https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

SAMVETSLÖSA KLÄDINKÖP!

Varför vi skiter i produktionsförhållandena! 

Därför-får-vi-inte-dåligt-samvete-nar-vi-köper-kläder-gjorda-av-barn, skriver Metro.
Artikeln bygger på David Erikssons doktorsavhandling från Textilhögskolan i Borås. 
P.s. De flesta skiter dock inte i när de själva får biverkningar av kemikalier i textilier (ibland t o m av sådana som de tror är säkra, se Oekologiska-oeko-tex). Allt fler oroas också över framtida ska-dor, särskilt hos de egna barnen.. BLOGGPOSTA permalänk Samvetslösa klädinköp!

EKOLOGISK JULGRAN, tack!

Vi ska käka julgran i år..

-Varför vill du absolut ha en ekologisk julgran, det är ju inget som man äter, undrar en bekant.
Näe, men jag vill inte andas in grandoft med in-sektsmedel, säger jag, som hoppas slippa en giftig dansk julgran i år. Oddsen är rätt goda! 
Det säljs nyhuggna ekologiska julgranar på flera
ställen, har jag sett. Det säljs också ätbara granar,
nåja åtminstone granskott i små fina glasburkar, upp-
täcker jag. De lär vara rika på C-vitamin, och man kan ha dem i sallader och grytor, men de är ty-värr inte ekologiska, så jag vågar inte prova, men det kanske finns skott på julgranen som vi kan käka i mellandagarna? Foto skott skogsskafferiet 
BLOGGPOSTA permalänk Ekologisk julgran, tack!

LORTIG AV LEKPLATSEN!

Skydd mot skyddet ?

ÄR SMUTSEN GIFTIG, undrar föräldrar i idyll-iska Bandon vid Oregons kust i USA, som tycker att barnen kommer hem med ovanligt mycket svar-ta partiklar på skorna när de har varit på den fina lekplatsen som byggdes 2009. (nbcnews)
Själv har jag undrat varför snö som har skyff-lats bort från en bilfritt belägen konstgräsplan in-vid en skog är minst lika svartrandig och prickig framåt våren som snö från gator mitt i Stockholm. Är bildäck den gemensamma partikelnämnaren? 
Pulvriserade uttjänta bildäck i smulform (s.k. gummigranulat) med tillsatser (som ger färg och konsistens) är ingredienser såväl i konstgräs som i syntetiska lekplatsunderlag, som ska skydda barn från fallskador. Men behöver barnen skydd även mot skydden?
Avger alla skydd lika mycket smuts? Vet ej, men en del partiklar kanske är så små att de inte ens syns? Något som definitivt inte syns (men kanske luktar*) är de cancerframkallande HA-oljor, som är förbjudna i nyare bildäck, men som kan finnas i gummigranulat tillsammans med fenoler och ftalater (varav några är förbjudna i leksaker) och metaller. (kemi.se/PM2_06) 
Myndigheten Kemikalieinspektionen avråder** från användning av uttjänta bildäck i dylika sammanhang. Det gör också läkaren och forskaren Philip Landrigan, som till ovannämnda ame-rikanska NBC säger att kemikalierna kan lagras i barnens kroppar och ge cellulära skador som kan orsaka sjukdom flera år eller decennier senare.  ”Små barn ska inte försättas i en situation där de tvingas till intim kontakt med carcinogena kemikalier.” Hm..Är det så illa? Men om de har mun- och andnngsskydd samt heltäckande kläder på lekplatsen borde det väl funka, eller? 
Läs mer om gummigranulat i inlägg Ftalater-på-fotbollsplan från 2011. 
*) Lukten kan vara särskilt påträngande när det är varmt och anläggningarna är nya.
**) Många kommuner har lyssnat, skriver man. Inte Stockholm, verkar det som. Det är så mycket ftalater i marken ändå (!?) enligt Miljöförvaltningen, och ett barn på 10 kg. ”behöver äta minst 25 gram däckgranulat per dag” för att komma upp i farliga ftalathalter. Se exakta ordalydelser i Aina Karlbergs kommentar till ovan med fet stil markerade inlägg, och se barn som äter granulat i Gunga o.granulat! P.s. Om protester i bl a Australien:  Cancer-av-konstgräs
BLOGGPOSTA permalänk Lortig av lekplatsen!

BURKDRYCK & BLODTRYCK!

Bisfenol A från burk ökar blodtrycket?

