https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

STÖRD SNOPPUTVECKLING

Hypospadi av hormonstörande ämnen?

”Undrar varför Kalle har så liten Petter-Niklas, säger en bekymrad mamma till sin man. Den syns ju knappt! Ska det verkligen vara så?
Ja, han brås i varje fall inte på mig, säger den lätt besvärade maken.
Vem brås han då på, kan man undra, eller på vad?
Kanske på TXIB, TRIS, TCP, PCP, PCB, PBDE, PBP, DDE, DHEP, DEP eller t o m på DDT eller di-oxiner som han fått i sig under något kritiskt skede i utvecklingen.”
Så lyder inledningen till kapitlet Kemikaliebarnen i boken Impotensmadrassen (se ovan) aom
känns rätt relevant när jag läser om fler-fall-av-missbildade-snoppar i Dagens Medicin (DM). Anta-let har ökat från 4,5 till 8 på 1000 pojkfödslar under åren 1990-2009.  Hypospadi ”kan innebära allt ifrån att urinröret bara utmynnar på fel ställe på penis, till en så pass svår missbildning att det är svårt att avgöra barnets kön vid födseln.”  Inga kända riskfaktorer kan förklara varför miss-bildningen skulle ha blivit vanligare, säger kirurgen Anna Skarin Nordenvall till DM, men det finns ”teorier om en koppling mellan hypospadi och hormonstörande ämnen i miljön.”  
En som tror på miljöpåverkan i sammanhanget, är professorn och barnläkaren Olle Söder vid Karolinska Institutet. -Jag ser det här hela tiden. Missbildningarna har ökat under de senaste 30 åren, sa han till mig 2008, efter att ha sagt till Svt (i samband med ett forskningsprojekt) att det inte är uteslutet att människor, precis som djur, får mindre könsorgan av hormonstörande ämnen!
Det är hormoner som styr penis utveckling, närmare bestämt ”androgener = testosteron + DHT och dess receptorer…” Citatet är hämtat ur en presentation av Olle Söder.
(Se även Vad-ar-hormonstörande?) BLOGGPOSTA permalänk Störd snopputveckling

TIOTALS TOXINER I TE!

Morgonte med monocrotophos?

GREENPEACE: ILLEGALA INSEKTSGIFTER I MÅNGA TEER!
I en ny studie fann miljöorganisationen Greenpeace  att 94 % av 49 testade teer innehöll minst ett kemiskt bekämpningsmedel och 59 % minst 10, däribland ett med fler än 20. Över 60 % av teerna innehöll minst ett insektsmedel långt över EUs gränsvärde och i 18 proverna överskreds värdena med 50 %.  
Rester av det gamla miljögiftet DDT hittades i 67 % av proverna, trots att det inte är registrerat för jordbruksanvändning i Indien sedan 1989. (DDT bryts ner långsamt och det kan röra sig om fö-roreningar från annan användning?). 50 % av teerna innehöll nervgiftet monocrotophos, som
2013 dödade 23 barn, för att skolans matolja hade förvarats i en dunk som tidigare hade innehållit monocrotophos!? (dn) som inte är tillåtet i indisk teodling och förbjudet i EU. Det senare gäller även endosulfan, som varje år dödar tusentals bönder och djur och fanns i 4 teer, samt tebufenpyrad, ett illegalt levertoxiskt medel, som fanns i ett prov. 68 % av de 34 insektsmedel som
hittades i te är inte godkända för teodling i Indien, där lagstiftningen dock kan vara otydlig. 
Tetley, Twinings, Lipton, Brooke Bond, Golden Tips, Goodricke, Ko-Cho och Tata är några av de testade  märkesteer som även exporteras till EU och USA. Unilever och Tata står för nästan 54 % av te-marknaden. 
Teerna inhandlades i indiska städer (2013-2014), och efter Green-peace avslöjande och rekommendation att man bör satsa mer på ekolo-giskt (hindustantimes), hävdar nu ”Tea Board of India” att de teer som packas och märks i Indien är säkra, men framhåller också de steg som tagits för att göra teodling mer hållbar, och Hindustan Unilever ska ”fasa ut och helt eliminera användningen av bekämpningsmedel i teodling senast 2020″ med målsättnngen att 100 % av allt deras te ska produceras hållbart. dnaindia. Hm..
En hållbarhetens ”Tea-party-rörelse” (wiki)!! (Den första s.k. tebjudningen 1773 var en protest mot vad man såg som ohållbara skatter.) Själv skulle jag aldrig drömma om att dricka ett ohållbart, oekologiskt te sedan ett sådant från Ceylon gett mig biverkningar, vilket för tanken till bidö-dargifter*, s.k. neonikotinoider, som också hittades i de av Greenpeace testade teerna, t ex imidakloprid, som fanns i hälften. Se rapporten: Trouble Brewing  (press release)
*) Misstänkta bidödare-skadar-bebis! (fotoakuten BLOGGPOSTA permalänk Tiotals toxiner i te!

