https://www.facebook.com/kemikaliedetektiven

BETTSKENA KRYMPTE KUK?

Nu har sexlusten kommit tillbaka!

Man skyllde minskat kön på bettskena och får stöd av urolog som hänvisar till att krokodiler i vattendrag förorenade med plaster och pesti-cider har mindre snoppar än andra krokodiler*.
Mannen fick också potensproblem och minskad sexlust.
Det är foster** som är mest känsliga, menar Kemikalieinspektionen som betvivlar att exponering för t ex. (hormonstörande) ftalater från plast under de 10 månader som det här handlar om, räcker*** för att påverka en vuxen. svt/smål
Hm. Men räckte det att han slutade använda skenan (vilket jag antar han gjorde) för att allt skulle återgå till det normala? Det framgår inte av artiklarna, så jag ringer och frågar hans urolog, Jonas Richtoff som svarar: -Han slutade använda bettskenan i januari, och han upplever att hans penis har blivit större och sexlusten har kommit tillbaka.
Hm. En slump eller finns det ett orsakssamband? Kan en en del vuxna vara känsligare än andra för hormonstörande ämnen? Richtoff lovar återkomma angående bettskenans fabrikat, så att jag kan ta reda på vad den innehåller.
P.s. Bettskenor i EVA-plast ska inte innehålla hormonmarodörer. (Se Farliga Foppatofflor) Se även diskussion om biverkningar av bettskena hos SNF.
———————————————————————————————————
*) Shrinking alligator penises **) Störd snopputveckling hos pojkar efter exponering som foster.
**) Det räcker i alla fall med de hormonnivåer som en transsexuell man behandlas med före kirurgi, för att snoppen ska krympa (dock inte på längden) och sexlusten minska. Om nu det är relevant i sammanhanget (yahoo/answers) (what’s going to happen to my penis..) (transgendercare).
Tagg: bettskena krympt kön bettskena krympt kön potens potens Foto: wiki
(Mjukgörare i munnen) (Bisfenol i barntänder3) BLOGGPOST permalänk Bettskena krympte kuk? .

FELMÄRKT BARNPRODUKT!

Odeklarerad doft i
sex hygienprodukter!

Parfym är allergiframkallande* och måste dekla-reras, en uppgift som saknas i 6 av 46 hygien-produkter för barn som har undersökts av den danska Kemikalieinspektionen.
Totalt 15 av produkterna uppfyllde inte kosme-tikalagstiftningens krav, bl a saknades Information om funktion och säkerhet på danska. Se lista! Kemi.taenk.dk/manglende deklaration av parfym
Tagg: odeklarerad parfym odeklarerad parfym felmärkt barnprodukter felmärkt barnprodukter
*) Parfym kan orsaka fler problem, den kan bl a innehålla hormonstörande ämnen och nervgifter.
(Se även Missfall av parfym?) BLOGGPOSTA permalänk Felmärkt barnprodukt!

SORGLIGA SOJASÅSER!

Cancerämne i var fjärde sojasås!

ELVA AV FYRTIO SOJASÅSER, som testades i Hongkong (nextshark),
visade sig innehålla 4-metylimidazole (4-Mel, 4MI eller 4-MEI), ett färg-ämne som av WHO har klassats som cancerframkallande om det intas i större mängd, något som har fått Coca-cola och Pepsi att ändra recept.
Ämnet framställs genom att låta metylglyoxal reagera med ammoniak och formaldehyd, men det kan också i uppstå när man bryner/grillar/rostar vissa livsmedel (Maillard reaction).(wiki)
Minst ett av sojasåsmärkena på listan* finns på den svenska marknaden. Det är Pearl River Bridge, vars ‘Seasoned Soy Sauce for Seafood’ och ‘Golden Label Superior Dark Soy Sauce’ svartlistas. Om den förstnämnda säljs här med översatt etikett är oklart, och när det gäller den sistnämnda hittar jag bara en mörk ekologisk sojasås i det svenska sortimentet. (??)
Pearl River Bridge finns också med på en Brittisk varningslista från 2001 (bbc.co.uk), där 22 av 100 sojasåser innehöll cancerämnet 3-MCPD
(läs mer om ämnet hos Livsmedelsverket)
*) Hela varningslistan från Hongkong
Yu Pin King, Kwong Cheong Thye’s Light Soya Sauce Best, Yummy House’s Pre-mium Soy Sauce och Premium Soy Sauce (Chili), Konig’s Excellent Soy Sauce,
Tung Chun’s King’s Dark Soy Sauce och Seafood Soy Sauce, Tai Hua’s Dark Soy Sauce, Pearl River Bridge’s Golden Label Superior Dark Soy Sauce och Season-ed Soy Sauce for Seafood, Imperial Banquet’s Sweet Soy Sauce.
(Se även scmp)
Tagg: sojasås sojasås cancer cancer 4-MEI 4-MEI 4-metylimidazol 4-metylimidazol
3-MCPD 3-MCPD Pearl River Bridge Pearl River Bridge BLOGGPOSTA permalänk Sorgliga sojasåser!

