https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

POJKE PLOCKAR PLAST!

Plast i havet återvinns?

Att det kan vara svårt att hitta en U-båt har fram-gått under den senaste veckan. Att hitta plast är däremot lätt. Det fick 16-årige Boyan Slat från Hol-land erfara när han på dyksemester i Grek-land såg fler plastpåsar än fisk i vattnet (bbc)
Hur får man bort plasten, frågade han sig. Tänk om man skulle kunna skörda den när den kommer flytande med strömmarna och styra den dit man vill, istället för att jaga den? 
I ett vetenskapsprojekt i skolan vidareutvecklade Slat sin idé och skapade ett antal flytande barriärer som ankras vid sjöbotten som koncentrerar och fångar det flytande skräpet. Plasten rör sig utmed barriärerna mot en plattform där den effektivt ska kunna extraheras, medan livet i oce-anen under barriären förblir intakt. Metoden medför inga föroreningar och det finns inga nät där fiskar kan fastna. Den insamlade plasten kan sen återvinnas och bli till nya produkter – eller olja. 
Slat (nu 20 år) har grundat Theoceancleanup. en organisation med målsättningen att utveckla teknologier för plastutvinning och metoder för att förebygga och stoppa plastföroreningar samt genomföra den hittills största plastsaneringen av oceanerna. Det låter ju bra! Tänk om vi äntligen kan bli av med den här typen av oönskad undervattensaktivitet. 
sanering BLOGGPOSTA permalänk Pojke plockar plast!

VITAMIN SOM MEDICIN!

Var nobelpristagaren insnöad?

Sedan i lördags har jag varit dunderförkyld och i morse förbannade jag Apoteket och en viss hälsokosttillverkare för att de effektiva och rena C-vi-taminpreparat* som jag tidigare satte in så fort de typiska stickningarna i näsan uppträdde, inte längre finns att tillgå.
Jag tror nämligen, precis som den tvåfaldige nobelpristagaren Linus Pauling, 1900-talets störste kemist, att C-vitamin kan motverka förkylning. Men det tror inte DNs Karin Bojs då även den-klo-kaste-kan-snöa-in-pä-tillskott. ”Inte ens piller räckte, i vissa fall skulle C-vitaminet tillsättas intra-venöst. Alla möjliga sjukdomstillstånd ville han förklara med vitaminbrist”, raljerar hon om Pauling. 
Intravenös C-vitaminbehandling (IVC) i höga doser, även kallat C-vitamin dropp var en medicinskt erkänd metod, som användes i vården på 1940-talet för att motverka biverkningar** av en blodtrycksmedicin som innehöll kvicksilver (kvicks/C-vitamin), men när den amerikanska hälso-vårdsmyndigheten (FDI) 2011 (åter)upptäckte metoden, ville man förbjuda den tills nödvändiga
kliniska studier har genomförts, då C-vitamin-dropp används som ett läkemedel, skrev Cancer-active. Hur det har gått med det vet jag inte, men nu ska jag bädda ner mig igen.
(Se även Amalgam-hjärtproblem)  (paulingtherapy.com) Linus Pauling-institute: lpi.oregonstate
*) Apoteket hade en bra askorbinsyra i pulverform och Great Earths C-vitamin har förändrats…
**) C-vitamin i hög dos ökade utsöndringen av tungmetallen kvicksilver!
P.s. Sitt 2:a Nobelpris 1962 fick Linus Pauling för sitt arbete mot kärnvapen, vilket ledde till att det i dag finns internationella avtal mot kärnvapen. BLOGGPOSTA permalänk Vitamin som medicin!

DOFTERNA DEKLARERAS!

Företag offentliggör doftingredienser!

Snart kommer Mr. Muscles dofthemlisar att avslöjas (de som idag buntas samman i ordet ”parfum” i  innehållsdeklarationen). Nu har nämligen stor-företaget SC Johnson, som säljer den och många andra hushållspro-dukter, frivilligt beslutat sig för att offentliggöra parfymingredienserna i sina produkter. Man börjar med s.k. luftvårdsprodukter, som luftfräsch-are, sprayer, ljus, oljor och gels på den nordamerikanska marknaden. 
Därefter publiceras doftinnehållet i övriga produktslag, närhelst de förekommer i knn-centrationer på 0.09 procent eller mer av slutprodukten. I de fall där pro-dukten innehåller parfym-ämnen i lägre halter kommer SC Johnson antingen att offentliggöra de 10 som finns i högst halt, 
eller – när antalet är färre än 10 – allihop (det rör sig oftast om totalt 10-50 ingredienser/produkt). 
Information om de doftämnen som inte publiceras på hemsidan kommer att tillhandahållas via företagets online-palett med doftingredienser. (guardian/secret-chemicals) (SCJohnson-Disclose)
Det är ju bra med tanke på att ev. hormonstörande ftalater (som kan ingå som doftförstärkare)
tillsammans skulle kunna vara biologiskt aktiva i mycket låga doser, i enlighet med den 
Hormonstörde-matematiken! P.s. När det gäller allergener i Tvätt–och-rengöringsmedel måste de innehållsdeklareras i EU om de förekommer i halter över 0,01 procent i en produkt.
Se även Svanenmärkta-ftalater och Parfym-som-potensmedel 
BLOGGPOSTA permalänk Dofterna deklareras! 

