https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

OLAGLIGA BALLONGER!

Giftiga ballonger stoppas

Miljöstyrelsen i Danmark stoppar försäljningen av fyra sorters ballonger då de har visat sig innehålla cancerframkallande nitrosaminer eller ämnen som kan omvandlas till dessa.
ballonger med oluvligt innehåll
Gäller förbudet även i Sverige?
Ringde Kemikalieinspektionen som ska återkomma med ett svar. (se kommentarer)
P.s. Ballonger bör alltid blåsas upp med hjälp av en maskin menar Danska Taenk Kemi. Etiketter: ballonger nitrosaminer cancerframkallande
BLOGGPOSTA permalänk Olagliga ballonger!

AUTISM AV AMALGAM?

Moderns kvicksilverfyllningar
kan öka autismrisk!

Läs mer om den Egyptiska studien på tf.nu
Det här är inte första gången jag skriver om tungmetaller och autism. Jag har också skrivit om D-vitaminbrist som en möjlig orsak, samt kemisk intolerans hos mamman, se  Kemisk ADHD/Autism
Etiketter: amalgam, autism, kvicksilver
BLOGGPOSTA permalänk Autism av amalgam?

3D-SKRIVARE LÄCKER!

Gifter sprids till vattnet!

Giftigt restvatten från 3D-skrivare uppmärksam-mas i riksdagen!
Det handlar om metaller, plastrester och lösnings-medel, men Miljöministern tycker inte att det finns anledning till några åtgärder just nu.
Små partiklar från 3D-skrivare sprids även till luften, något som utreds i Finland, se Skadlig 3D-skrivare!
Etikett; 3D-skrivare gifter restvatten restvatten Riksdagen
BLOGGPOSTA permalänk 3D-skrivare läcker!

LÄCKANDE NAGLAR?

THPH från nagellack i urin!

Kan naglar släppa igenom ett gift från nagellack så att det tas upp av kroppen och hamnar i urin efter bara några timmar? Det undrar jag efter att ha läst om en ny nagellacksstudie där man lät 28 testpersoner måla antingen sina egna naglar eller naglarna på en docka med lack som man visste innehöll den hormonstörande kemikalien TPHP (trifenylfosfat).
Blanka lack innehöll mer TPHP och efter 2-14 timmar återfanns nedbrytningsämnet DPHP i varierande mängd hos samtliga.
De personer som målade docknaglar hade försumbara halter i urin, varav man drog slutsatsen att TPHP från nagellack främst tas upp via naglarna, alternativt genom vävnaderna kring naglarna.
Nagellack exponerar för trifenylfosfat
TPHP anges inte alltid på innehållsförteckningen, men när Förbrukarrådet Taenk Kemi i Danmark nyligen kollade upp nagellack ingick det i 11 produkter. Test: nagellack!
Etiketter: nagellack TPHP Foto: pixabay
BLOGGPOSTA permalänk Läckande naglar?

GOD FORTSÄTTNING!

Önskar alla ett gott, giftfritt 2017!
Flera nya Facebook-inlägg har lagts ut med hjälp av mobilen, men jag klarar ännu inte att använda nya datorn nån längre stund, vilket krävs för att bearbeta blogginlägg!
Sorry! Ber att få återkomma!

https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

VEM LJUGER OM LJUSEN?

Nyttiga eller farliga?