GIFTIGA GRANNY-SMITH!

Försäljningsstopp för Lidls giftäpplen!

Förbjudet bekämpningsmedel har hittats i Lidls Granny smith äpplen! Halten klorpyrifos var 10 gånger högre än vad EU tillåter.
Livsmedelsverket stoppar nu kommande partier av äpplena som kommer från Verona i Italien. Försäljningsstopp för giftäpplen
P.s. 2012 misstänks 7 turister ha dött i Thailand efter att man använt klorpyrifos i hotellrummet för att utrota vägglöss. (Se Toxiskt i Thailand!)
försäljingsstopp försäljingsstopp Lidl Lidl äpplen äpplen Granny smith Granny smith klorpyrifos klorpyrifos
BLOGGPOSTA permalänk Giftiga Granny-smith!

RENARE UTAN KEMI!

Bara vatten och mikrofiber behövs!

Renare efter städning utan kemikalier visade det sig i förskolorna i Håbo. Jättebra, hoppas bara att inte mikrofibern, som är plastbaserad, av-ger några skadliga partiklar* till vattnet och miljön. Hittar ingen under-sökning på detta (men personligen tycker jag nog att mikrofiberdukar känns lite äckliga att ta i jämfört med städdukar i naturmaterial).
Tagg: mikrofiber städning mikrofiber städning partiklar partiklar
*) Se Mikroplast i mackan BLOGGPOSTA permalänk Renare utan kemi

MIKRAD MEJERIPRODUKT!

Pastörisering med mikrovågor riskfri?

Pastorisering med mikrovågor effektivare än med konventionell platt-värmeväxlare  när det gäller trögflytande produkter som kvarg och yogh-urt, och hållbarheten förlängs, skriver Ny Teknik.
Än så länge handlar det om laboratorieförsök i Tyskland, men skulle me-toden medföra några hälsorisker för konsumenten om den blev praxis? Skulle det påverkar produkten negativt på något sätt?
Kan det uppstå kombinationseffekter av strålningen tillsammans med ev. kemikalier i mjölken och/eller den utrustning som används, som inte uppkommer med den vanliga värmemetoden? (Se
även Cancer av 3G?) Vad är pastörisering? Vad är mikrovågor?
Tagg: pastörisering mikrovågor mejeriprodukt pastörisering mikrovågor mejeriprodukt
BLOGGPOSTA permalänk Mikrad mejeriprodukt!

BAD BADGE I BURKEN!

Maskerad bisfenol A samt
tungmetaller i tonfisk!

När 14 burkar tonfisk undersöktes i Danmark visade sig samtliga vara fria från bisfenolerna A, B och F (i beläggningen på insidan), men 5 innehöll BADGE, där hormonstörande bisfenol A ingår.
Samtliga burkar innehöll tungmetallerna kvick-silver och kadmium i mindre mängd, men i 4 var halterna högre, en av dem har fått röd markering (=ej godkänd).Metallerna härrör från föroreningar i havet.
I den enda glasburken hittades spår av ftalaten DEHP samt större mängder av den för mig rätt okända mjukgöraren DEHA, en s.k. adipat (di-2-etylhexyl-adipat). Hur de har kommit dit framgår ej.
Totalt sex burkar fick godkänt (grön markering). (Klicka på texten ‘Bag till dose’ längst ner så hittar du alla testobjekt, några finns även på den svenska marknaden, t ex Coop, Irmas och Nixe) kemi.taenk.dk/test kemi i tun. P.s. Här är tonfiskburkarna du ska undvika, enligt Testfakta.
Se även Sänkt IQ av sushi! Tagg: tonfisk
burk tonfisk burk BADGE BADGE kvicksilver kvicksilver
BLOGGPOSTA permaläng Bad BADGE i burken!