APPLE ANMODAS AVGIFTA

Protester stoppar iPhone-kemikalier!

Efter påtryckningar från amerikanska och kinesiska organisationer stoppar Apple-två giftiga-kemikalier för att skydda arbetarna i sina 22 fabriker. 
Det gäller bensen och n-hexan, lösningsmedel som används i rengörings-processen i slutskedet av produktionen av bl a  iPhones. För hög expo-nering för bensen kan enligt Techcrunch orsaka cancer och kromosom-skador och n-hexan kan ge yrsel, dåsighet, nervpåverkan och cancer. 
Efter att ha varit bottenrankad i Greenpeace gröna elektronikranking 2007 (macworld) har Apple avgiftat lite och därmed förbättrat sin gröna profil (se miljögifter-i-mobilen 2012). I år ger
Greenpeace-Apple-goda-betyg-för-miljöarbetet. Det verkar dock främst gälla energisparåtgärder.
Hm. Se även inlägg Hur-grön-är-paddan?  P.s. Nyligen sa Samsung förlåt till sina arbetare – sök på ordet Samsung ovan. BLOGGPOSTA permalänk Apple anmodas avgifta

ÄR QUATS QUISLINGAR?

Desinfektion fördröjer dräktighet!

QUIZ OM QUATS:
Vad sjuttsingen är quats? 
 Typ snacks från Qatar eller en variant av drogen Kat (som även kallas quatt), undrar jag första gången ser ordet,
som inte ska förväxlas med tyskans quatsch, som betyder smörja/trams (eller ska det?). Hm. Kanske är det ett nytt medel mot möss, som en-ligt artikeltexten (se länk nedan), inte direkt verkar gynnas av quats.
Vi borde däremot gynnas! Quats ska skydda människor mot mikrober, men är quats i själva ver-ket kemikaliequislingar, förrädare som skadar mer än de gör nytta? Quats är en förkortning av
engelskans ”quaternary ammonium compounds”, några tämligen outforskade ämnen, flitigt använ-da i rengörings- och desinficeringsmedel, som nu har visat sig ha rätt betänkliga egenskaper.
Själv blir jag rätt betänksam när jag i min ekologiska favvo-buffé-krog ser hur folk kommer in och går direkt till flaskan med desinfektionsmedel och sprayar på händerna utan att först ha tvättat dem. (Tänk om läkare skulle göra så?) Medlet* avger en vidrig lukt och andra lunchgäster riskerar att få det på sina händer, eftersom samma redskap används av alla för att ta mat.
Quats används i matfabriker, på sjukhus och restauranger och de förekommer även i shampon och nässprayer. Trots att ämnena har använts i flera decennier, är det först i en ny studie vid ”Virginia Tech and Washington State University” som man har undersökt hur repro-duktionen kan påverkas av kombinationer av nyare quats i rengöringsmedel.
I sex månader matades 10 muspar med två quats (alkyldimetylbenzylammoniumklorid (ADBAC) och didekyldimetylammoniumklorid (DDAC)) som ofta används i laboratorier och hälsovårds-instanser. Mössen fick endast hälften av den quatsdos som tidigare hade visat sig vara giftig.
Det tog längre tid än normalt för de quatsknaprande mössen att bli dräktiga. De fick fler missfall och färre ungar, rapporterade forskarna häromdan. Testmössen utsattes bara via födan, men
människor får sannolikt i sig quats även via inandning, tror man, och tyvärr anges det inte alltid på en produkt om den innehåller quats (scientificamerican) Gäller det senare även i Sverige? Vad quattsingen ska vi göra åt det, i så fall? Sterilisera med (quatsfri) vinäger,-som är en-effektiv-rengörare, och sannolikt varken gör möss eller människor sterila eller stör reproduktionen. 
P.s. Välkommen med svar på obesvarade frågor i mitt lilla quatsquiz! (Se wiki 0m Desinfektion.)
*) Ska kolla om där använda desinfektions- och rengöringsmedel innehåller quats.
BLOGGPOSTA permalänk Är quats quislingar?