Rök-från-stearinljus-är bra-för-hjärtat, skrev Dn 2014, men
2015 var den värre än att vistas i en hårt trafikerad vägkorsn-ing, eftersom ljusen-förorenar-inomhusluften med pyttesmå partiklar av sot, metaller och flamskyddsmedel, skrev Sydsven-skan. Märkligt kan man tycka. Att det är samma forskargrupp i Lund som står bakom de studier som inspirerat till de motstri-diga rubrikerna gör det hela ännu märkligare.
Kanske finns det både goda och dåliga ljuspartiklar?
I den förstnämnda studien fann man en varierad hjärtfrekvens hos testpersonerna av rök från stearinljus, något som anses vara bra. Natrium- och kaliumsalterna i röken tros ligga bakom effekten. En förutsättning är att ljusen inte fladdrar och att det inte är doftljus eller färgade ljus. (lu.se) r
Anledningen framgår av den andra studien (2008) (lub/pub) där man testade två typer av vanliga ljus; vita i ren stearin och mörkblå av stearin och paraffin. De vita avgav nästan inga metallpartiklar, medan de blå avgav zink, koppar och kobolt som sannolikt kommer från fårgen. ”Metaller har nämnts om orsak till hälsopåverkan från ultrafina partiklar”, läser jag. De vita avgav också ammo-niumfosfat* och de blå alkaliska nitrater, potassium och natrium från flamskyddsmedel i veken.

Utan flamskyddsmede
l skulle veken förstöras och flödet av vax upphöra och det skulle bildas mer rök och dålig lukt. I alla fall enligt wikipedia. Medlen har alltså en fördröjande snarare än en skyddande funktion (något som bättre avspeglas i den engelska benämningen ”flame retardants”). Gäller det även mina bivaxdoftande eko-ljus, tänker jag när jag läser att så gott som alla vekar är behandlade med olika flamdämpande lösningar” (wiki) (goog) Medlen kan nämligen bli giftigare när de brinner (se ”kemikaliebok ovan).
MEN BEHÖVS DE VERKLIGEN? Levande ljus har ju tillverkats i tusentals år, långt innan de synte-tiska flamskyddsmedlen** i stor skala trädde in i våra hem för att ”skydda” lika syntetiska nya material som var mer lättantändliga än de gamla naturmaterialen.
De gamla Egyptierna tillverkade ljusvekar av fiberrik vass som de doppade i djurfett, en teknik som Romarna förbättrade genom att väva ihop fibrer något som medförde längre brinntid utan att veken förändrades. På medeltiden tillverkades illaluktande talgljus men också vaxljus som var dyrare och på 1800-talet kom det moderna stearinljuset av animalisk stearinsyra. (Candlwic)
(gardencandles) (wiki/Levande_ljus) (hagaljus) (svd/ljus-på-medeltiden) (britannica) (candles/hist)

Egyptierna använde redan 450 f.kr alun** för att göra trä mindre lättantändligt och Romar-na vinäger och alun. 1735 patenterades det första flamskyddsmedlet som var en blandning av alun, bor och järnsulfat. Om medlen användes på ljus framgår inte.
Inte heller framgår det av studie 2 vem som har tillverkat de testade ljusen, men tillverkarna kan, enligt Lunda-forskarna, ”i hög grad minska både antal och massemissionsfaktorer under stabil förbränning” genom att välja alternativa flamskyddsmedel och andra tillsatser (lup.se).
Så vad väljer den kända svenska ljustillverkaren Liljeholmens, månntro?
Är det metaller och flamskyddsmedel i era stearinljus, frågar jag. -Nej, varför skulle det vara det, det låter ju jättekonstigt, svarar Britta Hugosson. Vad består veken av?  Svar: bomull. Har ni bara vita ljus? -Nej vi har ljus i färg som doppas i lite paraffin, och till jul har vi röda ljus. Färgen finns i stearinet. Vad färgen består av ska hon kolla upp och sen återkomma. Hm. Är osäker på om hon har gjort det. (Intervjun gjordes för ca ett år sen.) Hur som helst så innehåller mina bivaxljus inga flamskyddsmedel.
P.s. Bidra-inte-till-vaxthuseffekten–tand-Svanenmarkta-stearinljus-i-jul/ Läs även om bly i veken: Dödande-doftljus
*) Ammoniumfosfat Ammonium_polyphosphate ncbi.nlm.nih
**) används även i typ naturliga deodoranter. Tagg: levande ljus levande ljus stearinljus stearinljus historia historia flamskyddsmedel flamskyddsmedel partiklar partiklar
BLOGGPOSTA permalänk Vem ljuger om ljusen?