HOTAD HUNDSPERMA!

Miljögifter misstänks!

Brittiska hundars spermakvalitet har gradvis försämrats under åren 1988-2014, visar studie.
Miljögifter misstänks ligga bakom, då man har hittat PCB och ftalater i hundsperma och testiklar från kastrerade hundar, kemikalier som förknippas med fertilitetsstörningar och fosterskador.
Study showing decline in dog fertility
Studien kan kasta ljus över motsvarande fertili-tetsförändringar hos människan, menar man, då vi delar samma miljö. Fast hundar är ju i motsats till människor hårt avlade. Finns det fler skillnader? Kan giftiga hundhalsband inverka? Se Besprutade hundar? Tagg: hundar hundar studie studie sämre spermakvalite sämre spermakvalite
fotoakuten BLOGGPOSTA permalänk Hotad hundsperma!

STOPP FÖR STOMP!!

Stomp-stopp stoppar svensk lök?

Miljöbeslut hotar svensk lökproduktion, eftersom man inte längre får dispens för det förbjudna ogräsmedlet Stomp SC, och tvingas anlita folk som rensar manuellt. (Fy så hemskt !)
Fast är det inte just såna enkla jobb som alla numera efter-lyser, och dessutom finns det ju kemiska alternativ utan pendime-talin, det verksamma ämnet i Stomp, som dödar vattenlevande organismer som fisk och alger och även kan förgifta fåglar och däggdjur. Hm. Gäller det även människor?
Ämnet kan irritera huden, men det är främst ett problem för od-larna, läser jag, och det lär utsöndras snabbt via lever och njurar!
Fast mina är så upptagna med att avgifta all annan skit jag får i mig, att jag inte vill belasta dem i onödan.
Därför köper jag ekologisk lök. Går utmärkt att odla*.
Detsamma gäller palsternacka, trädgårdsbönor, rotpersilja, mm., där Stomp också har använts.
Att Stomp fortfarande får användas i många länder innebär ett konkurrensproblem för svenska bönder, menar kritikerna av Stomp-stoppet, men är det inte frihandeln, eller att EU/andra länder är så långsamma med ett totalstopp och/eller konsumenternas omedvetenhet och bristande solidari-tet som utgör hotet mot svensk odling, snarare än miljöbeslutet?
*) rensas också manuellt. något snällt ogräsmedel tycks inte finnas, däremot en ekologisk pesticid och Imse Vimse insektsgift. Det tycks funka att använda mindre bekämpningsmedel.
Tagg: lök Stomp lök Stomp ogräsmedel pendimetalin pendimetalin
ogräsmedel BLOGGPOSTA permalänk Stopp för Stomp!!

GUIDE I PFAS-DJUNGELN!

Är det miljögifter i ditt dricksvatten?

PFAS är syntetiskt framställda teflon-liknande miljögifter, som ibland även kallas högfluorerade ämnen, vars användning är tänkt att upphöra på sikt. PFAS kan orsaka hälsoproblem (även om de inte är akut giftiga). Ämnena har förorenat dricksvattnet på flera ställen i Sverige*, t ex i Kall-inge där PFAS-föreningen stämmer Ronneby kommun pga höga halter.
Många myndigheter är berörda och samarbetar nu i ett nätverk.
I den nya guiden om PFAS föreslår Kemikalieinspektionen bl a att privatpersoner kontaktar sin dricksvattenleverantör för att kolla upp kvalitén på vattnet.
*) nyligen hittades PFAS i 3 av 4 vattentäkter, se Värstingar i vattnet.
Tagg: guide
PFAS guide PFAS myndigheter myndigheter dricksvatten dricksvatten
BLOGGPOSTA permalänk Guide i PFAS-djungeln!

Subscribe to RSS Feed