ÄR ODÖREN OFARLIG??

Jabadabados träleksaker stinker..!?

Att något avger en stark lukt behöver inte nödvändigtvis betyda att det är giftigt. Men det kan det göra! Så hur förhåller det sig med den lukt från leksaker mm som besvärar och oroar Marie? Hon skriver:
”Hej Monica! Hoppas du har haft en fin semester! Dom flesta i min närhet vet att jag försöker ”kemikaliebanta” och anstränger sig verkligen för att köpa ”bättre” leksaker till barnen. m.m.
Problemet är bara en återkommande lukt som jag ofta känner från vissa möbler, parasoller och även en hel del träleksaker där tillverkarna hävdar att det absolut inte ska förkomma några gifter i någon form. Tänker att tillverkningen (sker ofta i Kina), säkert kan vara utomordentlig, men att man sedan besprutar varorna med träskydds-, antimögel- eller insektsmedel inför frakten (kanske  till och med utan inköparens vetskap?). Vad vet jag? Vet inte om jag överreagerar. men lukten ger mig en dålig magkänsla! 
Upplever den som lite frän och söt på samma gång och efter en stunds luktande brukar det även sticka i näsan (kanske inbillning?). Det handlar mest om träprodukter men har även stött på doften på ex. parasoll för utebruk från Rusta. Lukten är starkast i kartongen (barnleksakerna) men sitter kvar på sakerna lååååååååång tid.
Ett leksaksmärke vars produkter faktiskt stinker av doften jag pratar om är Jabadabado. Det är jättefina träleksaker och barnen har fått en hel del av vänner som faktiskt anstränger sig. Jag har varit i kontakt med företaget som dessvärre var rätt otrevliga och känner mig inte alls nöjd med deras svar. Har dock känt samma doft på leksaker (om än mycket svagare) som specifikt sålts under rubriker som giftfria o.s.v. (Vid närmare titt var också dessa leksaker gjorda i Kina…)
Det känns jättejobbigt att be folk att undvika även dessa leksaker om det inte finns fog för det. Samtidigt litar jag ju inte alls på tillverkarna. Tänkte därför höra med dig om du möjligtvis skulle kunna ta dig en ”sniff” om du skulle springa på en leksak av märket Jabadabado ute på stan. Behöver verkligen få veta från bättre håll om det är en okej doft. Mvh Marie”
SVAR:  Lukt tenderar att koncentreras inne i en förpackning och ibland kan det vara svårt att avgöra om den härrör från produkten eller kartongen. När det gäller själva leksakerna föreslår att du frågar företaget om något av de informationspliktiga ”särskilt farliga ämnen” som listas i den s.k. Kandidatförteckningen finns t ex i färgerna. Vissa av ämnena är förbjudna i det nya skärpta Leksaksdirektivet som började gälla förra sommaren, men tidigare tillverkade produkter kan finnas kvar på marknaden. Därför är det bra om du kan ange en produktkod när du frågar.
Återkommer så fort jag har lyckats sniffa på en leksak från Jabadabado. P.s. Ska också kolla upp
om det finns några restriktioner vid kemikalieanvändning i frakt och förpackning av leksaker.
BLOGGPOSTA permalänk Ar odören ofarlig??

AUTISM- O. ADHD-ARTIKLAR

Orsaker och behandling vid autism och ADHD!