Plastkemikalien bisfenol-A (BPA*) har förbjudits i nappflaskor, men före-kommer i många andra produkter, bl a i beläggningen på insidan av läsk-burkar o.d.,  varifrån den i viss mån migrerar till innehållet. Är BPA orsaken
till den termporära ökning av blodtrycket som uppstod hos försöksperso-
ner i en ny koreansk studie efter att de hade druckit ur en dylik burk? 
Varje försöksperson fick vid tre olika tillfällen dricka ur en glasflaska (BPA-fri), en burk med BPA-innehållande beläggning, eller en av varje. De fick alltid dricka samma sojamjölk som oavsett förpackning hade förvarats vid samma temperatur. Koncentrationen bisfenol A i urin ökade med mer än 1,6 procent vid intag av burkdryck jämfört med intag ur glas-flaska, enligt rapporten från Dr. Yun-Chul Hongs forskargrupp vid Seoul National University College of Medicine. nbcnews/could-bpa-raise-your-blood-pressure?
P.s. Kan bisfenol A bidra till biverkningar av s.k. energidrycker eller är det bara koffeinet som ger hjärtflimmer hos ungdomar av dessa burkdrycker?  Hur som helst så kan bisfenol A i låg dos sända falska signaler till ett kvinnohjärta, se bisfenol-a-& hjärtdöd! Etikett: ny koreansk studie
*) BPA förknippas med bl a fetma och diabetes. BLOGGPOSTA permalänk Burkdryck & blodtryck!

VÄXTHUS AV VÄRMELJUS..

Pyton av paraffin-partiklar

De billigaste och vanligaste värmeljusen som helt eller delvis består av paraffin kan vara skadliga för såväl hälsan som miljön, enligt Plånboken i radion!
Paraffin tillverkas av råolja (luktar pyton* enligt mig) medan stearin består av växt- eller djurfett. 
”När paraffinet blir varmt avger det cancerogena ämnen som dessutom spär på växthuseffekten.”
Ljusen är också mer brandfarliga än ljus av stearin.”Trots detta väljer några av de största bu-tikskedjorna som har egna värmeljus att inte skriva ut vad de innehåller på förpackningarna.” Dåligt!!
Doftljus är värre och ännu värre är ljus med rö-kelse (finns det såna?), enligt den i programmet intervjuade forskaren och läkaren Lars Barregård. Alla ljus avger i viss mån partiklar, men röku-vecklingen minskar om ljusen står dragfritt, tipsar han bl a.   fotoakuten
*) pyton borde väl bara användas om sånt som har animaliskt ursprung, men jag mår faktiskt pyton av paraffin. I stort sett biverkningsfria är bivaxljus som doftar gott. De fanns redan på medeltiden,
och man kan stöpa dem själv (biboden) BLOGGPOST permalänk Växthus av värmeljus..

PLÅGSAMT PLASTSKRÄP!

Tänk om det fanns smart skräp…

Fåglarna tror att det är mat. så dom äter plasten, och då får dom jätteont i magen, säger jag till barnbarnet när vi  går i skogen, där jag plockar upp plast-korkar, ballongdelar, plastpåsar, mm. Hittills har jag inte plockat upp nån tjock-tv, men det har man i Mitt-i-naturen-avsnitt-6 i Svt. Fast ur havet. Man har också plockat plast ur bl a stormfåglar. Plågsamt! 
Vilka är plågoandarna? Tyvärr lämnar vi sällan identifierbara spår efter oss i naturen som vi gör på nätet. Inte såna som kan förknippa oss med ett visst skräp i varje fall. Men tänk om vi skulle göra det!? Tänk om prylar, precis som hundar. vore id-märkta, så att man kunde spåra vem som hade slängt vad! Tänk om varje malplacerad plastflaska och kork efterhängset   skulle SMSa oss: ”Här är jag, kom och hämta hem mig” (vilken plåga), och tänk om naturen skulle få för sig att använda cookies (kakor) och påminna oss om att vi ”glömde” nåt förra gången vi var där, och om detta något skulle börja tjuta välkomnande så fort vi närmade oss. Plågsamt!! 
Fast varför behöver vi påminnas om var vi dumpat saker? Vi har ju ett rutcellsmönster i hjärnan, vår inre utökade GPS, som även associerar minnen och händelser med en viss plats, en upptäckt som i år får Nobelpris (ki.se) Det förutsätter nog att vi ser nedskräpande som en händelse värd att minnas.. P.s. Se även Pojke-plockar-plast! fotoakut BLOGGPOST permalänk Plågsamt plastskräp!