SKAKAD BEBIS BENSKÖR?

‘Shaken baby-syndrome’ av D-vitaminbrist?

En pappa som tidigare har dömts för att ha skakat sitt barn frias nu av Högsta Domstolen, då man inte längre anser att det är bevisat att sprickorna i skelettet har orsakats på detta sätt. En alter-nativ förklaring kan vara att barnet har D-vitaminbrist och lider av benskörhet, sade läkaren Lina Davidsson som intervjuades i Studio 1 i sverigesradio idag. Se tidigare inlägg Skakad-eller-vaccinerad? Etikett: shaken baby syndrome BLOGGPOSTA permalänk Skakad bebis  benskör?

DÅLIG AV DOFTMASKIN!

Föroreningar ökar försäljningen! 

Doftmaskiner-skapar-hälsoproblem-för-hundratusentals konsumenter berättar Aktuellt i Svt ikväll. I inslaget fokuseras på individuell överkänslighet, s.k. sensorisk hyperreaktivitet (SHR), men är de här kemikalierna bra för nån i längden? För en tid sen hade jag mailkontakt med en kemi-kaliekänslig person som blev sjuk av doftsättning på jobbet. Om jag inte minns fel fick hon beskedet från doftsättningsfirman att man följer gällande kemikalielagstitning (Reach) och inte använder nå-got som är förbjudet… Se även tidigare inlägg: Flygplatser-doftsatts! 
Etikett: sensorisk hyperreaktivitet BLOGGPOST permalänk Dålig av doftmaskin!

KONSTIGA KONSTNÄRER?

Är konsten beroende av gifter?

Nu ställer Moderna Museet ut Jeff Koons jättelika ballong-hund av plast. När jag ser den vill jag sticka hål på den. Jag vill också sticka hål på de fixa idéer som får vissa konstnärer att fortsätta använda material som de inte mår bra av.
Ett exempel är Vanja, som har en konstnärsateljé på Sö-dermalm, som hon sällan kan vistas i, eftersom hon blir sjuk av den akrylatfärg hon envisas med att använda. Sjuk blir också Karin som formar sina skulpturer av ohärdad styren-plast (som avger skadliga ångor) och nu hör jag att Konst-närernas riksorganisation inte vill sluta använda den kadmi-umfärg som EU vill förbjuda för att den skadar människor o. miljö, då det skulle kräva ”en annan teknik av konstnären”
(sr.se). Är kreativiteten avhängig intensiteten i en viss färg?
Kan inte konstnärer (precis som andra människor) anpassa sig till ändrade förutsättningar?
Människor har i alla tider använt sig av det som finns i omgivningen för att skapa konst. Så det är egentligen inte särskilt konstigt att kemikaliesamhällets konstnärer använder sig av petroleum-baserade material och giftiga tungmetaller. Konst är ju en spegel av samhället, men inte bara det. Konst står också för ifrågasättande och nytänk ”out of the box”. Varför ska den då envisas med att vara kvar i kemikalieboxen? Varför fokusera på det visuella och bortse från helheten? Lika lite som jag vill ha en snyggt designad soffa full av gifter vill jag ha ohållbart kemikaliekonstlad konst. -
Finns det konst som är ekologiskt hållbar? Konstnärer använder sig själva som material på ett ibland ohållbart sätt, säger Professor Barbro Smeds i en föreläsning om Hållbart-konstnärskap-Konstnärer är stressade, menar hon. Det må så vara, men miljön då? Nej, den nämner hon inte. Det gör däremot Irene-som visar-miljövänlig-konst, som är snäll mot henne och omgivningen. 
Alla delar av samhället måste ta sitt ansvar skrev Sydsvenskan i artikeln Konst-på-ett-grönt-sätt
2009, som bl a tar upp i konstens roll i klimatsamtalet. Det kanske finns hopp för konsten…
F.ö. tycker Svenskt vatten att kadmiumgult-ar-fult och jag tycker att Konstfack har en rätt ful sida.
P.s. Även mitt bloggande är lite giftberoende, eftersom jag skriver på en dator, men om jag skulle skriva med gåspenna och hänga upp mina alster på torget skulle jag inte nå särskilt många. Fast den är ju i alla fall miljömärkt. PCn alltså. (miljövänlig-pcr) (Etiketter: kadmium miljövänlig konst hållbar konst miljövänlig konst) BLOGGPOSTA permalänk Konstiga konstnärer?