I senaste numret av patientorganisationen Tandvårdsskadeförbundets medlemstidning publice-rades tre intressanta artiklar om möjliga orsaker (t.ex. tungmetallen kvicksilver) och förbättrande behandling (t ex fettsyror) vid diagnoserna autism och ADHD. Den första finns att läsa på nätet: 
Tungmetaller-vid-autism-och-adhd  Övriga finns (hittills) bara i pappersutgåvan av tidningen (TF-bladet), som sannolikt kan beställas från kansliet:  De heter: ”Vitaminer/mineraler förbättrar autism och ADHD” och ”Behandling med fettsyror vid autism och ADHD”.
tungmetaller BLOGGPOSTA permalänk Autism- o. ADHD-artiklar

TRIKLOSAN I TANDKRÄM

Myndighet mörkade underlag i 17 år

Först i samband med en rättsprocess i början av 2014 offentliggjorde den amerikanska hälsomyndigheten FDA de vetenskapliga studier som låg till grund för godkännandet 1997 av tandkrämen Colgate Total med det bakteriedödande, misstänkt cancerbefrämjande och hormonstörande ämnet triklosan. Nu utreds om användningen av triklosan i bl a leksaker och skärbrädor är säker (bloomberg). När det gäller tvål saknas det enligt FDA bevis för att triklosantvål är mer effektiv mot bakterier än vanlig tvål (Express) (fda-triclosan).
Men hur effektiv är den triklosantandkräm, som dagligen används av miljoner amerikaner mot
tandköttsproblem? Effekten är blygsam, enligt Tandläkartidningen 2005, medan Colgate hävdar att tandkrämen är såväl effektiv mot bakterier som ofarlig (colgate) 
Forskare vid ”American Chemical Society” håller inte med om det senare. Befolkningen ut-
sätts för farliga halter triklosan, menar de. Nyligen fann man ämnet i urinprov från samtliga testa-de gravida och i hälften av navelsträngar från nyfödda, vilket betyder att ämnena hade förts över till fostren (guard). Dessutom hade en fjärdedel av de nyfödda utsatts för triklorkarbon, en annan bakteriedödande kemikalie. Triklosan och triklorkarbon finns i ca 2000 amerikanska produkter, enligt epochtimes, men i Sverige är triclosanvaror-nästan-utfasade visar mätningar i slam. Hm. 
Redan 2005 krävde Konsumentföreningen att triklosan-tandkräm skulle stoppas (kfold) och i januari i år stoppade-ÖoB försäljningen, så det verkar som om jag slår in öppna dörrar idag!? Inte riktigt. Den säljs hos postmedental. Vilken tur! BLOGGPOST permalink Triklosan i tandkräm

GRÖN FILMINSPELNING!

Filmproduktion genererar tonvis med skräp!

En filminspelning kan generera 225 ton metallskräp, nästan 50 ton konstruktionsavfall och 72 ton matavfall. Det visar ny forskning. Men Hollywoods filmproduktion ska nu bli grönare, och resultatet kan bli överraskande lönsamt, skriver tidningen Latimes
Är europeiska filminspelningar mer miljövänliga/grönare? Inte mycket har skrivits om detta. En svensk miljövetare har fler frågor än svar, se hennes inlägg och författarna till en antologi (2013) hoppas kunna väcka miljödebatten kring film: facebook. Fast av en annan artikel framgår att boken snarare handlar om miljöbudskap i film än om miljövänlig filminspelning.
Se även bromerad-biograf! BLOGGPOSTA permalänk Grön filminspelning!

SCHAMPO SOM SLÄCKSKUM?

Miljöfarligt eller mumsigt?

