https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

DATORLÖSNINGAR!?

Mycket har förändrats sen jag sist köpte elektronik. Försöker fortfarande hitta en lämplig PC att jobba med men den jag köpte häromdan går inte att koppla upp.. Så jag ber att få återkomma.

DATORPROBLEM!

Se inlägget APP UPPTÄCKER MIKROPLAST på Fb.

Ingen uppkoppling. Behöver en ny dator! Helst miljömärkt. Därtill en mobiltelefon (hade tänkt köpa Samsung 7…) Några tips? Tillbaka så snart problemet är löst.
Har dock lyckats lägga ut ett inlägg om en App som upptäcker mikroplast på Fb: https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven/

UV-FILTER I UNGAR!

Solskydd från möbler & leksaker i barn året runt!

Danska barn har hormonstörande solfilter i kroppen året runt, inte bara under sommaren, när de flitigt smörjs in med solkräm. Orsaken är att sol-skyddsmedel inte bara tillsätts solkräm utan också möbler, leksaker, textilier, kosmetika*, mm.
Solfilter/UV-filter är kemiska ämnen som kan absorbera UV-strålar och göra om dem till värme, t ex bensofenon, octocrylen och kamfer.
Minst 8 solfilter är misstänkt hormon-störande, däribland bensofenon-3*, som återfanns i 9 av 10 barn och unga i den aktuella undersökningen, där källan till exponering inte var solkräm.
Det har tidigare framkommit att vissa solfilter påverkar kvinnors och mäns fertilitet. Se
Ägg vilse av solfilterSolskydd stör sperma! Att alla solfilter inte är  hormonstörande framgår bl a av danska Miljøstyrelsens rapport, 2015: Kortlaegning og sundhetsmaessig vurdering af UV-filtre’
* Idoler och hormonsmink Barnfri med bensofenon
Tagg: UV-filter UV-filter hormonstörade hormonstörade solskyddsmedel solskyddsmedel barn barn
Foto: Politiken, VIDEN, Martin Bubandt (arkiv) BLOGGPOSTA permalänk UV-filter i ungar!

DISSAR DISKMEDLET!

Skona mig från Skonas syror!

För en tid sen köpte jag Skona miljömärkt. parfymfritt diskmedel,  som rekommenderas av Astma & Allergiförbudet, i min närmaste Ica, en produkt jag vanligtvis inte använder.
En konstig, nästan luktlös lukt spred sig i köket och stack i ögonen och lungorna. Länge. Jag vädrade och vädrade. Gjorde ännu ett försök dan därpå. Samma reaktion. Skickade tillbaka flaskan till Icas huvudkontor.
Jag misstänkte citronsyran, C6H8O7, som listas på innehållsförteckningen på flaskan*, då jag tidigare har reagerat på citronsyra i bl a vitaminer.
Ica misstänker myrsyran, HCOOH, som tillsätts i mycket liten mängd som konserveringsmedel, skriver man i sitt svar. Men varför finns den inte med på ingredienslistan?  Jo, det gör den ju. Fast bara på engelska, ”formic acid” (formica=myra på latin). 
Myrsyra utsöndras bland annat från giftkörtlarna
hos vissa myrarter. Hm. Krossar man myror för att komma åt den som man gör med vissa löss för att komma åt den röda färgen? Nej, den framställs lika lite av myror som citronsyra av citron (äktavara.org), utan syntetiskt, t ex av natrium-formiat, en biprodukt vid tillverkning av pentaerytritol. Bildas även vid förbränning av polyeten och finns i brännässlor och svett (Va!? Inte i min väl?) Släkt med formaldehyd.
Koncentrerad myrsyra på kroppen kan orsaka frätsår! Den är lätt-flyktig, luktar syrligt och kan irritera ögonen och de övre luftvägarna.
Myrsyra förstärker allergirisken av andra ämnen, i alla fall enligt det här Säkerhetsdatabladet. Men om man inte får allergi kan man bli vårtfri!!
(Mer om myrsyra: Formic Acid Dangers Farligt utsläpp hemsögatan)
*). Ica lovade uppdatera innehållslistan på sin sida, där uppgift om cit-ronsyra och myrsyra saknades, men det har inte skett. Ica/Skona/
————————————————————————————————-
P.s. Skonas tvättmedel med Svanenmärkta ftalater kan också orsaka problem…
Tagg: Skona diskmedel Skona diskmedel myrsyra myrsyra allergi allergi
Foto rödmyra: Adam Opioła, wikimedia.org BLOGGPOSTA permalänk Dissar diskmedlet!