STÄDNING MED PAPPER!?

Färre läskiga dammråttor i avloppet ..

Den här veckan har storstädning varit på tapeten (m.a.a. av ett eventuellt bostadsbyte), och igår när jag hade putsat och fejat i fyra timmar fick jag
besök av nån som sa; -Du borde städa! Du kan ju anlita en städfirma om du inte klarar det själv. Vadå inte klarar, jag haar ju städat. Syns inte det?
Sen tog jag på mig glasögonen och såg det hon såg. Sensmoral: Man ska nog ha läsbrillor även när man städar, inte bara när man bloggar!
Och man ska städa med papper såg jag i ABC-
nytt* i tisdags. Sen slänger man det i soporna till-sammans med alla farliga kemikalier från elektro-nik och plast som städdammet har dragit till sig,
Om man istället torkar ex. köksluckorna med en 
trasa och sköljer den, får bl a Käppalaverket prob-lem, eftersom läskiga-dammrattor-inte hör-hemma i-avloppet. men just nu hör de hemma på 4:ans buss, närmare bestämt på en kampanjaffisch, upp-
täckte jag i helgen, när en mamma försökte för-klara för ett barn vad en dammråtta är och sedan förvånat utbrast:  -Det där visste jag inte!
Det är nog inte många som vet att man i första hand bör dammsuga eller torka med en mikrofi-berduk  Hm. Men hur rent blir det? Ingrodda fett- och smutsfläckar går inte bort så lätt! Och det är inte bara dammråttor som drar till sig giftiga kemikalier – det gör även våra lungor, så egentligen borde man städa varje dag, säger jag till Susanne Carlberg vid Käppalaförbundet som svarar:  
- Ja, det är ett avtryck av samhällets vanor som hamnar hos oss. Folk tror att vattenverken kan få bort allt, men det kan vi inte, och det kommer nya kemikalier hela tiden. Därför jobbar vi även uppströms för att minska kemikalieanvändningen.
Jag använder mest såpa, bikarbonat och ättika som rengöringsmedel, säger jag. Det klarar ni väl?
-Javisst, svarar hon. P.s. På kappala.se finns en kampanjfilm om hur dammråttor ska tas m.fl. tips!
*) 12.07 min. in i programmet (19.25): svtplay  (Se även Mystisk-dammtuss!)
BLOGGPOSTA permalänk Städning med papper!?

BLOGGPAUS …

Uppgradering av livet!

Det är inte bara elektronik och kemikalielagstriftning som kan behöva uppgraderas, ibland behö-ver även själva livet mycket aktivt hjäpas på traven (t ex om man vill byta till en bättre bostad).    
För övrigt är det många som aktivt bidrar med information och tips till bloggen. Vill du även bidra ekonomiskt till bloggens uppgradering, mm, så är såväl stora som pyttesmå summor välkomna till bankgiro 419-4155. (Skriv ”Bidrag till bloggen” på insättningen, och glöm inet avsändarnamn) Återkommer senast torsdag nästa vecka!
OBS! Tillägg torsdag 9/10: NÄSTA INLÄGG  FÖRSENAT TILL IMORGON FREDAG!

KADMIUM I KRIMSKRAMS!

