https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

SVT STOPPAR LAXFILM!

Norsk lax odlas med miljögifter

Norsk-laxodlingsindustri-stoppar-film-på-Svt, skriver Fiskejournalen.
”Fisken framställs som giftig och farlig att äta och kontroversiella utta-landen lämnas oemotsagda”, enligt Sverigesradio.  Ja, det är klart att båda sidor måste få komma till tals. (Även om den ena skulle råka heta David och den andra Goliath.) Att Svt har gjort kompletterande intervjuer, som skulle sändas i samband med dokumentären i kväll tycks inte räcka. 
Men det räcker för att väcka min nyfikenhet. Hittar den franska originalversionen (tror jag?). Den norska odlade laxen är en ekologisk katastrof, och rester av det kemiska bekämpningsmedlet diflubenzuron som används i odlingen finns kvar i fisken och sprids i fjordar och i havet, menar man, bl a. (2011/12/24/le-saumon-ruine-ecologique-norvege) (Ska kanske se den igen)
Även miljöorganisationen Greenpeace-är kritisk-mot-norsk-laxodling! 
Själv är jag väldigt kritisk mot den radioaktiva fisk som fransmännen har ”odlat” i Söderhavet med hjälp av sina 197 kärnvapenprover och som folk inte kan äta alls. Men snälla som de är (fransmännen alltså) skickar de kontinuerligt mat och vatten till atollen Tureia, där många är sjuka. Se svenska dokumentären ”I bombens skugga” som fick visas i Svt/dokumentutifrån
För övrigt visar tidigare tester att odlad lax innehåller lägre halter bromerade flamskyddsmedel än vild. Alltid något. Informationen hittar du via Glad-vs-giftig-lax! Undrar förresten om det är odlad lax i sushi? Då kanske man ska oroa sig mer över typ diflubenzuron än över att bli Korkad-av-kvicksilver? Mindre oroväckande vore kanske att odla sin egen lax i badkaret. Det är framtiden, tror en del, se sr.se.  BLOGGPOSTA permalänk Svt stoppar laxfilm!

VACCIN-DOKUMENTÄR!

Om biverkningar av Gardasil i TV!

DANSK TV VISAR EN DOKUMENTÄR om biverkningar hos 47 tjejer av HPV-vaccinet Gardasil som ska förebygga livmoderhalscancer.
”Det är en väldigt professionell, känslomässig och faktabaserad TV-dokumentär. Den visar allt utan att gå till överdrift”, skriver en tysk forskare i ett mail om filmen i danska TV2, som tyvärr endast finns på danska, men som eventuellt ska översättas till engelska.
Stämmer lovorden? Vet inte! Har inte hunnit kolla än. Tar man upp möjliga orsaker, månntro?  
.tv2.dk/2015-03-26-vi-blev-syge-efter-vaccinen-laes-47-pigers-historier
tv2.dk/2015-03-26-sundhedsstyrelsen-skjulte-vaccine-advarsler-for-tv-2
tv2.dk/2015-03-25-laeger-advarer-frygter-bivirkninger-ved-hpv-vaccine
tv2.dk/2015-03-25-grafik-se-de-vaccinerede-pigers-symptomer
P.s. Så här skriver 1177.se om Gardasil BLOGGPOSTA permalänk Vaccin-dokumentär!

NYTT HYGIENALLERGEN!

Allt fler får svåra besvär!

Norska myndigheter varnar för farligt ämne!
Hygienprodukter som konserveras med misstänkt hormonstörande parabener, ratas numera ofta av konsumenter. Därför ersätts ämnena med metyl-isotiazolinon (MI) som är starkt allergiframkallande.
Allt fler drabbas nu av svåra hudbesvär, skri-ver vg.no/forbruker. MI finns bla i produkter från Nivea, Ica och P&G, såsom schampo, flytande handtvål. duschkräm, våtservetter och diskmedel. I enstaka fall i deodoranter. mm. 
Hm, metylisotiazolinon låter lite bekant. Fanns inte det i de hemska hyllorna jag skrev om för nåt år sen? De som stank så förfärligt? Se Hyllans-hemlighet! 
P.s. Den här typen av alleriger ökar även i andra EU-länder och USA, skriver man!
Läs mer om ämnet på wiki/Methylisothiazolinone BLOGGPOST permalänk Nytt hygienallergen!