RUSKIG RUSSINRETORIK!

Giftbomb under gränsvärdena?

Tror han på tomten också, tänkte jag när jag förra söndan hörde Martin Wicklin i radions mediegranskande magasin Medierna, trosvisst tillrättavisa
Aftonbladets Jan Helin. med Livsmedelsverkets gränsvärden för kemiska be-kämpningsmedel i mat som enda, och i rådande kunskapsläge* rätt ovissa, referens. 
Att det är svårt, nästan omöjligt att sätta relevanta gränsvärden för s.k. hormonstörande äm-nen (där även vissa insektsmedel, växtskyddsmedel och svampmedel ingår) för att de olikt andra ämnen, kan skada oss i mycket små mängder, har gått Martin Wicklin spårlöst förbi, men det gjor-de inte Aftonbladets artikel rubricerad ”Russinpaketet rena giftbomben”, baserad på Råd och Röns russintest, där man hade hittat rester av 15 bekämpningsmedel i Lidls barnrussin.
Det är under gränsvärdena, hävdade Wicklin. Alltså finns det ingen giftbomb, och då ska man inte skrämma upp stackars föräldrar i onödan (så att de  ringer till Livsmedelsverket och gråter, som de enligt programmet lär ha gjort i detta fall). Men två av ämnena är förbjudna i EU och har inget gränsvärde, och giftrester kan (tyvärr) samverka och ge oförutsägbara effekter.   
Viss kunskap om effekter av hormonstörare har funnits i mer än 25 år. och frågan är numera inte ens kontroversiell. Att det sen finns (minst) en svensk myndighet som av någon anledning inte riktigt vet vilket ben den ska stå på**, kan man ju knappast klandra Wicklin för, men en profes-sionell granskare*** borde väl även ta del av vad andra myndigheter (än Livsmedelsverket) och forskare säger, t ex nu senast i en rapport om skador på mäns genitalier av tidig exponering för hormonstörande kemikalier i pyttedoser (se Hormonstörd-ekonomi), däribland vissa bekämp-ningsmedel (som bl a kan finnas i russin). P.s. En del bomber briserar ruskigt långsamt… 
*) Läs om den uppdaterade läran om gifter i Omtänk i toxikologin 
**) Livsmedelsverket meddelade nyligen att man är miljöanpassade (Se Miljögift-i-mikropopcorn)
***) Olle-stenholm-priset-2011 gick till-p1-Medierna för ”hög nivå på granskningen”. 
(Se även Hormonstärd-matematik!) BLOGGPOSTA permalänk Ruskig russinretorik!

HORMONSTÖRD EKONOMI!

Skador på män kostar skjortan – och lyckan! 

Nyligen publicerade den Nordiska kemikaliegruppen en oroväckande rapport, där man konstaterar att hormonstörande-ämnen-kostar-EU-mil-jarder-varje-år. där man fokuserar på de samhällsekonomiska kostnader som tidig exponering hos män för hormonstörande kemikalier medför, såsom testikelcancer, missbildade könsorgan och försämrad fortplant-ningsförmåga. (theguardian/toiletries-health-impact-could-cost-millions)
Tidigare i år beskrev en lobbyorganisation i EU hur man kan minska dylika samhällskostnader genom att skärpa regelverket för dessa kostsamma-kemikalier! Undrar om hormonstörda kostnader har beräknats i veckans dissade budgetar  eller i den som vann gehör i riksdagen? Eller ger de tillväxt i bruttonationalprodukten (BNP), där väl även vårdkostnader ger plus? `
Apropå BNP så satsar man på BNL*, bruttonationallycka, i det lilla bergslandet Bhutan. (svt) 
Undrar om ett funktionellt anogenitalt-avstånd räknas in. Kan ju ha viss betydelse för familjelyckan och den hållbara utveckling man prioriterar, något man rekommenderar andra länder att ta efter.
*) bruttonationallycka`= Gross National Happiness (GNH).
Vad-är-hormonstörande? fotoakut BLOGGPOST permalänk Hormonstörd ekonomi!

BARNFRI MED BENSOFENON?

Skydd mot UV-ljus och ungar!

