https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BANNLYS BARNPARFYM!

Hormonstörande ADHD-dofter!!

Norska Forbrukerrådet har testat barnparfymer, inte bara för allergi-framkallande ämnen som tidigare har stått i fokus*, utan även för hor-monstörande kemikalier. Undvik dem är budskapet, då samtliga testade produkter har visat sig innehålla flera ämnen som kan vara skadliga,
Sex av tio innehåller ett hormonstörande UV-filter** som finns på
EUs Kandidatlista***. Det kan orsaka cancer, försämra fertiliteten och ge ADHD-liknande problem. Forskare fruktar att det kanske inte finns nån säker nedre gräns när dessa ämnen är säkra. Samtliga innehåller även en rad allergifremkallande ämnen. Tre dessuton parfymämnet lyral, som EUs vetenskapskommitté ville förbjuda 2011, för att det har orsakar särskilt många fall av allergi.  forbrukerradet.no/tester/barneparfyme?
*) Det har tidigare rapporterats om att bl a klädkedjan Zara-saljer-parfym-for-bebisar och små barn (svt), som kan orsaka  allergier, men hormonstörare har förbigåtts i sammanhanget! Tills nu!
**) UV-filtret heter etylhexyl metoxycinnamat. ***) Ämnet är (ännu) inte bannlyst (varken av påven eller i EU), men du har rätt att få information om det finns i en viss produkt, så att du själv kan bannlysa den! (Bojkotta kanske är ett mer passande ord i sammanhanget.)
BLOGGPOSTA permalänk Bannlys barnparfym!

FLUMSKYDDSMEDEL, tack!

Ingen eld utan rök, väl?

Fotot ska föreställs ”ett datormoderkort som fattat eld och brinner”. Det utgör en illustration till information om om flamskyddsmedel hos Kemikalieinspektionen.
Men hur verklighetsbaserad är den?
Kretskort behandlas med kemiska flamskyddsmedel, vilket gör att de i huvudsak avger massor av svart, gif-tig rök när de brinner. (Jag har själv beskådat detta). 
Men på på bilden syns ingen rök alls. Så den mås-te väl antingen föreställa datorkort som inte är antiflam-behandlade* (finns det såna?) eller typ bara flam-flum? 
Jag frågar Per, f.d. tekniker vid Ericsson Telecom, om han nånsin har sett kretskort i lågor som på bilden.
Svar: ”Bilden torde vara riggad. Misstänker att man hällt sprit eller lösningsmedel över kortet och tuttat på.
(Om det inte bara är kört i Photoshop.) Kortet saknar såväl kylfläns som minnesmoduler – troligen gammalt skrot  som någon offrat. Det som händer om ett kort blir mycket varmt är att det börjar osa och ryka. Sedan går nån säkring och allt slocknar.”
Hm. Så kan det kanske gå till, men det slockande inte när en dataterminal brann på en av mina tidigare arbetsplatser. Röken spred sig tills brandkåren släckte. Inte heller slocknade det när grannens tjock-tv exploderade 2002 och även min lägenhet rökfylldes. Rök är ofullständig förbränning. Fullständig förbränning kan bara uppnås i vissa ugnar. 
Det är röken som dödar de flesta människor vid en brand (90 %) - inte eldsflammorna, och det finns tyvärr inga rökskyddsmedel, och sitt namn till trots skyddar flamskyddsmedlen varken mot flum eller flammor, de bara fördröjer de senare lite, men när det gäller rök är det snarare tvärtom. Att öka mängden flamdämpare och stoppa in dem överallt är därför ingen hållbar strategi. Särskilt inte om vi parallellt ökar mängden lättantändlig syntet. Det blir en ond cirkel.  Ju mer syntet, desto snabbare brandförlopp och desto giftigare rök. Det senare bidrar flamskyddsmedlen till.
I dag har vi kortare tid på oss att ta oss ut ur en brinnande fastighet än vi hade på 1950-talet, när vi inte hade så många syntetiska material och i princip inget flamskydd (Då hade vi 15 minuter på oss. nu bara tre). (Läs mer i kap. Flamskyddad i kemikaliebok ovan.)  
Förslag till lösning: färre syntetmaterial och ogiftiga flamskydd, något som behövs i elektronik o.d., men inte i typ sängar och soffor. F.ö. har jag frågat nämnda myndighet om man använder 
flumskyddsmedel på webben och om bildens ursprung, men har ännu inte fått nåt svar..
*) Vet inte hur det ser ut när obehandade kretskort brinner, men det lär knappast ske utan rök-bildning. . Se även Fläskig-av-flamskydd! BLOGGPOSTA permalänk Flumskyddsmedel, tack!

HELTÄCK I FÖRSKOLAN?

Barnvänlig golvtrend?