GULD UR BAJSGRUVA!

Ädla metaller ur ädla delar!

Bajs innehåller kommersiellt intressanta nivåer av guld, silver och
platina, mm. I en studie vid Arizona State University i USA beräknades att en stad med 1 miljon invånare spolar ner dyrbara metaller till ett värde av omkring 13 miljoner dollar i toilatter och avlopp varje år.
Geologer anser nu att man borde utvinna dessa metaller, läser jag i The Guardian. Om man kunde göra sig av med de skadliga metallerna i avföring som begränsar hur den kan användas på fält och i skogar och på samma gång utvinna några värdefulla metaller och andra element så vore det en win-win-situation. Utvinningen kan ske i vattenverken under kontrollerade former, föreslår man. Hm. Kanske ett sushivänligare sätt att utvinna guld än det som nämns i förra inlägget? Men hur hamnar guld i bajs, undrar du kanske.
Ädelmetaller används mer och mer i vardagsproudkter som schampo, rengöringsmedel och t o m i kläder för att motverka kroppsodör, skriver Guardian. Hm. Men de metallerna hamnar väl främst i tvättvattnet – inte i bajs (?), men jag vet andra möjliga  källor (Gissa vilka!) F.ö. noterar jag att även Expressen har skrivit om bajsguld idag. BLOGGPOST permalink Guld ur bajsgruva!

KORKAD AV KVICKSILVER!

Sänkt IQ av Sushi+vadå?

Många unga kvinnor är tokiga i tonfisk. Det fram-går av en dokumentär i Svt/vetenskap som sän-des nyligen. Sushikulturen har lett till att vi äter mer tonfisk, som är överst i fisknäringskedjan och därmed innehåller mer kvicksilver än annan fisk.
Kvicksilverhalten stiger okontrollerat i världshaven, och man bör avstå från de mest förorenade fisk-sorterna, säger kvicksilverexperten Phillippe Gran-djean, då tungmetallen kan sänka IQ-nivån några snäpp hos barn som har utsatts som foster. Som gravid bör man därför högst äta en halv tonfiskbiff per vecka.
Men ska en gravid ha amalgam i munnen? Det läcker ju också kvick-silver som snabbt hamnar i fostret (se Apan-fick-amalgam) I Svt-filmen nämns detta bara i förbigående, trots att den svenska befolkningen fort-farande går omkring med upp till 30 ton kvicksilver i sina munnar.
Något som man däremot mer än nämner är guldutvinning. Men det kvicksilvrer som används där kommer ju också från tandvården, vilket inte nämns. Är Grandjean verkligen så omedveten eller är det Svt som har klippt filmen på detta sätt? Frågar kvicksilverforskaren Lars Hylander vad han tycker. ”Tack för tipset”, skriver han.
”HÅLLER MED OM ATT MAN ”GLÖMT” TANDAMALGAM, som fortfarande är en stor källa till kvicksilverexponering i många länder. Förutom direkt exponering, speciellt vid urborrning av gamla fyllningar, så exponeras man till en mindre del vid dagligt tuggande och när man dricker varma drycker. Värre är utsläppen via fekalier till avloppsvattnet pga slitage av amalgamfyllningar, varefter kvicksilvret  ombildas till det ändå giftigare metylkvicksilvret.
En annan exponeringsväg är via rökgaserna från krematorier, där personer med amalgam-fyllningar kremeras. De flesta länder har inte rökgasrening på krematorierna pga kostnaden. Inte ens Sverige har rökgasrening på alla krematorier. Det är typiskt att man mycket hellre talar om kvicksilverutsläpp från småskalig guldutvinning långt bort i andra länder istället för vad vi själva kan göra här. Tandamalgam och kemiindustrin är största kvicksilverkällorna här. De småskaliga guld-grävarna har ofta inget alternativ men amalgamtillverkarna liksom kloralkalifabrikerna har alternativ som är tekniskt möjliga och ekonomiskt fördelaktiga.
Kvicksilverutsläpp från kolkraftverk är ca 1000 ton/år, lika mycket från guldgrävare. Till tand-amalgam används kanske hälften eller mindre men det mesta sitter kvar i munnen och läcker långsamt. Tillsammans med stora mängder kvicksilver i gamla lagningar, som också läcker kvick-silver, så blir det sammanlagt stora mängder kvicksilver som läcker från tandamalgam. Mvh Lars”
Slutsats: Amalgam bidrar alltså kraftigt till att förorena sushin.
Läs om förra årets tonfiskvarning! BLOGGPOSTA permalänk Korkad av kvicksilver!