-Du använder väl skydd, frågar kvinnan inför akten. -Ja, jag
har solskydd, svarar mannen. Och deodorant och aftershave, och du känner väl doften av min nya kologne med extra bensofenon?! 
—————————————————————————————-
Kan bensofenon vara ett alternativ till kondom?
Bensofenoner är relativt okända (Reuters), men många använder dem dagligen (ofta omedvetet), och de aborberas lätt genom huden från hygienprodukter, där de fungerar som skydd mot UV-ljus,
och nu visar en ny studie att bensofenon 2 (BP-2) också delvis kan skydda mot faderskap.
Man kan (ännu) alltså inte helt förlita sig på BP-2 som preventivmedel, sannolikt inte ens om man adderar lite BP-3 (bensofenon-3), som också kan ha viss preventiv verkan, i alla fall om den bryts ner till 4, 4-hydroxybensofenon* (4-OH-BP) som förekommer i solskydd. 
Fast kan man lita på nämnda (amerikanska) studie? En osäkerhetsfaktor är att man under 12 månader bara tog ett* urinprov från deltagarna, 501 par som hade slutat med preventivmedel och VILLE få barn, vilket visade sig ta 30 procent längre tid i de fall då mannen hade pinkat mycket BP-2, ett samband som inte kunde fastställas hos kvinnorna, trots att de kissade ut mer BP-1, BP-2, BP-3, BP-4 och BP-8 än männen. Endast 5 av totalt 29 BP testades. Resultatet är preliminärt. 
nih.gov oxfordjournals UV-block-impair-fert aftershave-male-fertil 
BP-3 finns även i förpackningar, varifrån den kan migrera. Används den som UV-skydd** även där eller som ”intermediär för tillverkning av färg och färgämnen” i likhet med 4,4′-bis(dimetylamin) bensofenon, som finns på EUs s.k. Kandidatförteckning för särskilt farliga ämnen, vars förekomst i en produkt en konsument måste informeras om ifall hen råkar fråga.  
Fast finns det verkligen folk som frågar i butikerna vilken intermediär som har använts i en viss produkt?*** (det skulle vara jag då i så fall, och möjligen en viss Marie****?) Betydligt enklare är det
när man köper kosmetika och hygienprodukter, eftersom de innehållsdeklareras, och ämnena i fråga anges som bensofenon / benzophenone i någon form eller förkortning. t ex BP2. 
Man hittar dem i nagellack, solskydd för barn, läppbalsam, foundation, fuktkräm, parfym (där de hindrar doften från att dunsta för fort (av UV-ljusets inverkan) samt i tvättmedel och tvål (där de bevarar färgen) och i mat där de bevarar smak, mm, se även safecosmetics. .
I kosmetika är ämnena ofta reglerade. det gäller BP-2, BP-3, BP-4 och BP-5 i USA, och i EU har oxibenson begränsats till max 10 procent. Och vad fan är oxibenson? Samma som BP-3. ver-kar det som (wiki). Oxibenson har inte bara en viss (förmodad) barnbegränsande effekt, det är också misstänkt hormonstörande och ljuskänslighetsframkallande…. Va!??
Kan sånt som skyddar mot ljus ORSAKA känslighet mot ljus, (precis som vissa läkemedel)?? Det kallas fotosensibilisering och innebär att man inte tål vissa elektromagnetiska frekvenser. Hm. Kanske är kondom ändå att föredra. Att man gör klokt i att undvika en massa onödigt klet blir i varje fall rätt uppenbart.  P.s. Bensofenon lär även förekomma naturligt, men det har jag inte hunnit kolla upp. (Kemisk formel (C6H5)2CO som ofta förkortas Ph2COö) (wiki/Benzophenone)
———————————————————————————————————————————————–
*) Det framgår inte entydigt om deltagarna bara fick lämna ett enda urinprov eller några enstaka. 
**) Ämnena skyddar innehållet i genomskinliga plastförpackningar från UV-ljus. 
***) Man kan också ställa en generell fråga som omfattar alla listade ämnen i en viss produkt.
****) Se inlägg om träleksaker:
Är-odören-ofarlig? (Se även urinerar-du-uv-filter? 
& ‘hårspray-ökar-smog)  BLOGGPOSTA permalänk Barnfri med benzofenon?

FLER FTALAT-FÖRBUD!!

Myndighet vill ytterligare begränsa ftalater!

Lagen som reglerar hormonstörande ämnen i EU är tandlös, anser myndigheten Kemikalie-inspektionen, som nu ytterligare vill begränsa-farliga-mjukgörare-i-vardagsvaror! 
Svt: Förbjud-ftalater-i-stora-varugrupper!  Tidigare inlägg Fy-fan-for-ftalater!
P.s. Notera att det finns fler kategorier hormonstörare än ftalater! 
BLOGGPOSTA permalänk Fler ftalat-förbud!!

Subscribe to RSS Feed