-Nu lägger dom ju till och med in heltäcknings-matta på dagis, säger en före detta mattläggare, som jag råkar träffa på en lunchrestaurang
Du skojar, säger jag. Hur rimmar det med kravet att förskolor-ska avgiftas till 2018?
-Alla är väldigt nöjda, säger han, och en vecka senare har han med sig ett prov (se foto) på dylik heltäckningsmatta som påstås vara hälsovänlig.
Tyvärr har jag glömt namnet på företaget som saluför mattan, men nån kanske har sett den eller en liknande  i förskolam? Annars får jag fråga igen nästa gång jag ser mattläggaren.
Har mailat Astma- och Allergiförbundet* (A&A) och frågat om de vet något om denna matta och eventuella nya dagistrend. P.s. Mattprovet luktar lite fränt, inte annorlunda än andra heltäck-ningsmattor. Känns som syntet. En fördel kan ju vara att den inte är soärskilt lurvig och kanske inte dammar lika mycket som en del andra mattor?
*) Se Marie-Louise Luthers (A&A) kommentar om heltäckning till: Ekoteket-schyssta-golv! 
BLOGGPOSTA permalänk Heltäck i förskolan?

TJOCK AV TILLSATSER!

Forskarlarm om tarmiflammation!

De har ansetts ofarliga, men jag blir konstig av konsistensgivare. Därför brukar jag konsekvent undvika dem. Dit hör emulgeringsmedel som mins-kar ytspänningen mellan två icke blandbara ämnen, t ex fett och vatten, så att de kan hålla ihop. Det finns ca 15 stycken. En del utvinns ur naturliga källor, medan andra är halvt eller helt konstgjorde (slv/Tillsatser-mat) 
Nu visar en ny studie att två* av de vanligaste kan skada tarmbakterier hos möss och orsaka låggradig tarminflammation som i förlängningen kan ge förhöjda blodsockerhalter och fetma. (Dn/tillsatsen-som-gor-oss-sjuka-och-feta) (sciencedaily) (nature).
Forskarna betonar att emulgeringmedel inte är den enda drivande faktorn vid inflammatorisk tarmsjukdom och metabolt syndrom, och hoppas kunna studera flera tillsatser i sammanhanget.
Hm. Jag kan tänka mig fler ämnen som sannolikt ogillas av tarmbakterier, t ex kvicksilver, och när det gäller fetma o.d. så finns det många hormonstörande kemikalier i omlopp! Mer senare!
P.s. I dag noterade jag att Sia glass och Coops glass innehåller emulgeringsmedel.
*) De två som undersöktes är carboxymetyl cellulosa (CMC – E 466) (wiki) och polysorbat-80 (E433) (polysorbater är syntetiska) BLOGGPOSTA permalänk Tjock av tillsatser!

KVICKSILVER I SMYCKEN!

Ofarligt bära tungmetall-smycken?

I höstas skrev jag om Kadmium-i-krimskrams! Av Kemikalieinspektionens
slutrapport-om-oäkta-smycken framgår nu att 18 % av kontrollerade varor innehöll för höga halter bly eller kadmium eller avgav för hög halt nickel.
I tre smycken upptäcktes oväntat även kvicksilver
Smycken som innehåller de här ämnena är inte farliga att ha på sig, skriver myndigheten, förutom risken att få kontaktallergi om de avger nickel. Men det är inte bra om någon – särskilt barn – suger på eller råkar svälja smycket. Hm….
Är det verkligen ofarligt att ha giftiga tungmetaller mot huden, t ex kvicksilver, som är den giftigaste, bl a för att den i motsats till övriga förångas i rumstemperatur, vilket medför att man även andas in den. Vilka smycken och hur mycket kvicksilver det  rör sig om framgår inte.
Men ”alla halter är i princip otillåtna”, då Sverige sedan 2009 har ett nationellt förbud där det saknas ett gränsvärde och som även omfattar kvicksilver i varor. De smycken som innehöll förbjudna halter metaller har tagits bort från marknaden. Läs mer via andra länken överst.
P.s. Kadmium kan göra ett smycke mer glänsande, medan bly gör det tyngre. Om kvicksilver har någon funktion här vet jag inte, men metaller kan vara förorenade med andra i sammanhanget ibland oönskade metaller, t ex nickel (foto), som dock ingår som beståndsdel i rostfritt stål, där det lär vara rätt hårt bundet (allergi)(wiki/Tungmetall) BLOGGPOST permalänk Kvicksilver i smycken!

5-ÅRS JUBILEUM!!

Från 29 till 161 giftiga rättigheter!