EKO-ÄGG GIFTIGARE!

Måste höns äta fiskmjöl?

Tre gånger högre gifthalt i ekoägg, larmar Livsmedelsverket. Fast halten understiger ändå gränsvärdet. Riskvärderingen blir klar i veckan.
KRAV-höns får foder med några procent fiskmjöl, vilket kan vara orsaken till att ekologiska ägg innehåller mer av miljögifterna dioxin och PCB (som lagras i kroppen) än s.k. konventionella ägg från höns som istället får syntetiska aminosyror som metionin.
Det finns inget alternativ, skriver Svenska Ägg. -Det finns det visst. säger en biodynamisk bonde jag pratar med. – Om man inte avlar hönsen så hårt så får man robustare höns och då behövs inget fiskmjöl. Men produktionen blir 10 % lägre. Hm…. Tyvärr är det så inte lätt att få tag på biodynamiska ägg, och jag tänker inte berätta var jag köper mina.
VAR KOMMER FISKMJÖLET IFRÅN?
2004 var orsaken till den då förhöjda dioxinhalten i ekoägg fiskmjöl från Östersjön (som är särskilt förorenad) Sen vidtog man åtgärder för att minska gifthalten i äggen. Vilka framgår inte.
- Jag tror att man istället använde fisk från Nordsjön, sa Kjell Wejdemar vid Jordbruksverket till mig idag. -Men man kan ju ha återgått till Östersjöfisk, tillade han. Man har ännu inte frågat de tre aktuella foderproducenterna (i Norge och Danmark) om fodrets ursprung.
Enligt Kristin Karlsson på KRAV ska mjölet komma från hållbart fiske, men hon har inte koll på vilket. Det råder alltså osäkerhet, och det finns enligt Wejdemar andra möjliga källor, t ex den lokala miljön (stallmiljön eller utemiljön) men Äggbranschen vidtar nu åtgärder och vill i första hand minska halten fiskmjöl.
En alternativ källa till metionin är sesamskal:  Syntthetic methionine and organic poultry
P.s. Läs om Jämställda höns och industriellt fiske: europarl.europa.eu Fiskar och fiske i Sverige.
Tagg: eko-ägg fiskmjöl eko-ägg fiskmjöl dioxiner dioxiner PCB PCB
BLOGGP)OSTA permalänk Eko-ägg giftigare!

HYFSADE HYGIENBINDOR!?

7 av 13 giftfria i nytt test!

”Hela” 7 av 13 dambIndor var giftfria i danskt test, och det var ”bara” små mängder av bekämpnings-medlet glyfosat eller tungmetaller i 4 av dem, varav några också innehöll klor, och i vissa förpack-ningar av Always Ultra kan det fortfarande finnas parfym, fast man inte längre tillsätter det. En binda innehöll en lotion som man menar är onödig. Test/kemi i hygienbind. (Se även test av tamponger)
Tagg: dambindor dambindor glyfosat glyfosat parfym parfym sanitetsbindor sanitetsbindor
BLOGGPOSTA permalänk Hyfsade hygienbindor!?

SMARTARE I SUNT HUS!

Effektivare i grön byggnad!

Anställda som jobbade i ett miljöcertifierat hus presterade bättre och hade bättre hälsa än andra visar en ny amerikansk studie. Bättre ventilation kan vara orsaken liksom att gröna byggnader är fria från giftiga material som släpper ifrån sig flyktiga organiska föreningar.
Aktuellhållbarhet.se/därför blir du smartare..
P.s. Läs om olika märkningar av hus: Metro/Allt fler satsar på ..
Foto: femtiotalsjakten (ej miljömärkt men sannolikt sunt ändå (?))
Tagg:  miljömärkt hus smartare miljömärkt hus smartare
BLOGGPOSTA permalänk Smartare i sunt hus!

INGET GMO-TVÅNG I EU!

Bayer lovar att inte tvinga på oss GMO-grödor!

Igår sade Bayer AG:s VD att man inte ska tvinga på Europa Monsantos genetiskt modifierade grödor bara för att man köper Monsanto (som även säljer det av WHO cancerklassade Roundup, mm.) Hm. Kan man tvinga oss om man vill? Neweurope.eu/Bayers ceo wont force Monsanto
P.s. Har även du pension i Monsanto? Tagg: Bayer Bayer GMO GMO Monsanto Monsanto
BLOGGPOSTA permalänk Inget GMO-tvång i EU!