Tungmetaller i smycken

NU POLISANMÄLS FLERA BUTIKER!
Billiga smycken i oädla metaller kan innehålla de i sammanhanget förbjudna tungmetallerna kadmium och bly, som an-vänds för att göra smyckena blan-ka respektive ge dem lite tyngd. Det var i våras som Kemikalieinspektionen tillsammans med 110 kommuner inledde en omfattande  granskning av smycken i detaljhandeln, och sedan det visat sig att otillåtna smycken finns till försäljning polisan-mäls nu flera butiker, bl a i Dalarna och Gävle-borg (Svt). Smyckena utgör en potentiell hälsofara och en miljöfara (efter att de har kasserats).
Som konsument är det svårt att veta om ett smycke innehåller t. ex.bly,  men enligt Frida Ramström vid Kemikalieinspektionen är det säkrare att köpa smycken från de stora kedjorna än från mindre butiker. När det gäller den allergiframkallande metallen nickel, som också ofta före-kommer i ksmycken, finns det ett test som kan köpas på Apoteket. (kemi/Kadmium-förbjudet-i-smyc-ken, svetstråd och plast) (kemi/bly) Tidigare inlägg: kadmium-i-smycken! P.s. Undrar vad som finns i hårnålar och hårspännen av metall. P.s. 2 Forts. på inlägget om diabetes kan dröja lite då annat har kommit emellan. BLOGGPOSTA permalänk Kadmium i krimskrams!

ALIBABAS ALLA GIFTER!

Nervgifter på New York-börsen!

Ali Baba är okänt för många i väst,  skriver Avanza. Men inte för mig, för jag har läst om Ali Baba och hans fyrtio rövare som förvara-de sina tillgångar i en grotta. Verklighetens kinesiska Ali Baba har sina på New York-börsen, där man introducerades i förra veckan.
(Hur många rövare man har framgår inte, men Yahoo äger 40 %.)
Sagans Ali Baba hade lösenordet ‘Sesam öppna dig’. E-handels-portalen Alibaba öppnar sig vare sig man vill eller inte. Man kan i princip söka på vilken giftig kemikalie som helst, så hamnar man där.
Alibaba har 279 miljoner köpare och 8,5 mil-joner säljare, och nu väger investerare-risk-mottill-
växt-
och svenska-sparare-älskar-Alibaba! Gör du också det?
Vill du investera i kemiska bekämpningsmedel som är för-bjudna i EU och i många andra länder (t ex paraquat*, endo-sulfan*, monocrotofos, som dödar många människor varje år, inklusive barn). bromerade flamskyddsmedel och dentalt amal-gam** (med 50 % kvicksilver, förbjudet i Sverige och avvecklas globalt), och hormonstöran-de hexaklorbensen (HCB***)
som är jätteförbjudet (kem), 
så har du chansen nu. Du kan ju alltid fokusera på Alibabas i övrigt rätt breda sortiment, som många tycks uppskatta. Ett litet smolk i aktiebägaren kan bli att gifterna importeras till oss i EU i diverse varor, de kan t ex finnas bland tiotals-toxiner-i-te!.
Det gick inte så bra för den arabiske Ali Baba och hans röva-re (jag tror de dog). Hur ska det gå för KemikAlibaba som salu-för (minst ett) ämne som inte bara är förbjudet i EU och i USA (fox) utan t o m i Kina (Pan) som har sämre miljöskydd.
Men Alibaba kan bli en grön internetledare skriver en bloggare hos miljöorganisaitonen
Greenpeace (skojar han?) (chinas-ecommerce-giant-become-green-internet-leader), ty Alibabas
grundare Jack Ma lär ha sagt att ”Alibaba ska investera  0.3 % av sin årliga omsättning i miljöakti-viteter runt om i världen”, samt även fokusera på Kinas miljö. Det lär behövas med tanke på miss-
nöjet i kinesiska cancerbyar. (sr/Klotet) (chinas-toxic-harvest-cancer-village-rises-protest).
Vilket ansvar har börsen? Miljo-och-etik-är lågprioriterat hos börsbolagen, skriver Svd. 
P.s. Flera av ovannämnda kemikalier är nervgifter (besläktade med nervgaser). Några är hor-monstörande, och kan påverka reproduktionen, orsaka cancer och/eller förändra arvsmassan. 
*) Tillverkningen av paraquat stoppas i Kina 2016 (china-bans-deadly-herbicide-paraquat). (Se även Pensioner & pesticider!). Endosulfan omfattas av EUs POP-förordning för särskilt farliga äm-nen och är förbjudet i ytterligare 20 länder. Mild fosterexponering kan orsaka autism, man-lig reproduktiv skada, och andra fosterskador, enligt artikeln epa-ban-endosulfan
**) Dentalt amalgam används även i guldutvinning, där det förgiftar människor och miljö (Klotet). Läs om det nya kvicksilveravtalet sist i Sluta-sälja-amalgam! 
***) alibaba/products/hexachlorobenzene) (Svd) BLOGGPOSTA permalänk Alibabas alla gifter!

Subscribe to RSS Feed