifter luktar mögelaktigt!

Har du råkat på några ”doftande” antimögelDOFar på sistone? – Jaså, inte! Nån äldre DMF-släkting, då? Den senare, antimögelmedlet dimetylfumarat, totalförbjöds av EU i maj 2009. Nu har den fått en ny design, en modifierad lillsyrra, dioktylfumarat (som man skulle kunna kalla DOF?) som orsakat problem för en del konsumenter. Det skriver Göteborgsposten.
Förbudet kringgås!
Kineserna har lyckats kringgå EU-förbudet, genom att ändra lite på molekylen. Samma förfarande tillämpas när det gäller knark. Det framgår av  tadioprogrammet Verkligheten, Det lagliga knarket i P1.  En road försäljare berättar hur han ringer till sin kinesiske leverantör och ber denne ändra lite så fort en viss typ av knark förbjudits.
Varför inte gruppförbud?
I en del länder har man för att stävja detta infört förbud mot hela grupper av knark. Ett sådant gruppförbud vore önskvärt också när det gäller giftiga kemikalier, till exempel antimögelmedel, som för övrigt luktar lite fränt mögelaktigt, men ändå inte. ”Doften” kan med förkärlek insupas i de flesta klädbutiker när man fått en ny sändning från den ”vilda Östern”.  Inklusive H&M där jag handlat en del eko-kläder, som är som små öar mitt i kemikaliehavet.
Närproducerat tack!
Om man köper närproducerat torde man i bästa fall slippa både mögel & antimögel. Det senare används främst i långväga frakter. Problemet är att hitta sådana kläder. Det var ett stort miljö- och hälsomisstag att lägga ner svensk teko-industri.  Kläder av svensk hampa lär finnas i en nyöppnad butik. Bör kollas upp!
Jag ska också kolla upp om journalisten på GP som skrivit den nedan länkade artikeln om DOFar  inspirerats av undertecknad, eller om det är en glad slump att hon beskriver släktskap mellan kemikalier på bästa detektivmanèr (med ordet kusiner…). Hur som helst, GP fick boken* redan i somras, och det vore ju jättekul om man kunde recensera den eller åtminstone nämna den i en liten bisats nånstans… Källor: gp.se/kemikalie-funnen-i-tyg-i-danmark sr.se/sidá 
*Impotensmadrassen, kemikaliedetektivens giftiga upptäckter
BLOGGPOSTA permalänk Ole, dole, mögeldoft…

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Subscribe to RSS Feed