PENSION I MONSANTO?

Bayer + Monsanto = sant!

Ett äktenskap i helvetet kallar miljöorganisa-tionen Jordens vänner tyska Bayer AGs frieri till Monsanto (guardian/bayer takeover), medan sen-ator Bernie Sanders ser köpet som ett hot mot alla amerikaner. Vá!? Är han inte glad över att bli av med ett företag som har stämts av sex stater (Monsanto i miljömål) och förutom PCB har Round-up och Vietnamkrigets Agent Orange* i bagaget?
Ska vi dras med dem i Europa**? Också? Räcker det inte med kemi- och läkemedelsjätten Bayer AG som bidrog till utvecklingen av Zyklon B som användes i gaskamrarna, utvecklade heroin, och gillar bidödargifter? (Basf, Bayer  och bidöden)

Och tänk om våra pensionsfonder (Ap-fonder) har andelar i Bayer AG som nu slås ihop med Monsanto? Får jag pension i Monsanto då? Det har jag redan visar det sig när jag ringer sjunde Ap-fonden, den s.k. soffliggarfonden. där alla som inte har gjort något aktivt val har hamnat.
-Vi har alla stora, säger Johan Florén. Hoppsan. (Varför trodde jag ens att man kanske hade Bayer men inte Monsanto? Korkat av mig!)
Borde kanske välja hållbara Ap3 som mäter sina koldioxidavtryck och som ”sedan länge är engagerad i miljö- och klimatfrågor”. Ingen Bayer AG där inte –  däremot MONSANTO!!! Vá i h-e!?
Och innehavet utökades i början av året till 3016000 andelar.
Hur tänkte man då? Får inte tag på nån ansvarig i telefon, och inget mailsvar (från Lil Larås Lindgren), men Svt:s Uppdrag granskning har visst frågat sig samma sak en gång, men då handlade det nog inte om kemibover (har inte sett programmet). Se etikrådets svar!

Hur slipper man kemibovarna?

Kontaktar Pensionsmyndighetens pressekreterare, Jimmy Larsson-Hagberg. Riiing!
-Vi kan inte påverka vilka företag Ap-fonderna väljer, säger han. -De är självständiga.
Men varför har vi överhuvudtaget pensionspengar på aktiemarknaden? Så var det väl inte förut?
-Det har vi haft sedan 1999, det är följden av ett politiskt beslut. Men det gäller bara premiepensionen, inte den övriga allmänna pensionen.
Vad kan jag göra för att slippa kemibovarna?
- Du kan byta när som helst och välja mellan 800 fonder i det s.k. fondtorget. Det tillkommer nya etiska eller miljöfonder hela tiden.
Går de bra? -De är billigare och går bättre än andra fonder!!?
——————————————————————————-
Läs mer: Nytt samarbetsavtal för premiepensionens fondtorg
Dn/Poängen med pensionssystemet pensionssforum.nu/Politiken
Monsanto säljs för 562 miljarder kronor, se Sveriges radio
*) De flesta stora företag är nog redan mer eller mindre globala …
**) Monsanto tillbaka i Vietnam – nu med Roundup & GMO First Agent Orange now Roundup
**) Sjunde Ap-fonden byggstensfonder. Marknadsvärde Bayer: 678149133, Monsanto: 354355781
Tagg: Ap-fonder Ap-fonder pension pension Tredje Apfonden Tredje Apfonden
Bayer köper Monsanto Bayer köper Monsanto BLOGGPOSTA permalänk Pension i Monsanto?

TEST AV TAMPONGER!

Nio av elva är toxinfria!

När danska Taenk Kemi testade tamponger fick hela nio av elva godkänt (grön markering), medan en (Tampax C.) innehåller parfym (röd markering), och en annan (Tampax Pearl) lite rester av be-kämpningsmedlet glyfosat* (gul markering).
P.s. Det är bl a för att en del tamponger och bin-dor har visat sig innehålla glyfosat som mensskydd ska granskas i Sverige 2017.
Tagg: test tampong test tampong glyfosat glyfosat parfym parfym Tampax C. Tampax C.
Tampax Pearl Tampax Pearl BLOGGPOSTA permalänk Test av tamponger!

Subscribe to RSS Feed