VA FAN ÄR CELLOFAN?

Plast eller naturmaterial?

Fick nyligen presenter i ett blankt och prassligt
material som ser ut som gammaldags cellofan. 
Cellofan började tillverkas 1912 av trä, bomull,
hampa, o.d.  Kemiskt är cellofan, precis som vis-cos, rayon och cellulosa en s.k. polymer (stor mo-lekyl) av glukos och innehåller kol, väte och syre. 
På 1960-talet kom polypropylen, en syntetisk polymer (plast) som ser nästan likadan ut (?), men som inte är biologiskt nedbrytbar.
Kan jag skilja på de båda? Kan du?
Vad är det t ex för material i de påsar som jag brukar köpa ekochoklad i? Nån plaståtervinnings-symbol har de i varje fall inte. Polypropylen/polypropen (PP) har siffran 5. Det är en relativt snäll och rätt luktlös plast.  En tillverkare skriver att polypropylen, som tillverkas av råolja, är mer miljö-vänlig än cellofan. (imagepack) Är det verkligen så? Handlar det i så fall om tillverknings-processen? Företaget har köpts upp av ett annat företag, så man vet inte, säger Fredrik vid kundtjänst, och man behöver inte ange vad det är för plast i en påse på påsen, men polypropylen kallas ofta för cellofan i folkmun.. *) what-is-cellophane-wrapping wiki/Cellophane  wiki/Cellofan 
BLOGGPOSTA permalänk Va fan är cellofan?

ANPASSA ALLERGIKERNA!

De kan väl ta sin medicin!!?

