https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

ROUNDUP ROULETTE!

Glyfosat – en hormonhacker?

Hur vet ogräsmedlet Roundup vilka grödor det ska an-gripa? Svar: det vet det inte, det angriper allt som inte är genmanipulerat för att tåla det, så det gäller att pricka rätt, något som ett flygplan i Peru misslyckades med när 3 lärare och 93 barn besprutades, och blev akut sjuka.
Flygplansbesprutning med pesticider är inte tillåtet i EU (euractive), men det sprutas flitigt från tåg mot ogräs på banvallarna, och SJ och ett antal bönder och skogsarbetare oroar sig nu över att EU inte ska förlänga tillståndet för glyfosat (som bl a finns i Roundup) som går ut den sista juni 2016.  Om man inte kan enas, går ärendet tillbaka till kommissionen, som fattar beslut (pressen).
Glyfosat har klassats som en möjlig cancerogen av WHO, men en studie* (ncbi.hlm) från 2009 visar att det även stör hormoner i mänskliga celler i doser om 0,5 ppm-2 ppm efter 24 timmar (ppm=del av miljon) (800 gånger lägre än de 400 ppm som tillåts i djurföda), medan DNA-skador uppstod vid 5 ppm och celltoxicitet vid 10 ppm.
Om glyfosat visar sig vara hormonstörande, blir utbudet hälsoproblem som roulettekulan kan stanna på när hormonhjulet väl är i rullning väldigt stort, det handlar om fetma, diabetes, fertili-tetsproblem, hjärtsjukdom, beteendestörning, you name it, och att sätta gränsvärden blir svårt då rysk synergi-roulette med alla hemlisar i Roundup inte kan uteslutas!
Det kan sannolikt också att innebära att glyfosat måste förbjudas i EU, förutsatt att det först erkänns som en ‘hormonhackare’, vill säga. (HEAL, Health glyphosate) Kommer man att göra det?
P.s. Eko-odling har visat att glyfosat, det mest använda ogräsmedelt i världen  inte behövs: bionext.nl, och även för ogräsbekämpning av banvallar finns det alternativ (Barometern).
*) hela artikeln i Toxicology. Tagg: Roundup hormonstörande Roundup hormonstörande glyfosat glyfosat
Foto: Roulette Finlandsfärja wiki BLOGGPOSTA permalänk Roundup-roulette!

VATTENTÄTA UTTRAR!

Ökning av teflon-ämnen i utter!

Allt mer teflon-liknande ämnen, s.k. PFAS (som gör produkter vatten-, fett- och smutsavvisande) hittas i uttrar, trots förbud mot värstingen PFOS och utfasning av läskiga PFOA (som bl a har använts i tillverkning av teflon-pannor). (svt.se/uttrar allt mer utsatta)
Ämnena är hormonstörande och bryts inte ner, och det är inte bara uttrarna som drabbas utan även vi och det finns många syskonämnen i omlopp. Foto: Länsstyrelsen Norbotten/Rasmus A Vive
Tagg: PFAS PFAS utter utter BLOGGPOSTA permalänk Vattentäta uttrar!

BEKÄMPNINGSMEDEL I BÄRS

Ogräsmedel i Systemets ölsorter!

Glyfosat (som bl a finns i Roundup) hittades i 15 av 16 testade ölsorter hos Systemet. (aftonbladet). Man tror att det är maltkornen som har bespru-tats, men det är sannolikt en förorening, tänker jag, eftersom malt* inte är genmanipulerad att tåla glyfosat (Roundup). När glyfosat tidigare hittades i tyskt öl, trodde man det var från humlen, se Ogräsmedel i ölen
För att öl ska medföra en hälsorisk måste man dricka 500 liter om dan, även om det skulle klassas som cancerframkallande, säger en representant för Systemet till Aftonbladet. Hm… Tagg: glyfosa öl glyfosa öl Systemet Systemet
*) nhf.sweden mot mnnsanto BLOGGPOSTApermalänk Bekämpningsmedel i bärs

BAMSE UNDER ÅTAL!?

Sjuka barn fick giftiga bamsemärken!

Hormonstörande klistermärken med ftalaten DEHP i halter 70 gånger över de tillåtna har delats ut till barn på vårdcentraler över hela landet.
Det ansvariga företaget Egmont riskerar åtal. (Sydsvenskan)
Nu drar Erikshjälpen in klistermärkena
Tagg: bamse klistermärken bamse klistermärken ftalater ftalater
BLOGGPOSTA permalänk Bamse under åtal!?

LAGRET SKA TÖMMAS!

Jätterabatt på Impotensmadrassen!

Baskunskap om kemikaliesamhället för alla mellan 14 och 104.
De sista exemplaren av boken Impotensmadrassen, som hittills har kostat 192:- på ex. Adlibris,  säljs nu ut för 57 kronor styck inklusive frakt. Köper du fler blir priset 48:- st inklusive frakt.  Läs mer: Förgiftad av kemikalier/aktuell bok
Meddela ditt intresse till e-post kdetekt@gmail och sätt därefter in summan på bankgiro 419-4155 (SEB), så kommer boken inom några dar.

KRITIK MOT KRITERIERNA!