Nu har jag bloggat i fem år! Det firar vi med en ballongbild, vilket får mig att fundera över vad leksaksballonger egentligen innehåller, förutom gasen helium eller dylikt. Svar: gummi eller plast,  precis som kondomer, dock utan glidmedel. (wiki)
Förr tillverkades de av torkade djurblåsor, såsom urinblåsan från grisar (wiki/Balloon). Nu av latex(gummi), polyetylen eller nylon, och ibland luktar leksaksballonger lite skumt. Är det plasten eller tillsatserna?  
Förhoppningsvis innehåller de inte några av de särskilt hälsofientliga ämnen som listas i den s.k. Kandidatförteckningen, som jag skrev om i ett av mina första tafatta inlägg 2010. Då innehöll listan 29 giftiga rättigheter (=ämnen som är informationspliktiga till konsument vid förfrågan). Sedan dess har Kandidatförteckningen-i-Reach utökats till att omfatta 161 kemikalier!
En av dem är arseniksyra. Redan 1756 visste man att arsenik och dess kemiska föreningar är giftiga (kemi), och 1876 kom regler mot användning i leksaker, färger och tapeter, men när det gäller livsmedel finns det ännu inget gränsvärde, och nu funderar den ansvariga myndigheten Livsmedelsverket över en ny-mätning-som visar-arsenik-i-6-av 10 populara-risprodukter.
Arsenik kan finnas i vattnet som riset växer i, och kvalitén på ris tycks variera mycket. Har den blivit sämre på sistone, undrar jag som numera tål allt färre sorters ris.  
I övrigt upplever jag att medvetenheten i befolkningen om giftiga kemikalier har ökat något under mina fem blogg-år. och för den som vill öka den ytterligare och ännu inte har läst boken Impotensmadrassen (se ovan) så finns den nu på rean.  
P.s. Ballonger blir ofta till Plågsamt-plastskräp. BLOGGPOSTA permalänk 5-års jubileum!!

TROJAN I TRÖJAN !?

Bomullströja tålde inte tvätt!

Uff vad de luktar säger expediten hos H&M, när jag reklamerar två ekologiska bomullströjor. Det gjorde de inte när jag köpte dem för två veckor sen. Bara lite svagt syntetiskt som vissa bakverk. Det går säkert bort i tvätten, tänkte jag. men istället blev det tvärtom. Lukten ändrade karaktär, expanderade och blev outhärdligt påträngande.
Kan det ha uppstått en kemisk reaktion mellan något i tröjorna och bikarbonatet och ättikan som jag tvättade dem med? Och/eller med såpan jag sen använde?  En veckas vädring på balkongen förbättrade inte saken. Snarare tvärtom. 
Snarlika smalrandiga gråvita tröjor hänger fortfarande i butiken och luktar svagt snällt. Borde de förses med en varningslapp med en trojansk häst. Den var en grekist krigslist, där krigare gömde sig i en trähäst. Begreppet används också om en typ av datorvirus som följer med ett till synes ofarligt program. P.s. I sin ursprunglia form påminde nämnda trojanska hästlukt lite om lukten från vissa träleksaker (se Är odören-ofarlig?). BLOGGPOSTA permalänk Trojan i tröjan !?

ELÖVERKÄNSLIG ÅL!

Varför tål ål inte elkabel?

Den nya elkabeln i Östersjön ska avskärmas för att inte ålen ska bli förvirrad, hörde jag häromdan i radionyheterna. Ålen navigerar efter magnetfält, och Havs- och Vattenmyndigheten (HaV) vill därför att Svenska Kraftnät bygger så att den elektromagnetiska strålningen blir så liten som möjligt för att inte störa  ålens vandringar. sverigesradio 
Foto: citygross  BLOGGPOSTA permalänk Elöverkänslig ål!

ADHD AV INSEKTSGIFT!

Men vilka drabbas??

Är det insekterna som får ADHD?? Nej, hur skulle det se ut!?* Det är möss, och störningen tycks vara bestående. Tråkigt för dem, men vem bryr sig, för inte finns det väl nåt samband mel-lan ämnet deltametrin, som bl a finns i medel mot myror, och ADHD hos människor? 
Jo, forskare har funnit att barn med höga halter av pyretroider** (dit deltametrin hör) i urin mer än dubbelt så ofta som andra får diagnosen.
De har nu också visat att möss som utsattes för deltametrin som foster eller via mjölk, fick störningar i hjärnans dopaminsystem, blev hyper-aktiva och fick svårare att fokusera, och precis som när det gäller människor med ADHD, drab-bades hannarna i högre grad. Forskarna (vid Rutgers University i USA) menar att gravida och små barn kan vara extra känsliga för pyretroider: pesticide-may-increase-risk/adhd
Det är inte första gången som det varnas för att barn kan skadas av deltametrin, se Hemska-hundhalsband! (Farlig-av-fastingmedel) Mer om pyretroider i inlägget Autism-av-insektsmedel!
*) Insekterna paralyseras och dör av deltametrin (om de inte har utvecklat resistens). (viki)
P.s. Fler Autism-&-adhd-artiklar! BLOGGPOSTA permalänk ADHD av insektsgift! 

TANTER OM TILLVÄXT!

Ej poppis på Wall Street

”Ståltanter mot makten är en film om två äldre damer som ställer frågorna Vad ska vi med eko-nomisk tillväxt till och hur länge kan det fortgå?”
I sin jakt på svar talar de med Albert Bartlett om exponentiell tillväxt och i ett möte med en ekologisk ekonom konstaterar de att villkoren för en jäm-viktsekonomi inte är annat än sunt förnuft.
Men på Wall Street är deras försynta frågor så provocerande att en av de små damerna blir hotad till livet. Går att se på UR-play fram till midsommar”, skriver Stellan Tengroth i ett utskick.
P.s. Begreppet kvalitativ tillväxt (som nämns i filmen) får mig att  tänka på den s.k. bruttona-tionallyckan i Bhutan, se Hormonstörd-ekonomi. BLOGGPOST permalänk Tanter om tillväxt!

Subscribe to RSS Feed