Varför ska alla dessa djävla allergiker hindra mig från att knapra nötter medan jag väntar på min tur på Naprapathög-skolan, när jag inte kan hindra dem från att ha sköljmedel och parfym på sig!!? Det är jätteorättvist.
Jag kan ju inte ta allergimedicin mot min känslighet mot kemikalier* (då den utlöses av en annan mekanism i kroppen än allergi), men det skulle de väl (?) kunna  göra när de går ut bland vanligt folk. Annars lär man väl snart få hugga ner alla träd också, så att pollenallergiker kan promenera i skogen (som då inte längre finns), och skjuta alla husdjur med päls.
Kanske var det sånt som Penilla Gunther (KD), själv päls-allergiker, ville undvika, när hon i en riksdagsdebatt i somras sa att ”man inte ska gå till överdrift”, ”att man ibland helt enkelt får välja annan tandläkare eller mataffär”, ett enligt tidningen Arbetet skamlöst uttalande som har ”lämnat fläckar” i den färdiga lagen som kräver rättigheter-inte-halvmesyrer som att företag med färre än tio anställda inte omfattas när den trädde i kraft den 1 januari i år. 
Men nu ska den kritiserade-diskrimineringslagen-skärpas. Det vill Alice Bah Kuhnke (MP).
Kommer kravet på tillgänglighet att gälla även mig som i stort sett bara reagerar på sånt som är giftigt och som ingen (väl) egentligen borde tåla? Kommer jag att slippa få andnöd mm och nöd-gas tvätta alla mina kläder efter varje besök vid en inrättning som ovan, något jag inte behöv-de efter en heldag på en forskarkonferens häromveckan med 200 deltagare som är så medvetna om att syntetdofter t o m kan störa fortplantningen att de anpassar sig utan att nån ens bett dem? 
”Resonemenget tycks vara att anpassning kostar pengar”, skriver Arbetet, men hur mycket kostar inte försämrad hälsa och alla sjukskrivningar p g a onödiga gifter? (Därtill blir man en veritabel miljöbov när man som jag tvingas tvätta allt stup i kvarten..)
Turligt nog blir jag inte dödssjuk av lite parfym (som en nötallergiker kan bli av spår av nötter), men det finns människor med MCS som inte har tillgång till samhället. Hur skäligt är det? 
Diskrimineringslagen medger undantag för oskälig anpassning, vilket lämnar utrymme för en del godtycke. Själv tycker jag att nötallergiker borde förbjudas… Vad tycker du?
Se även inlägget Pistol-ja-parfym-nej och svt/handikappade:diskrimineringslagen-ar-uddlös  
*) All överkänslighet kallas i folkmun för allergi. Läs  om skillnaden mellan allergi och s.k. multipel kemisk överkänslighet (MCS) i ”kemikalieboken” ovan, hos mcs-sweden och astmao-allergiforbundet. Läs om diskrimineringslagen på do.se och om Sköljmedelsmaffian!
BLOGGPOSTA permalänk Anpassa allergikerna!

POTENT PLASTFYLLNING!

Skydda gravida, ammande och barn!

Vad-ar-det-egentligen-vi-stoppar-i-munnen-på-våra-patienter, 
frågar sig tandläkaren Lars Ehrnford, docent i Odontologisk material-vetenskap i en artikel om plastfyllningar, s.k. kompositer i Dental24.
Det finns ingen skyldighet att i detalj redovisa innehållet i kompositer, trots att vi vet att de läcker substanser med biologiska effekter (något de inte ska göra, de bör helst bara snällt låta sig tuggas med). 
Det kan vara stora skillnader mellan vad som framkommer vid analys och vad som är redo-visat. Osäkerheten gäller inte minst ”de potentiellt hormonstörande komponenter” som före-kommer i fyllningsmaterial, t ex ”föroreningar som bisfenol A men också tillsatser som BisDMA,  fta-later,  fotostabilisator och initiatorer. Självfallet bör sådana komponenter redovisas av tillverkaren.”
Om toxikologiska gränsvärden kan fastställas för hormonstörande ämnen har ifrågasatts, och ”svårigheter i bedömningen av ev. hälso­påverkan ökar dessutom vid risk för s.k. kallad cock-taileffekt där flera potentiellt hormonstörande ämnen samverkar. Hur denna cocktail av kemikalier påverkar oss vet ingen, eftersom kemikalierna bara undersöks separat”. 
”Osäkerheten kring hormon­störande effekter kan därför motivera tillämpning av försiktig-hets­principen vid materialval för känsliga grupper, som gravida, ammande och barn, något som underlättas av kännedom om materialets innehåll och dess benägenhet att frisätta (”läcka”) komponenter.” Hm. Nu kanske alla förstår varför jag föredrar den plastfria fyllningen Doxadent, som företaget Doxa  vägrar sälja, men som jag fortfarande tuggar med: se Klimatsmart-fyllning!
Se även tid. inlägg: Vad-ar-komposkiter? BLOGGPOSTA permalänk Potent plastfyllning!

ELAKARE EFTERTRÄDARE?