Vi är extremt besvikna

Först blev jag glad när EU-kommissionen i förr-går presenterade kriterier för skadliga hormonäm-nen (vars förekomst i vardagsvaror har ökat okon-trollerat under de senaste 40-50 åren.
Sen blev jag misstänksam. Det lät så överdrivet positivt. Finns det en hake? Det finns det!
Tyvärr inte bra alls när man granskar detta i detalj” skrev professor Åke Bergman i ett mailsvar. -Motsägelsefullt skrivet, sa Ing-Marie Olsson Ressner, enhetschef vid Kemikalieinspektionen och på sin sida skriver myndigheten att man i en första analys konstaterar att kriterierna riskerar att bli svåra att använda för att öka skyddet för hälsa och miljö ”
Även ett antal hormonforskare och gröna organisationer t ex Health and Environment Alliance (HEAL), anser att kraven på bevis är för högt ställda. (theGuardian)
Det anser inte industrin! ”Vi är extremt besvikna”, säger Graeme Taylor, representant för pesti-cidindustrin till Euractive. Kriterierna är så gott som identiska med WHOs definition* för vad ett hormonstörande ämne är, menar han, och är enbart farobaserade, utan att ta hänsyn till exponering, dvs risk, vilket inte räcker för reglering.
En del industrisektorer vill att enbart ämnen med hög potens, dvs de som är mest hormon-störande, ska omfattas av kriterierna, vilket är problematiskt, då en del s.k. ”svaga hormonstörare” är väldigt vanligt förekommande, skriver Chemtrust
Hm. det hela känns rätt komplicerat och rörigt.
Är läget hopplöst, frågar jag Ing-Marie Olsson Ressner vid Kemikalieinspektionen. -  Nej, inte alla, det är ett steg framåt! Jag: Fast det beror förstås på hur hög trappan är. Så hur lång tid kommer det att ta innan kriterierna spikas och kan appliceras?
-Man räknar med att de kan träda i kraft under hösten.
——————————————————————————————-
**)  Ett hormonstörande ämne är, enligt WHO, “en exogen substans eller blandning som förändrar funktionen/funktionerna hos hormonsystemet och som en följd därav orsakar biverkningar i en intakt organism, eller dess progenitet eller (sub)populationer”.
Tagg: kritik EU-kriterier hormonämnen kritik EU-kriterier hormonämnen
BLOGGPOSTA permalänk Kritik mot kriterierna!

EVIGT UNG MED TEFLON!

PFAS i anti-age, rakskum & mascara!

Teflonliknande miljöfarliga PFAS har hittats i Clinique for Men Anti-Age Moisturizer och L’Orêal Revitalift, m.fl hudkrämer samt rakskum och mascara med hjälp av danska appen Kemiluppen som jag skrev om i förra inlägget, Se lista på alla 20 produkterna här: kemi.taenk.dk/fluorstoffer
Testet gjordes mot bakgrund av Naturskyddsföreningens undersökning av Teflon i kosmetika i mars i år. Tagg. PFAS PFAS anti-age anti-age kosmetika
kosmetika BLOGGPOSTA permalänk Evigt ung med Teflon!

GIFTFRITT MED GRATISAPP

Kemiluppen nominerad till miljöpris!

Nu kan du slippa oönskade kemikalier i hygienprodukter och kosmetika genom att ladda ner danska appen Kemiluppen som har nominerats till Nordiska Rådets Miljöpris 2016!
Det handlar om hormonstörande, och cancer- och allergiframkallande ämnen som kan undvikas genom att man vänder streckkoden på produkten uppåt, skannar in den med kemiluppen, och mottar en bedömning av produkten. Man kan även ställa frågor genom att skicka koden till Konsumentrådet Taenk Kemi. Norden/natur-og-miljöpris: Ladda ner Kemiluppen via Taenkkemi.dk.
Tagg: Kemiluppen
Kemiluppen Nordiska Rådets Miljöpris Nordiska Rådets Miljöpris gratisapp gratisapp
kosmetika kosmetika hygien hygien BLOGGPOSTA permalänk Giftfritt med gratisapp!

ÄT INTE APRIKOSKÄRNOR!

Du kan bli förgiftad!

Bittra aprikoskärnor innehåller amygdalin som bryts ner till en mycket giftig cyanid i matsmältn-ingskanalen och några få* kan leda till allvarlig för-giftning. Små barn är särskilt känsliga, varnar Livs-medelsverket. (dn.se/passa dig...) Hm.
Själv brukar jag bara äta själva aprikosen, men jag noterar att det även säljs enbart kärnor som marknadsförs som hälsokost och anticancermedel.
Amygdalin kallas även vitamin B17 (aldrig hört talas om) och finns i många frön och bär, t ex. blå-bär**. men sannolikt får man inte i sig några farliga mängder, även om man som jag är en inbiten blåbärsätare (kanske får jag bara i mig nyttiga mängder?)
*) Man ska äta max två aprikoskärnor per dag, enligt svenskhälsokost **) vad är vitamin B17
P.s. Måste nog läsa mer om detta s.k. vitamin!
Tagg: aprikoskärnor aprikoskärnor förgiftning förgiftning B17 B17 Foto: Pixabay
BLOGGPOSTA permalänk Ät inte aprikoskärnor!

ÄNTLIGEN AGERAR EU!

Kriterierna för hormonämnen nu klara

Till slut agerar eu mot hormonämnen. Från och med i dag ska det bli lättare att fasa ut farliga hormonstörande ämnen. Detta efter att EU-kom-missionen nu föreslår kriterier för ämnena ska identifieras. Ett strikt veten-skapligt förhållningssätt ska gälla!  Se pressrelease! (Har inte läs och be-grundat den än). Tagg: EU hormonämnen hormonämnen EU
BLOGGPOSTA permalänk Äntligen agerar EU!

Subscribe to RSS Feed