FÖRVRÄNGD FORSKNING!

EU manipulerar forskning hävdar 100 forskare!

Det handlar om hormonstörande ämnen i Le Monde och i Svd. http://www.svd.se/forskare-i-upprop-sluta-att-manipulera-vetenskapen/om/debatt  P.s Som du märker får jag inte den här d-a datorn att fungera som jag vill. (På fb funkar det bättre att lägga in länkar). Dessutom luktar den. En Lenovo…

TOXISKA TEKNIKPRYLAR!

30 företag anmäls!

Av 154 testade teknikprylar befanns 60 innehålla gifter i farliga halter och 30 förtage har nu anmälts, bl a Netonnet, Jula, Rusta och Teknikmagasitnet. Gifter hittade i teknikprylar. Det handlar bl a om mobilladdare, ljusslingorm hörlurarm USB-kablar
Själv köpte jag nyligen ett USB-minne av märket Datatraveller på Siba som stank förfärligt. Flamskyddsmedel? Har ofta upplevt att dylik kringutrustning har försummats i miljösammanhang och tipsade därför Kemikalieinspektionen om detta redan förra året. Myndigheten varnar nu för billiga teknikprylar.
P.s Har fortfarande problem med att lägga in vissa länkar och hantera musen, mm, på nya datorn. Jobbar på det!

http://www.dn.se/nyheter/sverige/gifter-hittade-i-mangder-av-teknikprylar/

Etiketter: miljöbrott teknikprylar BLOGGPOSTA http://kemikaliedetektiven.se/wordpress/2016/12/13/ Toxiska teknikprylar!

MOLEKULÄRA MONSTER?

Eller är de kontrollerbara?

Många intressanta Nobelpris i år, men kemipriset för tankarna till 1948 när Paul Möller belönades för att ha utvecklat DDT. ett insektsgift som bara några decennier senare klassades som ett miljögift och förbjöds.
Hur beter sig årets molekylära maskiner i nano-format efter att de har åkt hiss i blodomloppet eller använts i energisparsystem, mm?
Bryts de ner eller lagras i oss och kommer nanobilar att köra omkring i naturen i evighet?
Vid Kemikalieinspektionen vet man inte, och nobelkommitténs sakkunnige, Olof Ramström (som igår sågs presentera priset i tv). har inte svarat på mina i telefon intalade frågor. Har han inget svar är frågan.
Har pristagarna det, månntro? Får väl fråga vid tillfälle. En av dem, Ben Feringa är, enligt en artikel, inte orolig över att ­minimaskinerna skulle bli farliga. Kan vi kontrollera dem kan vi också minimera riskerna, menar han. Men kan vi det? Maskinerna styrs f.ö. med infrarött ljus.
Kemister i hela världen använder­ nu pristagarnas resultat för att skapa nya olika slags nanomaskiner.
Risker med nanomaterial utreds för övrigt just nu i flera olika projekt, bl a av Swetox som vid årsskiftet ska vara klara med en  Ny plattform för nanosäkerhet .
http://www.kva.se/pressrum/2016/nobelpriset-i-kemi-2016/ https://www.nobelprize.org/nobel_prizes/chemistry/laureates/2016/popular-chemistryprize2016-sv.pdf http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/maria-gunther-darfor-tilldelas-de-nobelpriset-i-kemi/
P.s. Har stora problem med att få nya datorn att funka, länkar t ex, så de får du själ kopiera in.
BLOGGPOSTA permalänk Molekylära monster?

TANDLÖS EU-REGLERING!

Forskarprotest mot hormonstörande ämnen!

100 forskare protesterar mot svag EU-reglering av hormonstörande ämnen,
I princip krävs att folk blir sjuka innan  man agerar, säger Professor Åke Bergman vid Swetox.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6584225

P.s. Har problem med nya datorn. Inget är som förut och den luktar skumt.
BLOGGPOSTA permalänk Tandlös EU-reglering!

Subscribe to RSS Feed