OKLARA UPPGIFTER OM SLÄCKMEDEL!
I natt nådde röken från storbranden i Västmanland mina stockholmska näsborrar. I förrgår nådde de franska vattenbombplanen brandområdet. Enligt Sveriges Radio hade de med sig ett synnerligen effektivt släckskum som emellertid inte får användas i Sverige för att det är miljöfarligt. Hm. Får det användas i sydeuropa och handlar det om samma typ av extremt envisa värstingämnen som har förstört grundvattnet bl a i Kallinge? (se inlägg: alla-borde-pfas-testas)
Samma dag skrev Myndigheten för SamhällsBeredskap (MSB) att man beställt fem kubik-meter X-fog, som är ”den mest miljövänliga skumvätskan” och ”kan-ge-effektivare-vattenbomb-ning”, men igår skrev msb att den enligt Miljödepartementet och Livsmedelsverket kan ”skada vat-tentäkter och känsliga våtmarker”. Därför används bara vatten och man skickar tillbaka medlet, trots att det enligt tillverkaren (X-fire) ”mer kan jämställas med vanlig såpa eller schampo” , vilket låter rätt oskyldigt (förutsatt att det inte innehåller parfym som det schampo som-störde-sexakt).
X-fog släckskum innehåller inte vattenförstörande s.k. perfluorerade/-högfluorerade ämnen (se länk 1 ovan) och enligt Torbjörn hos X-fire ska medlet användas vid skogsbranden idag. Allt annat är en missuppfattning. Det är medlet som de italienska (?) planen hade med sig som inte får användas, och enligt kollegan Richard är X-fires produkter varken cancer-framkallande eller hormonstörande. Men ”släckmedel har sin bakgrund i träimpregnering”, skriver företaget. Det gör att man slipper mögelskador, men i mina öron låter det inte så oskyldigt.  Men det kan det tydligen vara.
-Man kan nästan äta det, säger Bo Andersson vid MSB. (Då måste det vara ett väldigt snällt schampo, tänker jag) -Vi har testat medlet i två år. Det innehåller inga klassificerade (=erkänt giftiga) ämnen och det är som en kylande gel som gör släckvattnet fyra gånger så effektivt. Det kan även användas i förebyggande syfte på trä. Brandmän vill inte längre använda giftiga medel, säger han och hänvisar till en debattartikel: SFF1305. Exakt vad det är som de franska (inte itali-enska) planen hade med sig vet han inte. -Men det är inte helt neutralt. tillägger han. Hm….?
P.s. Dålig-krisberedskap-i-ett-varmare-klimat, skriver Miljöaktuellt. Regn-över-skogsbranden-men-för-lite, skriver Dn. Några försök till vädermanipulering - att försöka få regnet att hamna där det bäst behövs - har nog inte förekommit? (Glömde fråga MSB) och i skrivande stund hör jag att skogsbolaget Stora-enso-utreds för att ha orsakat branden (sr.se)  
Foto: msb.se & X-fire BLOGGPOSTA permalänk Schampo som släckskum?

VEM ÅT UPP PLASTEN??

Plast i havet, på åkern och i mun!

Plasten-i-havet-har-försvunnit skrev DN i juli. Fast det har den inte. Den har blivit mikroplast som har blivit fiskföda som för miljögifter med sig, skrev Independent och idag skriver DN att vi ska använda-mindre-plast-för-havens-och-hälsans-skull, då den även hamnar på våra tallrikar.
Och därefter i våra munnar, tänker jag, där vi  ofta också har plast, s.k. kompositer med bisfenol-A (som inte finns i mina klimatsmarta-fyllningar).
Och de där stora vita plastbubblorna, på åkrarna. s.k. ensilage, läcker väl också plast till maten och naturen? De lär i alla fall bli till koföda ibland, se inlägg. Och det som inte äts upp kan samlas upp! Det gör man bl a i Dalarna: Dags-for-plastinsamling-igen! 
I dagens DN-artikel föreslås skärpt lagstiftning samt att vi skippar engångsartiklar. Hälften av plasten i Östersjön kommer från privatkonsumtion och situationen är akut. 
Har inte jag SEMESTER, undrar du nog. Jo, det här plastinhoppet är ett undantag.
BLOGGLEDIGHETEN FORTSÄTTER NU TILL 4-8 AUGUSTI (oavsett frestande kemikalieutspel i stormedia. Min hjärna behöver fokusera på annat, vare sig den vill eller inte…, just nu vill den t ex tänka på tjejen som försöker-leva plastfritt och svampen som äter-skumplast, men det ska jag minsann sätta stopp för.) BLOGGPOSTA permalänk Vem åt upp plasten??

Subscribe to RSS Feed