Bisfenolpartiet vill påverka ditt hjärta

Vilket himla tjat om vem som ska efterträda KD-ledaren Göran Hägglund.
medan det knappt tjatas alls om den som ska efterträda BP-ledaren bis-fenol A, trots att ’bisfenolpartiet’ har betydligt större väljarstöd än KD, i alla fall om man ser till hur många som dagligen kissar-bisfenol.  (kemi.se/bpa)
Det finns många bisfenoler men den nominerade är bisfenol S (BPS), som mer eller mindre i smyg har fått stort inflytande, i takt med att bisfenol A delvis har förbjudits (se förra länken) för att den är så himla elak*. Men tänk om skillnaden, pre-cis som när det gäller KD-ledare, är marginell? Grundkonceptet är ju detsamma! 
Fast nån humor áià Hägglund kan man knappast vänta sig av de nya partiledarkandidaterna, och man kan sannerligen hålla sig för sig skratt när man läser om en ny studie på råtthonor från University of Cincinnati College of Medicine som visar att även BPS förändrar hjärtrytmen.
(nat.geo/bisphenol-S) Precis på samma sätt som elaka BPA! (Se BPA hjärtdöd)
Fast tänk om BPS är ännu elakare än sin föregångare!? Den tas ju t ex lättare upp av huden, och KD, som månar om det s.k. människovärdet,  borde nu ta strid mot alla onda invandrare i våra kroppar, både de som vill ha permanent uppehållstillstånd** och de som i likhet med bisfenolpar-tister (med turistvisum) bara vill lattja lite med våra styrhormoner, för att efter några dar lämna sta-
fettpinnen till nya elakingar, något som på sikt kan kosta familjelyckan.. (se hormonstörd-ekonomi)
För övrigt har BPA långt ifrån helt lämnat över till BPS (bisfenol S) De verkar parallellt. Kanske till och med samverkar (i oss). Lite som Miljöpartiets båda språkrör, med den skillnaden att vi här har väldigt lite koll på den ena..
*) Se senaste forskning i förra inlägget: Autism & bisfenol A.  (Vem blir Glad-av-bpa?)
*) högfluorerade ämnen är exempel på kemikalier som tenderar att stanna i kroppen länge.
P.s. Forskarna bakom nya BPS-studien befarar att även andra möjliga BPA ersättare kan med-föra hälsoproblem. Se även biljondel-bisfenol-s BLOGGPOSTA permalänk Elakare efterträdare?

AUTISM OCH BISFENOL A

Sämre BPA-omsättning vid autism!

Bisfenol-A är en av världens mest använda plastkemikalier. Den finns bl a i läsk-burkar, kvitton, tandfyllningsmaterial och vissa förpackningar (med återvinnings-siffra 7), men är förbjuden i nappflaskor i EU och i matförpackningar för barn under tre år i Sverige. Ytterst små mängder bisfenol A (BPA) räcker för att störa hormoner, något som bl a kan påverka ämnesomsättningen.
Barn med autism omsätter BPA sämre än andra barn. Det visar en ny studie från Rowan University School of Medicine i Stratford och Rutgers New Jersey Medical School i Ne-wark. Det kan bero på att aminosyror störs av BPA, då några av dem utgör utgångsmaterial för signalsubstanser. Det misstänker den ansvarige forskaren Peter Stein. (bpa/autism-study) 
Själv misstänker jag att min egen ämnesomsättning stördes av kronisk lågdosexponering för BPA från plastfyllningar, och att det var därför jag blev smal igen när de togs bort 1998*.
P.s. Autism förknippas även med andra kemikalier, se flamsaker &-autistisk och autism &-kvick-silver samt autism-o-adhd-artiklar!(ny studie abstract)
*) Läs mer i ‘kemikalieboken’, se ovan! BLOGGPOSTA permalänk Autism och bisfenol A

Subscribe to RSS Feed